REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Ukrajina obupano prosi zahodne države za še več Leopardov: Vsak je lahko »zlata vreden«

Ukrajina obupano prosi zahodne države za še več Leopardov: Vsak je lahko »zlata vreden«Nemški tank Leopard 2A6. Vir: Posnetek zaslona, Twitter

Potem ko je seštel prve izgube po nedavno sproženi »veliki ukrajinski ofenzivi«, je namestnik ukrajinskega zunanjega ministra in nekdanji veleposlanik v Berlinu Andrej Melnik zahteval od Nemčije še več tankov.

Ukrajina potrebuje več tankov Leopard 2, ki bi jih Nemčija lahko dostavila Kijevu, ne da bi ogrozila lastno obrambno sposobnost, je dejal Melnik v intervjuju za Tagesspiegel.

»Ukrajinska vojska mrzlično potrebuje veliko večje število zahodnih tankov, bojnih vozil pehote in drugih oklepnih vozil,« je našteval Melnik, ki je prepričan, da je mogoče 18 Leopardov, ki jih je že prejela Ukrajina, »potrojiti, ne da bi se ogrozila obrambna sposobnost Nemčije«, ki ima več kot 300 tankov.

»Vsak nemški tank je dobesedno zlata vreden za odločilno ofenzivo,« je poudaril namestnik ukrajinskega zunanjega ministra.

Melnikove skomine po dodatni oborožitvi za ukrajinske sile se niso ustavile pri tankih, od Berlina zdaj zahteva dodatnih 60 bojnih vozil pehote tipa »Marder«, hkrati pa je ponovil svojo prejšnjo zahtevo vladi kanclerja Olafa Scholza, naj zagotovi manevrirne rakete »Taurus« in pomaga zgraditi močno ukrajinsko letalstvo.

Ukrajina čaka na »strateško odločitev Nemčije o aktivnem sodelovanju v koaliciji lovskih letal, da bi se ukrajinskim pilotom omogočilo urjenje na letalih Eurofighter in zagotovilo več kot 130 letal«.

Kot poročajo iz Berlina, nemška vlada trenutno ne razmišlja o oskrbi Ukrajine z manevrirnimi raketami dolgega dosega Taurus, poroča RIA Novosti.

Obenem se ruski vojski uspe odzvati in likvidirati sovražnikovo orožje z Zahoda, ki ga Ukrajina uporablja v boju. Tako je rusko obrambno ministrstvo to soboto poročalo, da so bili štirje Leopardi in pet Bradleyjev uničeni na južnodonecki in zaproški smeri fronte.

»Ruski lovci so odbili sovražnikove napade,« so sporočili z ministrstva za obrambo Ruske federacije.

Ukrajina je v okviru tako imenovane »tankovske koalicije« iz zahodnih držav prejela skupno več kot 50 nemških tankov, od tega 18 iz zalog Bundeswehra.

Februarja je nemško ministrstvo za gospodarstvo odobrilo izvoz do 178 tankov Leopard 1A5 v Ukrajino. Gre za še starejše tanke od tistih, ki so že bili uničeni na fronti.

Ruski predsednik Vladimir Putin je v petek dejal, da ukrajinske enote niso dosegle svojih ciljev v nobenem sektorju zaradi poguma ruskih vojakov in pravilne organizacije ruskih sil.

Vsi ofenzivni poskusi Kijeva so bili neuspešni, je poudaril Putin.

Rusija je pred tem poslala noto državam NATO bloka zaradi dobave orožja Ukrajini in zahodno orožje opredelila kot legitimno tarčo.

Naše delo na Insajder.com z donacijami omogočate bralci.

Delite članek