REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Masaker: Ukrajina utrpela »znatne« izgube, so za CNN potrdili visoki ameriški viri, objavljen posnetek uničenja Leoparda!

Masaker: Ukrajina utrpela »znatne« izgube, so za CNN potrdili visoki ameriški viri, objavljen posnetek uničenja Leoparda!Dolgo obljubljena protiofenziva Kijeva je naletela na »trd odpor«, so za CNN povedali visoki ameriški uradniki in priznali visoke izgube med ukrajinskimi vojaki. Vir: Posnetek zaslona, Twitter

Ukrajinska vojska je utrpela »znatne« izgube v svojem neuspelem poskusu lansiranja protiofenzive proti ruskim silam, so ameriški uradniki povedali za CNN v četrtek.

Medtem ko Kijev o svojih izgubah molči, Moskva ocenjuje, da je Ukrajino ofenziva stala že skoraj 5000 življenj.

Ob takšni intenzivnosti spopadov bi to pomenilo, da Ukrajina izgublja od nekaj sto do okoli 1000 vojakov dnevno.

Vir: Posnetek zaslona, CNN

To kažejo tudi posnetki o uničevanju ukrajinskih vojakov in tehnike, ki so objavljeni na družbenih omrežjih.

Spomnimo: nove enote, ki jih je Ukrajina izšolala na Zahodu (devet brigad) in doma (tri), naj bi imele skupaj največ 60.000 vojakov.

To je v tej grozljivi matematiki lahko »mera«, ki pove, kako dolgo lahko Ukrajina še izvaja napade.

To ni nenavadno, tudi šolanje jim namreč ni šlo (spodaj) najbolje...

Tudi z rezervami je jasno, da je ofenzivne operacije mogoče vzdržati le mesec, dva meseca – ali celo še bistveno manj.

Potem se bo Ukrajina, praktično brez dovolj vojakov za organiziran odpor - znašla v defenzivi.

Sedaj to postaja jasno tudi zahodnim medijem, slovenski pa večinoma še vedno prodajajo pravljice o tem, kako je cilj ofenzive »Azovsko morje«, kakor da bi bilo to res v dosegu ukrajinske vojske.

Tukaj je posnetek uničenja najmodernejšega nemškega Leoparda.

To wunderwaffe (čudežno orožje) naj bi rešilo ukrajinsko vojsko.

Tako kot letala F-16, pred katerimi naj bi Rusi zbežali, o čemer naklada ena analitičarka (spodaj) na eni od regionalnih televizij. Takšnih medijskih smeti je v zahodnih medijih še na tone in dobesedno onemogočajo racionalen pogled na dogajanje.

Ukrajinske enote, ki so upale, da bodo prebile ruske obrambne črte, so namreč že prve dni naletele na »večji odpor od pričakovanj ruskih sil«, poroča CNN, ki se sklicuje na anonimne »visoke ameriške uradnike.«

Vse skupaj je še bolj tragično zato, ker so Scott Ritter, Douglas Macgregor in drugi neodvisni ameriški analitiki že mesece pred tem opozarjali, da ruski umik iz Hersona in okolice Kijeva ni bil nikakršen umik ruske vojske, ki bi se močno upirala in bila potisnjena ob naporu ukrajinske vojske, pač pa da se je na teh mestih ruska vojska organizirano umaknila.

A sedaj se organizirano brani – in to je povsem druga zgodba.

Viri CNN-a so opisali, kako so ruske sile uporabile protitankovske rakete in minomete, da bi postavile »močan odpor« in povzročile »znatno« število žrtev, medtem ko so se Ukrajinci trudili, da s svojimi vozili, ki so jih je zagotovile zahodne države, prebijejo skozi gosto postavljena minska polja.

Po mesecih zamud in mešanih sporočilih iz Kijeva se je ukrajinska protiofenziva začela v nedeljo z napadom šestih mehaniziranih in dveh tankovskih bataljonov na petih odsekih frontne črte blizu Donecka ter v drugih regijah na severu in jugu.

A z druge strani jih čakajo ruski tanki...

Sledili so nadaljnji napadi, in čeprav so proukrajinski viri te napade opisali kot primere »sondiranja«, je bilo v začetku tega tedna jasno, da se je protiofenziva začela resno.

To taktiko analitiki ocenjujejo kot poskus zavajanja – namreč, če bi se ukrajinska ofenziva posrečila, bi naknadno razglasili, da so jo izvedli, če se ne bi, pa bodo trdili, da se sploh ni začela in da so samo izvajali »izvidniške operacije s silo.«

Najhujši spopadi so potekali v sredo zvečer na frontni črti blizu Zaporožja, kjer je ruska vojska več mesecev gradila več linij minskih polj, strelskih jarkov, strelišč in protitankovskih ovir.

Ukrajinska 47. mehanizirana brigada (v njej so tudi slovenski tanki!) je napadla s skupno močjo do 1500 vojakov in 150 oklepnimi vozili, vendar so ruske čete – ob podpori topništva in zračne podpore – odbile napad, je v četrtek dejal ruski obrambni minister Sergej Šojgu.

Ključno za obrambo Rusije je bilo njeno uspešno uničevanje ukrajinskih sistemov zračne obrambe, kar je omogočilo njenim lovskim letalom in jurišnim helikopterjem, da nekaznovano delujejo nad fronto.

Rusija je pred tem onesposobila dva sistema Patriot in veliko količino ostalih. Ukrajini je medtem zmanjkalo tudi številnih raket za njihove protizračne sisteme, zlasti starejše, sovjetske.

Ruski obrambni minister Sergej Šojgu je zatrdil, da je sovražnik v dvournem boju izgubil 30 tankov, 11 oklepnikov in do 350 vojakov.

Po Šojgujevih podatkih je Ukrajina od nedelje izgubila okoli 4995 vojakov in skoraj 100 tankov.

Kljub očitno gromozanskim izgubam je ameriški svetovalec za nacionalno varnost Jake Sullivan v začetku tega tedna za CNN povedal, da Washington verjame, »da bodo Ukrajinci v tej protiofenzivi uspešni.«

Vendar je general Mark Milley, načelnik skupnega poveljstva generalštabov ZDA, pozval k previdnosti in v ponedeljek za ameriško TV mrežo povedal, da je »prezgodaj reči, kakšni rezultati se bodo zgodili.«

»Vsi zelo dobro vedo, da je vsaka protiofenziva na svetu brez nadzora na nebu zelo nevarna,« je v sobotnem intervjuju za Wall Street Journal dejal ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski in dodal, da se zaveda, da bo med operacijo »umrlo veliko število vojakov.«

»Poleg številčne premoči in naraščajočega primanjkljaja v tankih in topništvu je največja ovira, s katero se sooča Ukrajina, dejstvo, da tuje izurjene brigade, ki so vržene v ta vrtinec, niso bile usposobljene za izvedbo usklajenega napada. Naj povem preprosteje.

Zamislite si študentske povorke iz 9 različnih držav, ki govorijo 9 različnih jezikov, prihajajo pa na NFL Super Bowl in jih prosijo, da izvedejo predstavo ob polčasu. Čeprav je lahko vsaka skupina vešča igranja lastne glasbe in izvajanja rutin, ki so edinstvene za njihovo univerzo, niso imeli časa za vadbo igranja iste glasbe niti niso imele časa za koreografiranje skupnega nastopa. To je recept za kaos in zdi se, da se to dogaja v Ukrajini,« ocenjuje ameriški analitik Larry C. Johnson.

Analitik Simplicius, ki analizira bolj točno kot večina zahodnih analitikov, ki prodajajo svojo poceni propagando na vseh večjih medijskih kanalih o taktiki ukrajinske vojske (AFU) pravi naslednje: »Zadnjič sem rekel, da bo strategija AFU naslednja: Povečali bodo pritisk na vseh teh frontah, da bi poskušali najti šibko točko.«

»V nekem smislu gre za nadaljevanje izvidovanja z ognjem v večjem obsegu, vendar se zdi to končno, pripravljalno in ne začetno, veliko manjše špekulativno 'tipanje', ki smo ga imeli več tednov.

Ampak tukaj je problem. Če ne bodo našli šibke točke in bodo še naprej brutalno zavrnjeni, kot so bili doslej, namerava AFU tega preprosto nikoli ne razglasiti za ofenzivo.

Samo pretvarjali se bodo, da 'testirajo' Rusijo in da mitska ofenziva šele prihaja v nekem poljubnem in nejasnem času prihodnosti.«

»Če pa najdejo šibko točko, bodo vrgli vse kar imajo v to, da jo prebijejo in potem bodo ex post facto trdili, da je bila tu načrtovana največja ofenziva že ves čas. Skratka, igrajo dvojno psihološko igro, ki sem jo že zdavnaj opisal, nekakšno fantomsko Schrodingerjevo ofenzivo, kjer je načrt, da se dejanja naknadno karakterizirajo glede na njihov uspeh.«

Larry C. Johnson, nekdanji analitik ameriške agencije CIA pa je dan pred tem podal še to oceno: »Ostajam pri svoji prejšnji oceni – Ukrajina bi lahko Rusom zadala krvav nos ali dva, vendar bodo plačali strašno ceno v ljudeh in opremi, ki so nenadomestljivi. Ukrajinska ofenziva ni primerljiva z operacijo Barbarossa nacistične Nemčije, vendar je vredno omeniti, da je po začetnem dramatičnem uspehu nacistov v prvih petih mesecih njihovega neuspešnega poskusa zavzetja Moskve ta ofenziva izgubila moč in so bili odrinjeni.

Za razliko od nacistov Ukrajincem primanjkuje ljudi, tankov, topništva in neposredne zračne podpore. Nimajo zmožnosti vzdrževati ofenzive in ruske rezerve, ko bodo enkrat napotene, da zapolnijo vrzeli, ne bodo samo zaustavile ukrajinskega napada, ampak bodo povzročile ogromne žrtve, ki bodo pogasile ukrajinski poskus, da bi Ruse prisilili, da opustijo vojno v Ukrajini.«

Rusija ima v zaledju okoli 200.000 vojakov, s katerimi lahko zapolni vse »luknje« ki bi jih morda uspeli kratkoročno izvrtati ukrajinski vojaki.

A najhuje je, da bo za to cena v življenjih, predvsem ukrajinskih, pa tudi ruskih vojakov tragično visoka.

Ukrotitev ukrajinsko-nemškega Leoparda...
Rusko videnje: Ukrotitev ukrajinsko-nemškega Leoparda... Vir: Posnetek zaslona, Telegram

Na ruskih kanalih so sicer z ilustracijami proslavili ukrotitev prvih (nemških) Leopardov, a smrt kosi neizprosno tudi med ruskimi vojaki.

A to nikogar na Zahodu ne skrbi.

In za to brezbrižnost in razpihovanje nepotrebne vojne bo tudi Evropska unija na koncu plačala veliko ceno.

Naše delo na Insajder.com z donacijami omogočate bralci.

Delite članek