REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Kdo nam laže? Ukrajinske dezinformacije razkrinkane, ruska vojaška ladja nepoškodovana vplula v Sevastopol!

Kdo nam laže? Ukrajinske dezinformacije razkrinkane, ruska vojaška ladja nepoškodovana vplula v Sevastopol!Slovenski mediji, ki so objavili lažno ukrajinsko novico, pri njej še vedno vztrajajo. Nobenega popravka. Nobene dopolnitve. EU pa medtem pripravlja novo, zaostreno zakonodajo, ki naj bi onemogočila širjenje »dezinformacij« oziroma - resnice in zanikanja očitnih neresnic. Vir: Posnetek zaslona, Twitter

»Je to dokaz, da so Rusi lagali? Se je ponovila MoskvaS tem naslovom so pri SiOL-u zmagoslavno razglasili še eno rusko »dezinformacijo.«

Objavili so tudi posnetek, iz katerega naj bi izhajalo, da je eno od treh ukrajinskih plovil brez posadke pred nekaj dnevi ob napadu v Črnem morju vendarle zadelo ladjo ruske črnomorske flote Ivan Kurs in ob njej eksplodiralo.

Glavna naloga te ladje je sicer varovanje podvodnega Turškega toka, plinovoda po katerem prihaja plin v Turčijo in še nekatere druge države (tudi v Srbijo in Madžarsko).

»Rusko obrambno ministrstvo je v sredo sporočilo, da je njihova ladja črnomorske flote Ivan Kurs uspešno odbila napad treh ukrajinskih plovil brez posadke. Objavili so tudi videoposnetek uničenja enega od plovil, ki je bilo, sodeč po eksploziji, do vrha naloženo z eksplozivi. Toda v javnosti je pred nekaj urami zakrožil videoposnetek, po katerem je mogoče sklepati, da je eden od ukrajinskih čolnov vendarle dosegel ladjo Ivan Kurs in trčil vanjo,« so zapisali v SiOL-u.

Mediji so pred tem objavili videoposnetek, ki se je pojavil na več kanalih v komunikacijski aplikaciji Telegram in zaokrožil po Twitterju, sestavljen iz kolaža dveh video posnetkov ukrajinskih plovil brez posadke, ki sta imeli na krovu kameri.

S prvega videoposnetka je razvidno, da plovilo pluje proti ladji Ivan Kurs, ta pa strelja proti plovilu, drugi kader pa prikazuje plovilo, ki se ladji Ivan Kurs povsem približa, prenos slike pa je nato prekinjen, domnevno zaradi trka plovila v ladjo.

»Video posnetek po mnenju številnih komentatorjev in analitikov vojne na Twitterju pod vprašaj postavlja sredine trditve ruskega obrambnega ministrstva, da je ladja Ivan Kurs uničila tri ukrajinske tako imenovane kamikaze - pomorske drone brez posadke, ki so pluli proti ladji. Rusi so sicer objavili posnetek uničenja zgolj enega plovila, to je po zadetku z orožjem ladje silovito eksplodiralo, kar verjetno pomeni, da je bilo do vrha naloženo z eksplozivom.«

Nekateri so se spraševali, kaj sploh prikazuje posnetek in kaj se je v resnici zgodilo z domnevno zadeto rusko ladjo?

Na SiOL-u, znova in še vedno vladnem trobilu - so bili bolj lahkoverni.

»Nekateri na Twitterju zaradi današnjega videoposnetka, ki domnevno prikazuje trčenje čolna kamikaze v ladjo Ivan Kurs, že vlečejo vzporednice z lanskim brodolomom bojne ladje Moskve, ponosom ruske črnomorske mornarice, ki je v Črnem morju potonila 14. aprila lani,« so zapisali na SiOL-u.

Na podoben način so poročali tudi številni ostali osrednji slovenski, pa tudi zahodni mediji.

Toda nato so se – očitno prav zaradi takšnih dezinformacij - pojavili posnetki vplutja menda poškodovane ladje v - pristanišče.

Slovenski mediji, ki so objavili lažno ukrajinsko novico, pri njej še vedno vztrajajo. Nobenega popravka. Nobene dopolnitve. EU pa medtem pripravlja novo, zaostreno zakonodajo, ki naj bi onemogočila širjenje »dezinformacij« oziroma - resnice in zanikanja očitnih neresnic.

Posnetki povsem od blizu kažejo, da ladja nikjer ni poškodovana, niti na tisti strani, kjer naj bi bila domnevno zadeta.

Nekdanji visoki analitik CIE Larry C. Johnson je tako komentiral celoten zaplet: »Priznajmo ukrajinski vladi Vladimirja Zelenskega vsaj eno eno stvar — res so lažnivci svetovnega razreda.

Včeraj sem pisal o poskusu napada na rusko ladjo Ivan Kurs s tremi pomorskimi daljinsko vodenimi plovili in priznal, da obstaja videoposnetek, ki naj bi prikazoval, kako je eno od brezpilotnih letal zadelo ladjo. Namigovano je bilo, da je bila ladja Ivan Kurs, vendar ni bilo identifikacijskih podatkov, ki bi potrdili trditev.

Danes poznamo resnico. Ukrajina je lagala. Ladja Ivan Kurs je brez vidnih poškodb priplula v pristanišče v Črnem morju

»To je dosleden vzorec za Ukrajino. Se spomnite 'Duha Kijeva?' To je bil tisti neustrašni ukrajinski as, ki naj bi v prvem mesecu posebne vojaške operacije sestrelil šest ruskih bojnih letal. Izkazalo se je, da je bil to posnetek, povzet iz video igrice, večina zahodnih medijev, da ne omenjamo več lahkovernih politikov, pa je požrla laž in se veselila lažne zmage Ukrajine.

Običajno bi bila oseba ali institucija, ki jo redno razkrinkavate kot lažnivca javno obtožena in prezrta. Ampak ne Ukrajina.

Zelenski in družba sta pred enim letom vztrajala, da Rusija ni zavzela Mariupola kljub prepričljivim video dokazom, da so se ostanki ukrajinskega neonacističnega bataljona AZOV, ki so odšepali iz jeklarne Azovstal, predali ruskim Čečenom

»A to se je ponovilo v Bahmutu. Ruska skupina Wagner je bila še zaposlena z dviganjem zastav zmage nad padlim mestom, medtem ko so ukrajinski politični in vojaški voditelji še naprej vztrajali, da so njihovi fantje še vedno v boju. Ne, bili so mrtvi, ujeti ali pa so se umikali. Šele danes je ukrajinski uradnik, nekdanji generalni državni tožilec Jurij Lucenko, končno priznal, da je Bahmut kaput

Nič boljše ni v Sloveniji. Slovenski mediji, ki so objavili lažno ukrajinsko novico, pri njej še vedno vztrajajo.

Nobenega popravka. Nobene dopolnitve očitno netočne novice.

Vir: Posnetek zaslona

Evropska unija pa medtem pripravlja novo, zaostreno zakonodajo, ki naj bi onemogočila širjenje »dezinformacij«, oziroma resnice in zanikanja očitnih neresnic, menda od letošnjega avgusta naprej.

Da bo preverjanje informacij s pomočjo alternativnih virov še težje. Jasno je, zakaj.

Zato, da bo vse bolj skeptična javnost v Evropi lahko še bolj verjela takšnim in podobnim ukrajinskim in Natovskim lažem

Naše delo na Insajder.com z donacijami omogočate bralci.

Delite članek