REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Niso pozabljeni: Položili vence za tri kitajske novinarje, ubite v bombardiranju zveze NATO

Niso pozabljeni: Položili vence za tri kitajske novinarje, ubite v bombardiranju zveze NATODopisnikom agencije Xinhua in časnika »Guangming Zhibao«, ki so 7. maja 1999 umrli v Natovem bombardiranju stavbe kitajskega veleposlaništva v Beogradu, so se v nedeljo poklonili s polaganjem vencev. Vir: Posnetek zaslona, Twitter

Dopisnikom agencije Xinhua in časnika »Guangming Zhibao« Shao Junhuanu, Su Sinhguju in Zhu Jingu, ki so 7. maja leta 1999 umrli v Natovem bombardiranju stavbe kitajskega veleposlaništva v Beogradu, so se včeraj na kraju poklonili s polaganjem vencev.

Zgradba, na katerega so ameriška letala menda »zaradi napake« odvrgla tri bombe je danes Kitajski kulturni center.

ZDA so se izgovarjale, da je šlo za napako, a v Srbiji in na Kitajskem so prepričani, da bombardiranje ni bilo naključje. Vir: Posnetek zaslona, Twitter

Pred Kitajskim kulturnim centrom, kjer je bilo včasih kitajsko veleposlaništvo, so vence položili kitajska veleposlanica Chen Bo, predstavniki Društva novinarjev Srbije (UNS) in minister za šport Zoran Gajić.

Kitajska veleposlanica v Beogradu Chen Bo je dejala, da počastitev umrlih kitajskih novinarjev odraža željo po miru in mednarodni pravičnosti.

»Skupni spomin nanje ne odraža le tega, kako zelo cenimo naše tradicionalno prijateljstvo, ampak tudi naše težnje po miru, neodvisni politiki in mednarodni pravičnosti,« je dodala.

Polaganje vencev za ubite kitajske novinarje. Vir: Posnetek zaslona, Twitter

Po njenih besedah ​​je v današnjih mednarodnih razmerah nujno spoštovanje načel Ustanovne listine Združenih narodov in mednarodnega prava, še bolj pa je potrebno skupno zoperstavljanje hegemoniji.

Spominjali se jih bomo v prihodnjih letih, saj vsak zločin, ki ostane nekaznovan, pošilja slabo sporočilo in vodi v nove nesporazume in vojne.

Član upravnega odbora UNS in predsednik Društva novinarjev Vojvodine Predrag Rava je dejal, da so bili kitajski novinarji ubiti med opravljanjem svojega dela, ne pa na fronti, in da »bombardiranje kitajskega veleposlaništva ni bilo naključje, saj so bile v zadetke vpletene tri natančno vodene bombe.«

»Spominjali se jih bomo v prihodnjih letih, saj vsak zločin, ki ostane nekaznovan, pošilja slabo sporočilo in vodi v nove nesporazume in vojne,« je dejal Rava.

Spomnimo, 7. maja 1999, med agresijo članic NATO bloka na ZRJ, je bilo med številnimi objekti tarča tudi kitajsko veleposlaništvo na Novem Beogradu, na katerega je ameriški bombnik odvrgel tri vodene bombe.

Ubiti so bili trije kitajski novinarji, dvajset ljudi pa je bilo ranjenih.

Kitajska veleposlanica v Srbiji in srbski minister za šport. Vir: Posnetek zaslona, Twitter

»Iz vsega tega bi se morali vsi naučiti, kako so ti zločinci strahopetno pobijali ženske, otroke, novinarje.

To ni bila prva bojna črta, niso imeli poguma, da bi se spustili na Paštrik in Košare, da bi se borili z našimi borci, ampak so pobijali zahrbtno, otroke, ženske in naše kitajske prijatelje.

To so storili v odsotnosti poguma, z zlobnostjo in z uporabo zločincev, s pomočjo katerih so pozneje naredili zločinsko državo. Zato je naša dolžnost, da se spominjamo in molimo k Bogu za vse tiste, ki so izgubili življenje«, je dejal Zoran Gajić, minister za šport.

Kitajski kulturni center med gradnjo. Danes stoji na mestu, kjer so veleposlaništvo opustošile bombe iz ameriških bombnikov B-2. Vir: Posnetek zaslona, Telegram

Leta 2009 je bila na istem mestu postavljena tudi spominska plošča, ki spominja na ameriški napad na sicer nedotakljivo in s konvencijami zaščiteno kitajsko veleposlaništvo in novinarje, ki prav tako spadajo med zaščitene kategorije v vojni.

A so bili ne glede na to žrtve ameriške agresije.

Naše delo na Insajder.com z donacijami omogočate bralci.

Delite članek