REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Povedala, kar v resnici misli: češki učiteljici bodo sodili zaradi »proruske propagande«

Povedala, kar v resnici misli: češki učiteljici bodo sodili zaradi »proruske propagande«Protivladne demonstracije v Pragi. Vir: Posnetek zaslona, Twitter

Osnovnošolska učiteljica na Češkem se bo soočila s sojenjem zaradi širjenja »proruskih dezinformacij« o konfliktu v Ukrajini, poroča BBC News.

Martina Bednarova, ki je lani poučevala češčino na osnovni šoli v Pragi, bodo sodili, ker je lani aprila otrokom povedala, da v Kijevu »ni vojne« in da »ukrajinski vojaki pobijajo rusko govoreče prebivalce Donbasa« , piše češki časopis Pravo.

Zoper njo je vložil obtožnico državni tožilec.

Bednarova je obtožena kaznivega dejanja »zanikanja, dvoma, odobravanja ali opravičevanja genocida«. Če bo obsojena, ji grozi od šest mesecev do treh let zapora.

Ko so nekateri otroci oporekali njenim pripombam, je odgovorila, da naj poiščejo alternativne vire informacij.

Bednarova je obtožena tudi, ker je dejala, da češka TV spada med medije, povezane z ameriškim milijarderjem Georgeom Sorosom, in dodala, da »vsi vemo, komu je ta dolžan«.

Naše delo na Insajder.com z donacijami omogočate bralci.

Delite članek