REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Kanibalizirajo največjo britansko vojaško ladjo »Prince of Wales« kot na bolšjem trgu

Kanibalizirajo največjo britansko vojaško ladjo »Prince of Wales« kot na bolšjem trguKraljeva mornarica pravi, da je odstranjevanje delov prihranilo čas in denar, zlasti glede na dejstvo, da bo popravilo te letalonosilke stalo okoli 25 milijonov funtov. Vir: Posnetek zaslona, Twitter

Ker je že od lani v okvari in zasidrana v suhem doku na Škotskem, z britanske letalonosilke »Prince of Wales«, vredne tri milijarde funtov, zdaj odstranjujejo dele za servisiranje »sestrske« ladje »Queen Elizabet«, piše britanski Telegraph.

Vojna ladja je obstala zaradi okvare pred odhodom na dolgo načrtovan obisk Združenim državam Amerike avgusta 2022 – tehnično težavo na propelerju so odkrili manj kot 24 ur pred plovbo čez Atlantik ob obali otoka Wight.

Za »Kraljico Elizabeto« so kanibalizirali »Prinčeve« filtre za olje in gorivo, verigo z enega od dvigal, s katerimi so lovska letala prevažali iz notranjih hangarjev na nosilno ploščad itd.

»Ni nenavadno, da se oprema izmenjuje med ladjami istega razreda, da se zagotovi operativna razpoložljivost in preprečijo zamude,« je dejal tiskovni predstavnik Kraljeve mornarice.

Vse je posledica previsokih stroškov popravila obeh letalonosilk.

Mimogrede, mornarica pravi, da je odstranjevanje delov, proces, za katerega Telegraph navaja, da se imenuje »kanibalizacija opreme«, prihranilo čas in denar, še posebej glede na to, da bo popravilo »Princa od Walesa« stalo okoli 25 milijonov funtov.

Kljub temu je tiskovni predstavnik mornarice zatrdil, da ostajajo zavezani popravilu omenjene vojaške ladje, operativna pa naj bi bila predvidoma jeseni 2023.

Naše delo na Insajder.com z donacijami omogočate bralci.

Delite članek