REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Že trije Leopardi manj? Eden ostal brez kupole zaradi štorastega upravljanja novopečenih ukrajinskih tankistov…

Že trije Leopardi manj? Eden ostal brez kupole zaradi štorastega upravljanja novopečenih ukrajinskih tankistov…Leopard brez kupole. Vir: Posnetek zaslona, Telegram

Usposabljanje ukrajinskih vojakov na zelo raznorodni opremi, ki so jo dobili v dar od svojih zahodnih mecenov ne gre povsem po načrtih. To kažejo tudi razne nesreče in težave, ki so uničile že kar lepo število zahodne tehnike, predno se je ta sploh srečala z ruskimi enotami na bojišču.

Ravno te dni je bilo več ameriških vojakov poškodovanih v veliki nesreči, ko je njihovo vozilo Stryker trčilo v MaxxPro MRAP v Nemčiji.

In to po tem, ko je v javnost prišla novica, da so Ukrajinci že izgubili svojega prvega ali celo dva Leoparda v - trčenju na treningu.

V videu je mogoče videti poljskega častnika, ki opisuje, kaj je videl, in pravi: »Iskreno povedano, še nikoli nisem videl tako okornega nadzora nad tankom.«

Drugi tank se je zaletel v prvega s tako veliko hitrostjo da je eden od obeh – ostal brez kupole. Tankist naj bi tank menda zapeljal tako nerodno, da se je cev topa zapičila v zemljo...

Torej je torej že prvi potrjen Leopard, ki je bil uničen, še preden je sploh prišel do bojišča. Morda pa je poškodovan ali uničen še drugi, saj se zdi, da nekatere fotografije prikazujejo poškodovano cev drugega tanka. In to po poročilih z ruske strani, da so ruski saboterji že uničili prvega Leoparda v naravi tako, da so ga utopili v močvirju.

Ukrajinski Leopard brez kupole
Ukrajinski Leopard brez kupole. Vir: Posnetek zaslona, Twitter

Ruska diverzantska skupina naj bi zajela in v močvirju potopila tank Leopard, ki so ga dobavile ukrajinske oborožene sile.

Vse to so zgolj cvetke, ki pa kažejo absurdnost prihajajoče »ofenzive« ukrajinskih sil. Tudi zavezniki ne verjamejo več, da bo le-ta prinesla rezultate.

To je za RIA Novosti povedal častnik prostovoljnega bataljona »Sokol«, poveljnik ene od njegovih enot s klicnim znakom »Bik«.

»Obstaja zgodba kolegov, z njimi komuniciramo, da je diverzantski odred ZAJEL tank Leopard. Niso ga mogli odvleči v zaledje, zato so ga potopili v močvirju. To dejstvo že obstaja. Leopardi so tukaj, so že na obisku,« je dejal vojak.

Častnik je opozoril, da so ruski lovci zabeležili tudi uporabo nemških sistemov zračne obrambe s strani ukrajinske strani. Domnevno so jih nadzorovali nemški plačanci.

Za zgodbo o tanku v močvirju v tem trenutku ni jasno, ali se je res zgodila. Obstaja pa videoposnetek vojaka, ki je pripovedoval to zgodbo na fronti, tako da ne gre le za neko fantazijo Telegrama, ki jo je nekdo vtipkal, vendar jo za zdaj ni mogoče potrditi. Da sta najmanj eden ali dva tanka Leopard že neuporabna zaradi nerodnega »šolanja« ukrajinskih tankistov pa je že povsem jasno.

Torej, od le majhne peščice približno 30 Leopardov, dostavljenih v Ukrajino, so več kot trije, kar predstavlja 10 odstotkov količine, že izpadli iz akcije, preden so sploh videli boj.

Nadaljnjih 10–30 odstotkov bo verjetno imelo še mehanske težave, preden bodo videli akcijo, tako da jih bo verjetno ostalo približno ducat, ki se bodo dejansko »bojevali« na fronti.

Vse to so zgolj cvetke, ki pa kažejo absurdnost prihajajoče »ofenzive« ukrajinskih sil.

Tudi zavezniki ne verjamejo več, da bo le-ta prinesla rezultate.

Naše delo na Insajder.com z donacijami omogočate bralci.

Delite članek