REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Dvojna morala katoličanov: Na veliko noč maše in procesije, v resnici pa se številni kristjani na lastne vrednote požvižgajo

Dvojna morala katoličanov: Na veliko noč maše in procesije, v resnici pa se številni kristjani na lastne vrednote požvižgajoDvojna morala... Vir: Posnetek zaslona, Twitter

Na veliko noč so v cerkvah tudi v Sloveniji že zjutraj potekale vstajenjske maše s procesijami.

Verniki so ponavljali molitve in zaobljube. A kako resno mislijo z njimi kažejo - dejanja.

Verniki so ponavljali molitve in zaobljube. A kako resno mislijo z njimi kažejo - dejanja.

Predsednik Slovenske škofovske konference (SŠK) in novomeški škof Andrej Saje je v svoji pridigi med drugim izpostavil, da velika noč vabi k prebuditvi iz dremavosti vsakdanjosti, duhovni rasti in pospešitvi koraka.

Da vabi k delovanju in preseganju malodušja, je izpostavil tudi nadškof Stanislav Zore.

Predsednik SŠK Saje je spomnil, da je velika noč kot osrednji in največji krščanski praznik priložnost za podoživitev vstajenjskih dogodkov in okrepitev vere.

»Velika noč nas vabi k spremembi in ozaveščanju Božjega življenja v nas, kar nas spravi v gibanje. Ne more biti več tako kot doslej. Poglejmo v prazen grob in verujmo, da Bog živi. Hitro pojdimo tudi mi in povejmo razloge svoje vere bratom in sestram,« je pozval Saje med pridigo v novomeški stolnici.

Velika noč po njegovih besedah tudi vabi, da se »prebudimo iz dremavosti vsakdanjosti in duhovne lenobnosti ter ozavestimo svoje življenje in priložnosti, ki jih imamo na poti vere in duhovne rasti, ter pospešimo korak«.

»Ko se vprašamo, kaj je vstajenje, pomislimo najprej na tistega, ki je mrtev in oživi. V evangelijih vstajenje ni samo to. Pri vstajenju gre za žive. To pomeni, da nam Bog podari novo kakovost življenja, ki je tako velika, da presega smrt,« je dejal.

Če bi katoliški verniki, ki danes praznujejo, v svojih srcih res našli to, k čemur so javno zavezani, potem se to kar se danes dogaja ne bi dogajalo njihovim krščanskim, a pozabljenim bratom v Ukrajini. Pa tudi vojne v Ukrajini, ki jo financirajo iz svojih žepov ter podpirajo z glasovanjem za vojnohujskaške politike – ne bi bilo.

Življenje po veri v vstalega Boga je po besedah Sajeta »na nek način podobno tekmovanju, kjer eden pride prvi in spozna resnico, vendar je potrpežljiv in čaka na drugega; pomaga mu«.

»Ta vidik je še posebej pomemben v današnjem času tekmovalnosti in egoizma, kjer so v ospredju učinkovitost, zaslužek, slava in uspeh. Glejmo tudi na druge in bodimo drug do drugega strpni, sodelujmo, iščimo dobro v vsakem človeku, tudi pri drugače mislečih, drugače verujočih ali pri ljudeh, drugačnih prepričanj,« je pozval.

Nad dogajanjem v Ukrajini so očitno zgroženi tudi v francoskem časniku Charlie Hebdo, kjer so na naslovnico dali Jezusa, ki se želi obračunati z ukrajinskim predsednikom Zelenskim. Vir: Posnetek zaslona

Vendar pa vsi kristijani že nekaj stoletij ne praznujejo tega velikega praznika skupaj.

Številni, zlasti pravoslavni verniki ga praznujejo po julijanskem koledarju, zato je ta praznik šele pred njimi, konec prihajajočega tedna.

Medtem pa se prav z usodo nekaterih pravoslavnih vernikov in ignoriranjem njihovih težav s strani katoliških kolegov ukvarjajo tudi v pretežno nekrščanskih državah.

Vir: Posnetek zaslona

Naslovnica znanega turškega časnika (slika zgoraj) je lepo pokazala, kako vidijo ravnanje katolikov do svojih bratov kristjanov.

Na ilustraciji papež mirno opazuje sežiganje pravoslavnih bratov v Ukrajini.

Režim v Kijevu podpira razkolniško cerkev, liturgije v staroslovanščini želi nadomestiti z ukrajinščino, zato verniki nove državne cerkve vdirajo v cerkve Pravoslavne cerkve Ukrajine. 

Pravoslavna cerkev Ukrajine je namreč preganjana s strani kijevskega režima.

V Ukrajini tudi sežigajo cerkve, ki niso všeč državni oblasti.

Država podpira razkolniško cerkev, ki je nastala leta 2019.

Menihi, ki prestopijo vanjo lahko ostanejo v cerkvenih objektih, sporoča vlada ukrajinskega predsednika Vladimirja Zelenskega

Zahodne države in katoliška cerkev ob tem pregonu svojih krščanskih bratov - vztrajno molčijo.

Menihe in duhovnike, ki se držijo dosedanjih cerkvenih postav prisilno izseljujejo iz cerkva.

In obtožujejo političnih zločinov.

To so tudi sodobne vrednote članic zveze NATO - pregon vernikov Ukrajinske pravoslavne cerkve, opozarja George Szamuely:

Nad dogajanjem so očitno zgroženi tudi v francoskem časniku Charlie Hebdo, kjer so na naslovnico dali Jezusa, ki se želi obračunati z ukrajinskim predsednikom Zelenskim.

Ta obračun pa naj bi, kot vidijo to karikaturisti, namesto Jezusa v tostranstvu prevzel kar - ruski predsednik Vladimir Putin.

A če bi katoliški verniki, ki danes praznujejo, v svojih srcih res našli to, k čemur so javno zavezani, potem se to, kar se danes dogaja, ne bi dogajalo njihovim krščanskim, a pozabljenim bratom v Ukrajini.

Pa tudi vojne v Ukrajini, ki jo financirajo iz svojih žepov ter podpirajo z glasovanjem za vojnohujskaške politike – ne bi bilo.

Naše delo na Insajder.com z donacijami omogočate bralci.

Delite članek