REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Orbán ve, kaj dela: Slavni ekonomist pojasnil, zakaj tuji investitorji niso dobrotniki

Orbán ve, kaj dela: Slavni ekonomist pojasnil, zakaj tuji investitorji niso dobrotnikiZakaj tuji vlagatelji in članstvo v EU niso mitski rešitelji industrializiranih gospodarstev. Vir: Posnetek zaslona, Twitter

Madžarski premier zadnje čase spravlja ob živce evropske uradnike s postopnim iztiskanjem tujih podjetij zavoljo krepitve domačih — sloviti francoski ekonomist Thomas Piketty pa je že pred petimi leti poudaril, da tuji vlagatelji in članstvo v Evropski uniji niso mitski rešitelji industrializiranih gospodarstev.

Madžarski premier Viktor Orbán si aktivno prizadeva za izrinjanje nemških vlagateljev iz svoje države, da bi strateško okrepil domača podjetja v izbranih sektorjih. Vir: Posnetek zaslona, Twitter

Predsednik madžarske vlade Viktor Orbán si aktivno prizadeva za izrinjanje nemških vlagateljev iz svoje države, da bi strateško okrepil domača podjetja v izbranih sektorjih.

Da Orbán zelo dobro ve, kaj dela, je že leta 2018 opozoril sloviti francoski ekonomist Thomas Piketty, ko je v članku, objavljenem na portalu dnevnika Le Mond, trdil, da članstvo v Evropski uniji - in vse tuje investicije, ki prihajajo s tem - dejansko niso bili blagodejni za nekdanje komunistične države, kot se to rado predstavlja.

»Po zlomu komunizma so zahodni investitorji (predvsem Nemci) postopoma postali lastniki precejšnjega dela kapitala nekdanjih vzhodnoevropskih držav,« piše Piketty in navaja, da je četrtina stalnega kapitala (vključno s stanovanji), oziroma polovica podjetij v vzhodnoevropskih državah - v tuji lasti.

Poleg tega Piketty poudarja, da je čisti dobiček, ki ga tuji investitorji izvlečejo iz teh držav, bistveno višji v primerjavi z denarjem, ki so ga taiste države prejele iz Evropske unije.

Pod črto: Piketty ugotavlja, da tuji investitorji v resnici znižujejo BDP vzhodnoevropskih držav.

Piketty namreč navaja, da so med letoma 2010 in 2016 letni odlivi prihodkov od kapitala v povprečju znašali 4,7 odstotka BDP na Poljskem, 7,2 odstotka na Madžarskem, 7,6 odstotka na Češkem in 4,2 odstotka na Slovaškem, kar je sorazmerno zmanjšalo nacionalni dohodek teh držav.

Po drugi strani pa so bili neto prihodki, ki so v te države prišli iz EU, bistveno nižji: na Poljskem 2,7 odstotka BDP, na Madžarskem 4,0 odstotka, na Češkem 1,9 odstotka in na Slovaškem 2,2 odstotka (spomnimo, višina neto prispevka Francije, Nemčije in Združenega kraljestva – pred brexitom – proračunu EU je bila ekvivalentna 0,3 % do 0,4 % njihovega BDP-ja).

Razlika med zaslužki, ki so jih »izmolzli« tuji vlagatelji, in neto prihodki, ki so jih Poljska, Madžarska, Češka in Slovaška v obdobju med letoma 2000 in 2016 prejele od EU. Vir: Posnetek zaslona, Le Monde

»Seveda bi lahko razumno trdili, da so zahodne naložbe omogočile povečanje produktivnosti zadevnih gospodarstev in da so zato imeli vsi korist,« je zapisal Piketty. »Toda vzhodnoevropski voditelji nikoli ne zamudijo priložnosti, da spomnijo, da tuji vlagatelji uporabljajo svoj prevladujoč položaj, da ohranjajo nizke plače in svoje čiste dobičke - previsoke,« je dodal.

Piketty poudarja, da so tudi prenizki davki del problema. To Pikettyjevo tezo je kolumnist Leonid Beršidski dopolnil v članku za Bloomberg, objavljenem mesec dni kasneje.

Beršidski namreč poudarja, da rock zvezda francoske ekonomske misli »poplesava« okoli jedra problema tujih investitorjev v vzhodnoevropskih gospodarstvih (kamor lahko prištevamo tudi madžarsko) — a to je po njegovem mnenju način, kako lokalne vlade subvencionirajo in obdavčujejo tuje vlagatelje.

Kot verodostojen primer navaja Češko, in izpostavlja, da so tuja podjetja predstavljala 39 od 50 prejemnikov subvencij vlade v Pragi med letoma 2000 in 2017.

Poleg tega Beršidski poudarja, da z izjemo Češke in Slovaške davki, ki jih plačajo velika podjetja, predstavljajo veliko manjši delež v skupnih prihodkih države v primerjavi s povprečjem držav OECD.

Želja nekaterih vzhodnoevropskih vlad, da izstopajo kot ugodne destinacije za tuje naložbe, na koncu povzroči, da bogati tujci plačajo sorazmerno manj davkov kot revn(ejš)i prebivalci teh držav, zaključuje Beršidski.

»Gospodarska kolonizacija vzhodnoevropskih držav je resničen problem,« ugotavlja avtor in sklene, da bi te države morale agresivneje obdavčiti tuje vlagatelje.

Ali pa, kot to počne madžarski premier Viktor Orbán, od »tujcev« zadržati le najpomembnejše velike investitorje in načrtno gojiti le domače gospodarske težkokategornike.

Naše delo na Insajder.com z donacijami omogočate bralci.

Delite članek