REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Areh izumil novo definicijo umikanja ukrajinske vojske: »Rusi napredujejo v središču, Ukrajinci pa v okolici mesta!«

Areh izumil novo definicijo umikanja ukrajinske vojske: »Rusi napredujejo v središču, Ukrajinci pa v okolici mesta!«Valentin Areh nekje v Ukrajini... Vir: Posnetek zaslona, RTV SLO

RTV Slovenija nadaljuje s serijo enostranskega in zavajajočega poročanja o vojni v Ukrajini.

Arehovo poročanje spominja na znano zgodbo o nemškem vojaku, ki je v svojih pismih opisal, kdaj šele je razumel, da nemška vojska v resnici izgublja na vzhodni fronti. Šele takrat, ko je ugotovil, da do »veličastnih nemških zmag« prihaja vse bliže – Berlinu.

V torek smo lahko znova videli na delu t. i. vojnega dopisnika RTV SLO Valentina Areha, ki se je bojda javil nekje zraven glavne ceste, ki menda vodi v Bahmut.

A glede na izostanek karšnih koli zvokov vojne okoli njega in kader popolnoma prazen ljudi, se je zdelo, da se je Areh v resnici zatekel ob cesti, ki vodi daleč stran, in IZ Bahmuta (rusko Artjemovsk), ne pa vanj.

Torej nekje ob nekem nepomembnem cestišču, ki (še) ni padlo v roke ruskih sil.

Kje točno je bil, Areh občestvu ni pojasnil.

Vendar jih Areh očitno ne pozna, z ukrajinske strani fronte pa kot vnet propagandist, ki navija za ukrajinsko stran ponavlja le votle trditve o visokih ruskih izgubah.

Uspelo se mu pa je postaviti pred kamero z lupino nekega že zarjavelega in popisanega tanka v ozadju.

Toda ta malenkost (rja) sploh ni bila moteč faktor, da ne bi v neki davni bitki uničen tank za seboj pokazal kot ilustracijo, da se nahaja nekje res blizu fronte, kjer imajo ruske oklepne enote v teh bojih izjemno visoke izgube...

To je znova trditev, ki ji nasprotujejo tudi nekateri od najbolj priznanih in dobro obveščenih strokovnjakov, na primer nekdanja visoka častnika ameriške vojske (Scott Ritter, Douglas Macgregor), tudi poročila NY Timesa in drugih zahodnih medijev. Ti vztrajno poudarjajo, da so ukrajinske izgube bistveno višje od ruskih.

Vendar jih Areh očitno ne pozna, z ukrajinske strani fronte pa kot vnet propagandist, ki navija za ukrajinsko stran ponavlja le votle trditve o visokih ruskih izgubah.

V sili hudič še muhe žre, pa je tako tudi Areh v izostanku česar koli bolj nazornega, uporabil priročno scenografijo, s katero nas je želel prepričati, da so prav tam te dni potekale srdite bitke ukrajinskih in ruskih sil.

In vse to navkljub dejstvu, da je prav zarjavel tankovski kadaver ob njem razkril, da so se tam boji končali pred več meseci, ne pa šele nedavno.

Druga cvetka Arehovega torkovega poročanja (v času, ko so njegovi novinarski kolegi na RTV SLO stavkali!) je bila trditev, da so Rusi v zadnjem tednu napredovali v središču Bahmuta, Ukrajinci pa so napredovali v okolici mesta.

No, sedaj vsaj vemo, kako se po slovensko opiše umik ukrajinskih sil pred napredovanjem ruskih čet – po Arehu se pravilno reče, da ukrajinska vojska »napreduje v okolici mesta«.

»Kot vidite, so na koncu ruske sile...« Videti pa ni nikogar razen ruševin. Vir: Posnetek zaslona, RTV SLO

Če raztolmačimo Arehovo poročanje, so se ukrajinski vojaki morali umakniti iz središča Bahmuta, ki so ga zavzele ruske sile.

A ta pomemben detajl, ki kaže, kakšno je dejansko stanje na bojišču je vojni poročevalec RTV SLO - pozabil omeniti.

Ob tem tudi zahodni mediji in instituti ne poročajo o kakršnem koli ukrajinskem napredovanju v okolici Bahmuta, razen če kot napredovanje štejemo premike ukrajinskih sil po ozemlju, ki so ga nadzorovale že doslej.

Areh tudi ni navedel, kaj je vir njegove osupljive trditve, ki nasprotuje vsem ostalim poročilom, tudi zahodnih virov.

Areh tudi ni navedel, kaj je vir njegove osupljive trditve, ki nasprotuje vsem ostalim poročilom, tudi zahodnih virov...

Sicer pa si lahko spodaj ogledate spremembe na fronti okoli Bahmuta v zadnjih dnevih s kanala Rybar, ki objavlja situacijska poročila vsak dan.

Na Zahodu zelo cenjen Inštitut za proučevanje vojne (ISW), ki ga vodijo in financirajo ameriški neokoni sploh nima zadnjih interaktivnih zemljevidov (zadnje spremembe se končajo dne 23. 2. 2023), v poročilih, ki jih je ISW objavil, pa ni omenjenega nobenega napredovanja ukrajinskih sil v okolici Bahmuta, čeprav zelo radi poročajo o vseh ukrajinskih uspehih.

Fronta brez napredovanja
V okolici Bahmuta so dne 4. aprila potekali boji, ni pa bilo nobenega ukrajinskega napredovanja, kot je razvidno iz podatkov ISW. Vir: Posnetek zaslona, ISW

Tudi drugi poročevalci nikjer ne omenjajo nobenega napredovanja ukrajinskih sil, zgolj napade ukrajinskega topništva na mesta pod nadzorom ruskih sil.

Poglejmo zemljevid Rybarja na dan, ko je poročal Areh.

Kje je tu opazno kakšno ukrajinsko napredovanje?

Sklepamo lahko, da je Areh znova zavajal.

Takšno Arehovo izvajanje spominja na znano zgodbo o nemškem vojaku, ki je v svojih pismih opisal, kdaj šele je razumel, da nemška vojska izgublja na vzhodni fronti.

Namreč, šele takrat, ko je ugotovil, da do »veličastnih nemških zmag« prihaja vse bliže – Berlinu.

Če bo šlo tako naprej, bodo gledalci RTV SLO kmalu deležni poročil o novih zmagah ukrajinske vojske, sicer vzvratno od Bahmuta, proti zahodu države.

In vse bliže Kijevu

Naše delo na Insajder.com z donacijami omogočate bralci.

Delite članek