REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Jedrska bomba ZDA v oporišču na Nizozemskem »verjetno« poškodovana, ali ni čas, da jih Američani odpeljejo iz Evrope?

Jedrska bomba ZDA v oporišču na Nizozemskem »verjetno« poškodovana, ali ni čas, da jih Američani odpeljejo iz Evrope?Evropa: Poškodovana ameriška jedrska bomba? Vir: Posnetek zaslona, Twitter

Poročilo, ki ga objavlja Guardian pravi, da je bila ameriška jedrska bomba morda poškodovana v nesreči v nizozemskem oporišču Volkel.

»Če je slika res iz dogodka z jedrskim orožjem, bi to pomenil prvi dokumentiran primer nedavne nesreče z ameriškim jedrskim orožjem v letalski bazi v Evropi.

Ena od ameriških jedrskih bomb, shranjenih v nizozemskem letalskem oporišču, je bila morda poškodovana v nedavni nesreči, kaže poročilo, objavljeno v ponedeljek, ki prihaja v času, ko naj bi na Staro celino prispela nova generacija ameriškega jedrskega orožja.

Zveza ameriških znanstvenikov (FAS) je odkrila fotografijo bombe B61, ki so jo ameriški vojaki pregledovali glede poškodovanosti.

V ekipi sta vojaka iz enote za odstranjevanje eksplozivnih sredstev in civilist.

Zdi se, da je bil zadnji del bombe zvit zaradi udarca in ob tem eden od repnih stabilizatorjev manjka.

Luknjo pokriva roza lepilni trak.

V ponedeljkovem poročilu FAS je navedeno, da je bila slika vključena v predstavitev za kandidate za študentsko delo leta 2022 v Nacionalnem laboratoriju Los Alamos v Novi Mehiki, enem od objektov za jedrsko orožje v Združenih državah Amerike.

Sliko so britanski novinarji geolocirali in ugotovili, da je bila posneta v bazi letalskih sil Volkel na Nizozemskem, ki je eno od šestih vojaških oporišč v petih evropskih državah, kjer je trenutno shranjenih skupno 100 jedrskih gravitacijskih bomb B61 kot del sporazuma o delitvi jedrskega orožja z ZDA.

»Vnaprej je treba poudariti, da ni nobene uradne potrditve, da je bila slika posneta pri Volkel AB, da je upognjena oblika B61 pravo orožje (v primerjavi s trenažerjem) ali da je bila poškodba posledica nesreče (v primerjavi s simulacijo usposabljanja),« je zapisal Hans Kristensen, avtor poročila in direktor projekta jedrskih informacij FAS.

»Če je slika res iz dogodka z jedrskim orožjem, bi to pomenil prvi dokumentiran primer nedavne nesreče z jedrskim orožjem v letalski bazi v Evropi,« je opozoril.

Kakršna koli poškodba jedrskega orožja je znana kot incident »upognjenega kopja« in na splošno ti incidenti veljajo za tajne.

Tiskovni predstavnik ameriških letalskih sil v Evropi ni želel neposredno komentirati fotografije, je pa dejal: »ZDA vzdržujejo najvišjo raven standardov za osebje in opremo, ki podpira strateški arzenal, kar vključuje rutinsko usposabljanje, vzdrževanje in varnostne dejavnosti za zaščito kritične ameriške zmogljivosti.«

»Politika ZDA je [da] ne moremo niti potrditi niti zanikati prisotnosti ali odsotnosti jedrskega orožja na kateri koli splošni ali specifični lokaciji, vključno s posebnimi vajami ali operacijami v resničnem svetu,« je dodal tiskovni predstavnik.

B61
B61. Vir: Posnetek zaslona, Twitter

Nacionalni laboratorij Los Alamos pa je v izjavi po elektronski pošti dejal: »Za to fotografijo ni na voljo nobenih dodatnih informacij.«

Bomba B61 je edino taktično jedrsko orožje, ki je ostalo v ameriškem arzenalu, in 100 jih je shranjenih na Nizozemskem, v Belgiji, Nemčiji, Italiji in Turčiji.

Bombe ostajajo last ZDA, vendar so letalske posadke šestih drugih zaveznic NATO pakta (pet gostiteljev in Grčija) usposobljene, da jih namestijo na letala in z njimi upravljajo.

V primeru sovražnosti bi bilo za prenos orožja na zavezniška letala potrebno soglasje ZDA, Natove skupine za jedrsko načrtovanje in, zaradi zgodovine dogovora, predsednika vlade Združenega kraljestva.

Takšne operacije souporabe jedrskega orožja se izvajajo vsako leto v Natovi vaji Steadfast Noon,.

Nazadnje novembra, od začetka posebne ruske vojaške operacije v Ukrajini pa je Poljska zaprosila za sodelovanje v dogovoru.

Novejša bomba B61-12. Vir: Yandex, zajem zaslona

Zagovorniki nadzora nad orožjem že dolgo trdijo, da je B61 vojaško zastarel in bi ga bilo treba umakniti iz Evrope kot lahek korak k razorožitvi. Administracija Baracka Obame je razmišljala o umiku teh bomb, vendar je naletela na odpor nekaterih evropskih zaveznikov, ki so to videli kot simbol ameriškega jedrskega dežnika.

Namesto tega je bilo orožje posodobljeno in nova različica, B61-12, naj bi bila dobavljena v Evropo.

Januarja so transportna letala C-17A dobila varnostno dovoljenje za nošenje jedrskih bomb B61-12 in Kristensen je opozoril, da je letalo C-17A pred tednom dni letelo iz Albuquerqueja v Novi Mehiki v letalsko bazo Volkel, čeprav je opozoril, da ni dokazov, da je nosil bombe B61-12.

Med nesrečo ali terorističnim napadom lahko pri njih pride do znatnega razprševanja plutonija ali celo jedrske detonacije majhnega obsega - in te bojne glave so tudi bolj občutljive na sabotaže.

»Bomba B-61 je približno tako varna, kot je lahko popolnoma sestavljeno jedrsko orožje. Ima dobre varnostne mehanizme in neobčutljive eksplozive, ki ne bodo eksplodirali, če bodo izpostavljeni ognju, udarcem, šrapnelom itd.,« je povedal Eric Schlosser, avtor knjige »Command and Control: Nuclear Weapons, the Damascus Accident, and the Illusion of Safety.«

»Bojne glave, ki se redno prevažajo iz obrata za jedrsko orožje v Berkshiru v podmorniško oporišče Trident na vzhodni obali Škotske so veliko bolj problematične. Med nesrečo ali terorističnim napadom lahko pri njih pride do znatnega razprševanja plutonija ali celo jedrske detonacije majhnega obsega - in te bojne glave so tudi bolj občutljive na sabotaže.«

Ob tem se seveda znova zastavlja vprašanje, zakaj Evropa sploh potrebuje atomske bombe? V Evropi so zgolj zaradi ravnotežja moči in zaradi nasprotovanja med ZDA in Rusijo.

A z Rusijo bi bil možen dogovor, ob tem pa Kremelj nima interesa uporabljati jedrskega orožja proti evropskim državam, ki so ob ruskih mejah in njene neposredne sosede.

Povsem mogoče pa je, da ga bo Moskva res uporabila - a le v primeru hudega ogrožanja s strani zveze NATO in ZDA.

Nekateri poslanci (oziroma nemška poslanka, zgoraj) v Bundestagu že zahtevajo, da vojaki ZDA enako kot ostali vojaki (nekdanjih) okupacijskih sil zapustijo Evropo in Nemčijo.

In s seboj vzamejo tudi nevarne ameriške jedrske bombe.

Naše delo na Insajder.com z donacijami omogočate bralci.

Delite članek