REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Ruska PZO preslepila NATO letala? Ameriški piloti v patrulji ob meji Rusije, zgroženi: »Vem, da je tam, a moj F-35 je ne vidi!«

Ruska PZO preslepila NATO letala? Ameriški piloti v patrulji ob meji Rusije, zgroženi: »Vem, da je tam, a moj F-35 je ne vidi!«Ameriški piloti so kmalu ugotovili, da imajo ruski S-300 učinkovito vabo za preslepitev ameriških lovcev F-35. Vir: Posnetek zaslona, Twitter

Piloti ameriških stealth lovcev F-35, ki so bili poslani, da patruljirajo v zračnem prostoru blizu meje z Rusijo, so naleteli na nekoliko nepričakovano oviro s strani ruskih sistemov zračne obrambe S-300, poroča AirForceTimes.

Elektronski sistemi letala, kot je navedeno v članku, ni mogel prepoznati, kaj se nahaja na tleh, saj imajo ruski sistemi zračne obrambe (PZO) digitalne metode za izogibanje odkrivanju.

Stotnika Jeremyja Touma, pilota F-35 iz 388. lovskega krila iz baze letalskih sil Hill v Utahu, pozdravi višji letalec Brett Buerkle, poveljnik posadke eskadrilje 4. generacije lovcev, po pristanku na letališču Hunter Army, 2. marca med vajo Agile Flag 23-1. Vir: Posnetek zaslona, Twitter

V ameriško vojaško bazo Spangdahlem v Nemčiji je 16. februarja 2022 prispelo 12 letal in okoli 300 letalcev.

Njihova misija: Pridobiti čim več elektronskih podatkov iz raket zemlja-zrak in letal, ki se nahajajo v vzhodni Evropi, da bi ustvarili zemljevid za operacije NATO pakta.

To zato ker, če se vojna prelije na države Nata, bodo ta dognanja predstavljala pomembno, morda celo odločilno prednost v prihodnjih vojnih operacijah zahodnih zaveznikov v vojni z Rusijo.

Ruski napad na Ukrajino se je začel 24. februarja lani in je od takrat postal najbolj krvav spopad v Evropi po drugi svetovni vojni.

Ameriški piloti so bili napoteni iz oporišča Spangdahlem v estonsko letalsko bazo Ämari, litovsko letalsko bazo Šiauliai in romunsko letalsko bazo Fetesti, piše v sporočilu za javnost ameriških letalskih sil v Evropi.

Pilot iz 388. lovskega krila pripravlja F-35A Lightning II za napotitev v letalsko bazo Spangdahlem v Nemčiji 15. februarja 2022. 34. lovska eskadrilja tega krila je skupaj z rezervisti iz 419. lovskega krila napotena v Evropo za krepitev pripravljenosti, izboljšanje Natove kolektivne obrambe in nadaljnje povečanje zmogljivosti povezovanja v zraku z zavezniškimi in partnerskimi državami. Vir: Posnetek zaslona, Twitter

Letala F-35 so zasnovana za prestrezanje in uničenje sovražne zračne obrambe, ki bi lahko sestrelila zavezniška letala, s čimer drugim letalom odpirajo pot za vstop na sovražnikovo ozemlje.

Zajamejo tudi elektronske emisije bližnjih radarjev, da ustvarijo sliko prijateljskih in sovražnih sil na tem območju.

Piloti F-35 so te sisteme že opazovali v Ukrajini in Kaliningradu, ruski eksklavi med Litvo in Poljsko.

Tedaj so lahko locirali in identificirali lokacije raket zemlja-zrak ter te informacije posredovali preostalim članicam zahodne koalicije.

Letalo ameriških letalskih sil F-35A Lightning II iz 34. lovske eskadrilje v bazi letalskih sil Hill v Utahu se pripravlja na vzlet do letalske baze Spangdahlem v Nemčiji, 16. februarja 2022. Vir: Posnetek zaslona, Twitter

Toda zdaj so se ameriški piloti znašli v nepredvideni situaciji, ko sistemi F-35 niso vedno prepoznali predmete pod seboj, saj imajo sredstva, kot so ruski sistemi zračne obrambe, očitno vgrajene digitalne načine za izogibanje takšnemu obveščanju sovražnikovih sil.

Ameriški piloti so kmalu ugotovili, da imajo ruski S-300 učinkovito vabo za preslepitev ameriških lovcev F-35.

»Videli smo SA-20 (oznaka za ruski sistem S-300 v državah Nata - ur.), vedeli smo, da je to SA-20, vendar ga moj lovec ni mogel identificirati, ker ta SA-20 potencialno deluje v načinu vojne rezerve, ki ga doslej še nismo srečali,« je dejal polkovnik Craig Andrle, poveljnik ameriškega 388. bojnega krila.

Potem ko je zaznal težavo, je pilot F-35 domnevni sovražnikov objekt označil, nato pa so bili podatki posodobljeni in ponovno naloženi v letalo.

Po tem so Natova letala vedela, kaj gledajo in kako to geolocirati.

Dve letali ameriškega letalstva F-35 Lightning II v trenutku, ko sta prispela v letalsko bazo Šiauliai v Litvi 24. februarja 2022. Vir: Posnetek zaslona, Twitter

Drugi udeleženec operacije, polkovnik Brad Bashore, je pripomnil, da piloti F-35 med patruljiranjem niso naleteli na provokacije ruskih in beloruskih letalskih sil.

»Delajo, kar delamo mi. Samo pogledala sva se ... Brez neposredne interakcije in ničesar neprofesionalnega na obeh straneh,« je poudaril, poroča AirForceTimes.

Glede na zaostrene razmere okoli Ukrajine so ZDA februarja lani napovedale prenos do osmih najnovejših lovcev F-35 in treh ducatov jurišnih helikopterjev AH-64 za okrepitev vzhodnega krila Nata.

Naše delo na Insajder.com z donacijami omogočate bralci.

Delite članek