REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Agresija Kijeva: Ukrajina po provokaciji načrtuje napad na Pridnestrje iz dveh smeri

Agresija Kijeva: Ukrajina po provokaciji načrtuje napad na Pridnestrje iz dveh smeriIzvedba načrtovane provokacije ukrajinskih oblasti predstavlja neposredno grožnjo ruskemu mirovnemu kontingentu, ki je zakonito nameščen v Pridnestrju, opozarjajo ruski viri. Vir: Posnetek zaslona, Twitter
Kijevski režim naj bi se pripravljal na napad na Pridnestrje, de facto samostojno entiteto Moldavije.

Številni poročevalci iz Moldavije poročajo o velikem številu vojaških vozil na meji med regijo Odesa (Ukrajina) in Pridnestrjem (nepriznana država med Moldavijo in Ukrajino).

Oklepna vozila ukrajinskih oboroženih sil so razporejena ob strani avtoceste do Kirovohrada.

Posnetek, ki ga objavljamo, je nastal nekaj kilometrov od kontrolne točke Platonovo.

Na kontrolnih točkah je videti veliko vojaških hummerjev in same vojske.

Kot je bilo že napovedano, naj bi se kijevski režim pripravljal na napad na Pridnestrje, de facto samostojno entiteto Moldavije.

Ta akcija ukrajinskih oboroženih sil naj bi bila izvedena kot odgovor na domnevno ofenzivo ruskih čet z ozemlja Pridnestrja.

Ministrstvo za obrambo Ruske federacije je prav tako opozorilo na znatno kopičenje osebja in vojaške opreme ukrajinskih enot v bližini ukrajinsko-pridnestrske meje, napotitev topništva na strelne položaje, pa tudi izjemno povečanje letov brezpilotnih letal oboroženih sil Ukrajine nad ozemljem Pridnestrja.

Izvedba načrtovane provokacije ukrajinskih oblasti predstavlja neposredno grožnjo ruskemu mirovnemu kontingentu, ki je zakonito nameščen v Pridnestrju, opozarjajo ruski viri.

Oborožene sile Ruske federacije »se bodo ustrezno odzvale na prihajajočo provokacijo ukrajinske strani.«

Zaostrovanje situacije je povezano s srečanjem moldavske predsednice Maie Sandu s predsednikom ZDA Joejem Bidnom na Poljskem in zamenjavo na čelu vlade Moldavije, kjer je novi premier takoj po prevzemu položaja dejal, da je treba ruske čete »pregnati« iz Pridnestrja.

Vir: Posnetek zaslona, Twitter

Ruski mirovniki so sicer zakonito na ozemlju Pridnestrja, varujejo pa tudi največje skladišče streliva iz časov Sovjetske zveze, z okoli 20.000 tonami municije.

Sporazum lahko odpovesta obe strani, vendar bi to pomenilo obnovitev sovražnosti. Moldaviji bi nato pomagali Romunija ter Ukrajina in tako bi Rusijo povlekli v še širši spopad.

Sporazum lahko odpovesta obe strani, vendar bi to pomenilo obnovitev sovražnosti. Moldaviji bi nato pomagali Romunija ter Ukrajina in tako bi Rusijo povlekli v še širši spopad.

Moldavijo bi to razdelilo in privedlo do državljanske vojne.

V Pridnestrski republiki pa ima od okoli 500.000 previvalcev polovica tudi rusko državljanstvo.

Rusija bi jih zagotovo poskusila zaščititi.

Slabih znakov pa je še cela vrsta. Zbral jih je zelo strokoven komentator na Substacku.

Ruski inženirci naj bi že pričeli minirati veliko skladišče orožja. Če se sproži, bo skladišče gorelo in uničevalo vse okoli sebe več tednov, uničeno pa bi lahko bilo veliko območje v obeh državah.

Ruski inženirci naj bi že pričeli minirati veliko skladišče orožja v Kolpasnaji. Vir: Posnetek zaslona

Moldavska vojska je ob tem napovedala vojaške vaje od 21. februarja do 23. februarja.

Vojaške vaje napoveduje tudi Poljska.

Oleksij Arestovič, nekdanji svetovalec ukrajinskega predsednika Vladimirja Zelenskega pa je ponovno ocenil, da bi lahko Kijev zavzel Pridnestrje v samo treh dnevih.

Vojaške vaje napoveduje tudi Poljska.

V vse bi se lahko vmešala še Romunija, ki podpira Moldavijo. Strah pred združitvijo Moldavije in Romunije je doslej zadrževal Rusijo, da ni priznala samostojnosti Pridnestrja. To bi se zdaj lahko spremenilo.

Ob tem pa je sama Moldavija razdeljena država, velik del te države je namreč tudi Gagauzija, kjer pa živijo proruski prebivalci.

Tudi na demonstracijah proti vladi in predsednici Mai Sandu lahko vidimo, kako velik del prebivalstva ne želi imeti zveze z Zahodom, Evropsko unijo in zvezo NATO.

Demonstranti so na primer te dni vzklikali, da so računi »Maie Sandu največji na svetu.«

Prav s to predsednico pa se radi družita tako slovenska predsednica kot slovenska zunanja ministrica…

Zanimivo je, da je romunska televizijska postaja TVR predvajala prispevek, v katerem je pojasnila, da so v Romuniji tudi francoski tanki Leclerc, da po potrebi »ščitijo Moldavijo.«

Demonstranti so na primer te dni vzklikali, da so računi »Maie Sandu največji na svetu.« Prav s to predsednico pa se radi družita slovenska predsednica in slovenska zunanja ministrica…

To je bilo predvajano tudi na postaji TVM Moldavija.

Ob tem je prvi transport s francosko vojaško opremo, sestavljeno iz oklepnih transporterjev, prispel v Romunijo že 23. oktobra 2022.

Drugi transport francoske vojaške opreme, sestavljen iz čete tankov Leclerc, je prispel po železnici v Brasov 16. novembra 2022.

Skupaj je francoska vojska v Romunijo pripeljala 13 tankov Leclerc. Vojaška oprema je namenjena dopolnitvi tehničnih sredstev Natove bojne skupine prednje prisotnosti (BGFP).

Ukrajinska vojska se je medtem premaknila na samo 2 kilometra od meje z Moldavijo. To ni daleč stran od Kobasne, kjer je največje skladišče streliva v vsej Evropi.

Ukrajina je že lani grozila, da bo skladišče zavzela. Letos je nuja še večja, saj ukrajinskim silam zmanjkuje streliva, predvsem granat za sovjetske topove 152 mm, ki jih na Zahodu ne morejo izdelati.

Teh topov pa imajo Ukrajinci največ. In zahodni se hitreje kvarijo…

Leclerc
Leclerc. Vir: Posnetek zaslona, Twitter

Novi moldavski premier Dorin Recean je ob tem za provokacije obtožil Moskvo in je potrdil izjavo Zelenskega, da »Rusija namerava zavzeti letališče v Kišinjevu

Tudi poleti leta Natovega P-8A Poseidon (iz baze Sigonella v Italiji) kažejo, da leti nad to regijo.

Ob tem je ruski predsednik Vladimir Putin včeraj preklical odlok iz leta 2012, ki se nanaša na Moldavijo.

Ukaz o preklicu dokumenta iz leta 2012 je bil objavljen na spletni strani Kremlja in navaja, da je bila odločitev sprejeta za »zagotavljanje nacionalnih interesov Rusije v povezavi z globokimi spremembami, ki se dogajajo v mednarodnih odnosih.«

Putin je tako pravkar preklical odlok, ki je Rusijo zavezoval k spoštovanju suverenosti Moldavije, posebej v zvezi z reševanjem posebnega statusa Pridnestrja.

Jasno je, kam to vodi.

Putin postavlja pravno podlago, da bo lahko v skrajnem primeru uporabil vojaško silo na način, ki bo kršil suverenost Moldavije, za zaščito Pridnestrja – če bo to potrebno, seveda.

Po drugi strani pa bi Moldavija lahko »pravno pokrila« Ukrajino z dovoljenjem, da Kijev intervenira, vendar za zdaj ni potrdila, da je to že storjeno.

Letalo
Preleti NATO pakta nad spornim območjem. Vir: Posnetek zaslona

Sicer pa se je Moldavija že maščevala Rusiji z napovedjo, da bo razveljavila več pogodb z državami CIS. V kratkem naj bi jih razveljavili okoli dvajset, predvsem zaradi »neskladnosti z evropskimi predpisi.«

S tem Moldavija odhaja iz carinskega območja CIS v območje EU.

In na kaj nas to spominja? Na trenutek, ko se je leta 2014 prav zato vnel spopad znotraj Ukrajine.

Leclerc
Francoski Leclerc. Vir: Posnetek zaslona, Twitter
Bo pa ta poteza Zelenskega imela tudi zelo slabe posledice za Kijev, tudi če akcija ukrajinskih sil uspe, saj bo Ukrajina izgubila avreolo »žrtve« s katero se hvali na Zahodu.

Obstajajo tudi informacije, da se ukrajinske oborožene sile pripravljajo na preboj z dveh strani, iz Stanislavke in Tymkova v PMR (Pridnestrska Moldavska republika).

V ta namen se je včeraj ob 20. uri začela prerazporeditev iz garnizona Kotovsky z maršem proti meji s PMR.

Načrtuje se organizacija »preboja« na območju naselij Tymkovo ali Stanislavka (to sta dve rdeči puščici, prikazani na spodnjem zemljevidu).

Vir: Posnetek zaslona, Google

Nekateri pravijo, da ruski garnizon v PMR šteje le 1500 vojakov, vendar so lani poročali, da ga je Rusija domnevno okrepila z diskretnimi poleti vojakov z majhnimi skupinami, ki so uporabljale civilna letala, da ne bi pritegnili pozornosti.

Vsekakor pa je jasno, da se pripravlja še ena nova fronta in razširitev vojne na Moldavijo.

Za začetek…

Bo pa ta poteza Zelenskega imela tudi zelo slabe posledice za Kijev, tudi če akcija ukrajinskih sil uspe, saj bo Ukrajina izgubila avreolo »žrtve« s katero se hvali na Zahodu.

In bo sama Ukrajina postala »agresorka«.

Ob tem bi vpad lahko sprožil državljansko vojno tudi v Moldaviji, kjer bo vsaj polovica državljanov rusko vojsko znova pričakala kot osvoboditelje.

Naše delo na Insajder.com z donacijami omogočate bralci.

Delite članek