REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

NATO načrtuje neskončno vojno z Rusi? »Po vojni v Ukrajini ne bo normalizacije odnosov med Zahodom in Rusijo!«

NATO načrtuje neskončno vojno z Rusi? »Po vojni v Ukrajini ne bo normalizacije odnosov med Zahodom in Rusijo!«Vojaški industriji ZDA je padla sekira v med zahvaljujoč Stoltenbergu na čelu Nata in podžiganju vojne namesto miru v Ukrajini. Vir: Zajem zaslona, Twitter

Generalni sekretar NATO pakta Jens Stoltenberg je dejal, da tudi po koncu vojne v Ukrajini ne pričakuje normalizacije odnosov med Rusijo in Zahodom.

»Normalizacija odnosov z Rusijo po koncu konflikta v Ukrajini ne pride v poštev! Ne bo tako kot prej. Tudi če orožje v Ukrajini utihne, ni za pričakovati, da se bodo naši odnosi z Rusijo normalizirali,« je Stoltenberg dejal za nemški časnik Handelsblat.

Konflikt v Ukrajini je na kritični stopnji, je potrdil generalni sekretar Nata Stoltenberg v intervjuju za Handelsblat.

Nato je dodal: »Pripraviti se moramo na dolg spopad!«

Stoltenberg je v četrtek na konferenci na Norveškem opozoril, da je treba ne glede na to, kako se bo končal ukrajinski konflikt, ugotoviti, da so se »varnostne razmere v Evropi popolnoma spremenile«.

V isti sapi je potrdil, da Ukrajina kmalu pričakuje več pošiljk težkega orožja iz zahodnih držav.

Kijev že nekaj časa zahteva, da zahodne države izpraznijo svoja skladišča in pošljejo več težkega orožja, tudi tankov, a so bile zahodne države doslej glede tega zadržane, ker se bojijo, da bo to razumljeno kot njihov vstop v vojno, poudarja francoska tiskovna agencija AFP.

So zahodne države, tudi Slovenija, vendarle popustile pod pritiski Washingtona in se odločile za vstop v vojno z Rusijo?

Smo na pragu tretje svetovne, morda jedrske vojne zaradi nespametne politike voditeljev Evropske unije in ZDA?

Iz zornega kota nenehne širitve Nata na vzhod celine, proti mejam Rusije, se zdi skrajno cinično, da je Stoltenberg zdaj oponesel Moskvi, da poskuša »obvladovati sosednje države.«

Nič manj nevarna je njegova ugotovitev, da vse to Rusijo postavlja v položaj trajnega konflikta z Zahodom.

Stoltenberg je 10. januarja na skupni novinarski konferenci z najvišjimi predstavniki Evropske unije izjavil, da je rešitev za ukrajinsko vojno v proizvodnji še več orožja.

»Orožje je pot do miru. To je paradoks, a je brutalna realnost,« pravi generalni sekretar Nata Jens Stoltenberg, ko poziva k večji podpori Ukrajini z oskrbovanjem z zahodnim orožjem.

V jeziku slavne distopije Georga Orwella sta za vodjo Nata torej orožje in vojna edina pot k miru. In ne mirovna pogajanja.

»Vojna je mir. Svoboda je suženjstvo. Nevednost je moč.« Tako je Orwell pred natanko 74 leti zapisal v romanu 1984.

Besede Jensa Stoltenberga kažejo, da se podoba grozljivega sveta, ki ga je Orwell vmestil v leto 1984, izrisuje pred našimi očmi 39 let pozneje.

Generalni sekretar Nata Jens Stoltenberg je med obiskom EU parlamenta priznal tudi, da so trditve, da Zahod ni želel vzpostavitev trajnega miru v Ukrajini z uveljavitvijo mirovnih sporazumov iz Minska ter je v zakulisju v resnici hujskal režim v Kijevu na vojno z Rusi - ki so doslej bile obravnavane kot teorije zarote in ruska propaganda, popolnoma točne.

»Ne bo tako kot prej. Tudi če bo orožje v Ukrajini utihnilo, ne smemo pričakovati normalizacije naših odnosov z Rusijo,« je sklenil Jens Stoltenberg v intervjuju za Handelsblatt.

Pod črto:

1. NATO je prisoten v Ukrajini že od puča v Kijevu, torej od leta 2014;

2. NATO je uril ukrajinsko vojsko, torej jo je pripravljal na vojno z Rusijo;

3. Cilj orožarske industrije pod taktirko ZDA je med drugim čiščenje skladišč in prodaja sodobnega orožja Ukrajini oziroma ukrajinskim partnerjem, državam, ki so članice Nata od katerih Vladimir Zelenski zahteva, da naj mu pošljejo svoje zaloge orožja, tako lahkega kot težkega.

Zanimivo je, da osrednji mediji na Slovenskem, vključno s TV N1 ta najbolj sporni del Stoltenbergovih izjav, ki se tičejo povojne Evrope in odnosov z Rusijo, ki bodo – če izhajamo iz njegovih trditev – v neskončnem vojnem stanju, niso omenili niti z besedo.

Mick Wallace, poslanec v Evropskem parlamentu iz Irske, se je ozrl na proteste, ki so med koncem tedna potekali v New Yorku z gesli: »NE! Natu, DA miru!«

»Politiki morajo začeti predstavljati ljudstvo in nehati predstavljati NATO in vojaški industrijski kompleks.

NATO so ustanovile ZDA, da bi evropske države držale podrejene ameriškemu imperializmu. Ljudje hočejo mir in ne vojno, hočejo konec posredniške vojne ZDA/Nata (v Ukrajini),« je poudaril Wallace.

Naše delo na Insajder.com z donacijami omogočate bralci.

Delite članek