REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

»Koliko ljudi, ki stojijo v kolonah, da si lahko izberejo zdravnika v Ljubljani, je obkrožilo Zokija?«

»Koliko ljudi, ki stojijo v kolonah, da si lahko izberejo zdravnika v Ljubljani, je obkrožilo Zokija?«Zlom sistema: Čakajoči v ZD Bežigrad. Vir: Zajem zaslona, Twitter

Vzkliki »pa saj to ni res, v kakšni državi živimo!« in podobni, ki so jih ves teden prenašali mediji ob dolgih vrstah pred Zdravstvenim domom Bežigrad so razkrili žalostno stanje slovenskega zdravstva.

Na stotine ljudi je v temi ure in ure čakalo, da bi lahko prišli do ene od dveh novih osebnih zdravnic.

Tragično stanje je seveda samo vrh ledene gore uničevanja zdravstva in napačno usmerjene politike države in občin.

Socialistična realnost je bil nadstandard v JZ, zdravnik v vsaki fabriki, v turbo-socialističnem kapitalizmu pa se 30 let brutalno uničuje, kar je javnega!

Mnogi so opozorili na dejstvo, da se kaj takšnega v nekdanji socialistični Sloveniji in Jugoslaviji ni dogajalo.

So se pa našli tudi takšni, ki so ta očitno katastrofalen rezultat neoliberalne politike poskusali pripisati celo – socializmu.

Med njimi je bil seveda takoj med prvimi tudi znani Libertarec, ki razmere v Sloveniji komentira iz varnega zavetja v Londonu.

Svoj čas je pisal tudi kolumne za režimski SiOL, vendar tudi v tem času, ko je bila kriza zdravstva že očitna, nikoli ni odkril pravega vzroka za obupno pomanjkanje kadrov.

Rešitve pa seveda niso v še večji privatizaciji zdravstva, kot si želijo libertarci, pač pa v ukinitvi dodatnega zavarovanja, večjemu vlaganju države v zdravstvo in preprečevanju odhodov zdravnikov v zasebne vode tako, da se tudi tam napajajo z javnim denarjem.

Prav tako se je pokazalo, da so v Ljubljani razmere najtežje. In za to je seveda objektivno odgovoren - župan.

Koncesije zdravnikom za delo v zasebni sferi, med drugim, podeljuje občina.

Očitno je bil župan pri tem preveč radodaren, predvsem pa je očitno, da v šestnajstih letih svojega županovanja ni najprej poskrbel, da bi bilo zdravnikov v zdravstvenih domovih dovolj.

Da ljubljanskega župana Zorana Jankovića bolj zanimajo nepremičninski posli in nakupi zemljišč ter stavb bolnišnic kot pa zdravje ljudi, smo opozarjali tudi v preteklosti.

Na to je sedaj opozoril tudi aktualni zdravstveni minister Daniel Bešič Loredan in si nakopal zamero ljubljanskega župana.

Da nepremičnine Jankovića zanimajo bolj kot zdravstvo, je bilo očitno tudi ob blokadi širjenja Univerzitetnega rehabilitacijskega inštituta »Soča«

Toda ne glede na očitno odgovornost za takšno stanje si je župan Ljubljane te dni kljub temu upal priti med obupane paciente, da bi jih – nadlegoval, kot so ocenili nekateri kritiki njegove poteze.

Pri tem je Janković ljudi, številne bolne in starejše nagovarjal z izgovori, češ da po Sloveniji trenutno manjka 300 družinskih zdravnikov, kar je še en dokaz njegove brezčutnosti.

Vprašanje, koliko je bilo v vrstah čakajočih tistih, ki so glasovali prav za istega župana, ki jih je pustil brez zdravnikov in še vedno vneto brani očitno nesposobno direktorico ZD Ljubljana je zato zelo na mestu.

Naše delo na Insajder.com z donacijami omogočate bralci.

Delite članek