REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Napoved: Kako bo potekala »stavka pacientov« 10. januarja

Napoved: Kako bo potekala »stavka pacientov« 10. januarjaŽe 132.000 ljudi je brez osebnega zdravnika... Vir: Zajem zaslona, Twitter

Pobuda Glas ljudstva nadaljuje s svojimi aktivnostmi za izboljšanje stanja na področju zdravstva.

Zato so v sredo pred Ministrstvom za zdravje predstavili VELIKO STAVKO PACIENTK IN PACIENTOV, ki bo potekala 10. januarja ob 17.00 na Trgu republike v Ljubljani.

Predstavili so razloge za stavko, stavkovne zahteve in te tudi predali Ministrstvu za zdravstvo.

V začetku je Jaša Jenull predstavil vzroke za stavko pacientov. V izjavi za javnost so v pobudi sporočili: »Čas je, da se v ospredje razprave o zdravstvenem sistemu postavi interese in pravice prebivalk in prebivalcev, torej pacientk in pacientov, ki jim je sistem v resnici namenjen.

Slovenski zdravstveni sistem razpolaga z enim najnižjih deležev javnih sredstev v Evropski uniji, obenem pa se ta sredstva zbirajo regresivno na škodo najrevnejših: delež plače, ki jo daje za zdravstvo posameznik z minimalno plačo, je trikrat večji kot pri tistih z najvišjimi dohodki.

Tudi število zdravnikov, še zlasti družinskih zdravnikov, je med najnižjimi v EU, ob tem pa jih vse več odhaja iz javnega zdravstva med zasebnike. Hkrati z odhodi zdravnikov iz javnega sektorja se tudi javna sredstva vse bolj pretakajo v zasebni sektor. To je posledica dejstva, da je javno zdravstvo že desetletja plen različnih interesnih skupin, ki trgovanje z zdravstvenimi storitvami in dobiček postavljajo pred interese pacientov in razlagajo, da je privatizacija rešitev za vse težave zdravstvenega sistema.

Notranjo ministrico, ki je po besedah samega premierja Roberta Goloba in koalicijskih partnerjev delala odlično, je premier brez pomisleka odslovil. Ministru Danijelu Bešiču Loredanu se zdravstvo iz dneva v dan sesuva, pa vendarle - ostaja na položaju. Vir: Zajem zaslona, Twitter

Posledice so vsak dan bolj očitne: nesprejemljivo dolge čakalne dobe na preglede, preiskave in zdravljenje ter razraščanje zasebnih zavarovanj, ki omogočajo preskakovanje čakalnih vrst v javnem sistemu. Najbolj nesprejemljivo pa je, da je brez izbranega zdravnika, vstopne točke v javno zdravstvo, ostalo več kakor 130.000 posameznic in posameznikov in da se ta številka povečuje.

Po več kot pol leta delovanja nove vlade še vedno ne vidimo konkretnih potez. Zato zahtevamo, da vlada nemudoma naslovi zdravstveno krizo, se drži zavez, ki jih je dala ljudstvu, ter zavez, ki so zapisane v koalicijski pogodbi.

V teh kritičnih razmerah najbolje plačani javni zdravniki napovedujejo stavko za še višje plače.

Odgovornost za nastalo situacijo nosi večina preteklih vlad, vendar tudi trenutna vlada v prvih osmih mesecih mandata ni sprejela nobenega začasnega in še manj sistemskega ukrepa, ki bi dokazoval njeno iskreno prizadevanje za ohranitev javnega zdravstva. Še več, velik del dosedanjih ukrepov še povečuje možnosti za dodatno pretakanje javnih sredstev v zasebni sektor.

Pred volitvami so vladajoči politiki in stranke obljubljali, da bodo uredili področje zdravstva. Zavezali so se zahtevam iniciative Glas ljudstva in zdravstvena vprašanja so bila ena od prioritetnih tem predvolilnih soočenj. Nova koalicija je veliko naših zahtev prevzela in jih vključila tudi v koalicijsko pogodbo.

Sesuvanje javnega zdravstva: Zdravstveni minister, ki se je zavezal urediti javno zdravstvo, ima bogate izkušnje z delom pri več zasebnih zdravstvenih zavodih, katerih je celo propagandni obraz in nosilec dejavnosti. Vir: Zajem zaslona

Po več kot pol leta delovanja nove vlade še vedno ne vidimo konkretnih potez. Zato zahtevamo, da vlada nemudoma naslovi zdravstveno krizo, se drži zavez, ki jih je dala ljudstvu, ter zavez, ki so  zapisane v koalicijski pogodbi. V času trenutne vseobsegajoče zdravstvene krize je potrebno takoj sprejeti interventni zakon in podzakonske ukrepe, ki bodo omogočili omilitev največjih problemov, pospešiti pa je treba tudi pripravo in uvedbo sistemskih rešitev in z njimi tudi sproti seznanjati javnost. Leta 2024 bo za velik del zdravstva že prepozno!

Prva stavka pacientk in pacientov v zgodovini Slovenije zahteva ohranitev javnega zdravstva in je namenjena predstavitvi ukrepov, s katerimi je mogoče zaustaviti negativne trende, ki zavirajo dostopnost zdravstvenih storitev ter pospešujejo prelivanje javnega denarja v zasebni sektor. Nekateri med njimi so izvedljivi takoj, drugi pa so sistemski in za uveljavitev potrebujejo nekoliko daljše obdobje. Prepričani smo, da s temi ukrepi lahko preprečimo rušenje javnega zdravstva.

V iniciativi Glas ljudstva smo oblikovali stavkovne zahteve v dialogu z različnimi deležniki, strokovnjaki na področju zdravstva in strokovnimi združenji, Zvezo organizacij pacientov in posameznimi zdravniki ter predvsem pacienti.

So predvolilne obljube šle rakom žvižgat? Vir: Zajem zaslona, SD, Twitter

Sestali smo se tudi z vodstvom Zdravstvenega doma Ljubljana in ugotovili, da se naši predlogi vladi v veliki meri prekrivajo z njihovimi.

Pogovarjali smo se tudi z mnogimi družinskimi zdravniki, ki podpirajo iniciativo in ugotovili, da je s spodnjimi predlaganimi ukrepi mogoče v kratkem času vsem pacientom zagotoviti osebnega zdravnika in v najkrajšem času rešiti rušenje javnega zdravstva.

Zahtevamo, da reševanje akutnih problemov zdravstva postane prioriteta te vlade in v skladu s pristojnostmi tudi zdravstvene blagajne (ZZZS) in zdravstvenih organizacij, zato smo oblikovali 5 ključnih stavkovnih zahtev.«

Dušan Keber je nato predstavil 5 stavkovnih zahtev:

1.           VSEM PACIENTOM JE POTREBNO NEMUDOMA ZAGOTOVITI DOSTOP DO OSEBNEGA ZDRAVNIKA

2.           ODPRAVITI SE MORA DOPOLNILNO ZDRAVSTVENO ZAVAROVANJE (TAKO, DA SE UKINEJO DOPLAČILA ZA ZDRAVSTVENE STORITVE)

3.           PREKINITI JE POTREBNO DELO ZDRAVNIKOV V DVOJNI PRAKSI  (T. I. DVOŽIVKARSTVO)

4.           PREPREČITI JE POTREBNO PRESKAKOVANJE ČAKALNIH VRST, KI JIH OMOGOČAJO KOMERCIALNA ZAVAROVANJA

5.           JAVNO ZDRAVSTVO MORA SLEDITI POTREBAM PACIENTOV, NE PROFITOM KONCESIONARJEV

Minister dvoživka: Iz osebne izkaznice Kirurgije Bitenc - osebje. Vir: Zajem zaslona

V pobudi Glas ljudstva so še zapisali: »Najbolj urgentna je uresničitev prve zahteve. Vendar pa pri tem opozarjamo, da 'posebne ambulante za paciente brez zdravnika' niso prava rešitev in jim nasprotujemo.

V sodelovanju s stroko smo v Glas ljudstva pripravili nabor drugačnih ukrepov, ki bi lahko hitreje in bolj celostno naslovili problem izbrisanih pacientov. S sredstvi, potrebnimi za delovanje takih ambulant, bi lahko težavo rešili z dodatnimi kadri znotraj obstoječih ambulant v zdravstvenih domovih. Ravno tako smo prepričani, da bi zgolj partikularno saniranje simptomov brez naslavljanja sistemskih napak in konfliktov interesov samo pospešilo razpad zdravstvenega sistema.

Dr. Janez Jančar je na stavko povabil vse delavce in delavke v zdravstvu: Poudarjamo, da to NI stavka proti zdravnikom, še posebej ne proti zdravnikom v javnem sistemu. Stavka tudi NI naperjena proti vladi in nikakor NI v podporo opoziciji, ki ima privatizacijo zdravstva celo uradno zapisano v svojih programih.

Slovenski zdravstveni sistem razpolaga z enim najnižjih deležev javnih sredstev v EU, obenem pa se ta sredstva zbirajo regresivno na škodo najrevnejših: delež plače, ki jo daje za zdravstvo posameznik z minimalno plačo, je trikrat večji kot pri tistih z najvišjimi dohodki.

To je stavka za javno zdravstvo; stavka pacientk in pacientov, kot tudi zdravnikov in vseh zdravstvenih delavcev, ki še vztrajajo v javnem sistemu ter soglašajo, da morajo biti zdravstvene storitve pod enakimi pogoji dostopne vsem pacientom.

Zato pozivamo vse zdravstvene delavke in delavce, ki jim je mar za javno zdravstvo, da se nam pridružijo. Da stojijo z nami, saj so ukrepi, ki jih predlagamo, usklajeni tudi s tem, na kar opozarjajo mnogi med njimi. Da nosijo značke in simbole v podporo stavki, da ob 17. uri pridejo pred svoje zdravstvene domove ali na trge in ulice, da se družno borimo za naše skupne cilje.

Vabilo na stavko smo poslali tudi: Sindikatu zdravstva in socialnega varstva, Sindikatu delavcev v zdravstveni negi, Sindikatu zdravnikov in zobozdravnikov FIDES, Zvezi organizacij pacientov in drugim zdravstvenim združenjem.«

Tea Jarc je nato predstavila potek stavke: »Stavka bo potekala ves dan v torek, 10. januarja 2023, tudi na delovnih mestih. Ljudje lahko izrazijo podporo stavki na način, da na ta dan nosijo simbol stavke - dva prekrižana obliža nalepljena na 'srčni strani'. Obliži imajo poleg označevanja podpore stavki še simbolični pomen: javno zdravstvo nam umira pred očmi, potrebuje 'operacijo srca' in veliko več od zgolj površinskega 'lepljenje obližov'. Obliži, ki si jih lahko vsak podpornik sam nalepi prekrižano na obleko in  značke z istim sporočilom bodo sporočali solidarnost s stavkovnimi zahtevami. 

Ob 17:00 se bomo zbrali na Trgu republike v Ljubljani in predstavili vse stavkovne zahteve. Pričakujemo, da se bo ministrstvo čimprej opredelilo do naših predlogov in nemudoma začelo dialog z vsemi potrebnimi deležniki, predvsem pa, da bo začelo z ukrepanjem.

Ob 17:00  se bomo zbrali tudi pred zdravstvenimi domovi v različnih krajih po Sloveniji:

-             Izola: Zbor na Lonki, od koder bodo skupaj odšli pred Zdravstveni dom

-             Koper: Zbor na Titovem trgu, od koder bodo skupaj odšli pred Zdravstveni dom

-             Maribor: Zbor na Trgu svobode, od koder bodo skupaj odšli pred Zdravstveni dom

-             Novo Mesto: Zbor na Glavnem trgu, od koder bodo skupaj odšli pred Zdravstveni dom

-             Slovenske Konjice: Zbor pred Zdravstvenim domom

-             Kranj: Zbor pred Zdravstvenim domom

-             Kamnik: Zbor pred Zdravstvenim domom

-             Slovenj Gradec: Zbor na Trgu svobode«

Akcije se bodo izvajale tudi v mnogih drugih krajih Slovenije. »Ljudje nas že obveščajo, da podpirajo stavko in se želijo boriti za javno zdravstvo. Pozivamo vse, da se stavki pridružijo, tako na delovnih mestih, kot v svojih krajih, ali v Ljubljani.

Vladi pa sporočamo: Čas je za takojšnje in sistemsko ukrepanje, samo obliži ne bodo zadostovali!

Prek stavke bomo tudi skušali pomagati pacientom in pacientkam brez osebnega zdravnika in jim ponuditi pravno pomoč. Skupaj s Pravno mrežo za varstvo demokracije v imenu posameznikov brez izbranega zdravnika pripravljamo tudi tožbo.

Na stavko torej vabimo vse, ki jim je mar za javno, kakovostno in vsem dostopno zdravstvo!

Vladi pa sporočamo: Čas je za takojšnje in sistemsko ukrepanje, samo obliži ne bodo zadostovali!« so sklenili svoje sporočilo v pobudi Glas ljudstva.

Naše delo na Insajder.com z donacijami omogočate bralci.

Delite članek