REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Anketa razkrila, da Britanci podpirajo novo glasovanje o brexitu

Anketa razkrila, da Britanci podpirajo novo glasovanje o brexituBBC poroča, da je brexit zdesetkal britansko gospodarstvo. Vir: Zajem zaslona, Twitter

Več kot dve tretjini Britancev želi glasovanje o ponovnem vstopu v Evropsko unijo, kaže nova anketa, ki jo je v nedeljo objavil Independent. Več kot polovica vprašanih je odločitev o izstopu iz bloka ocenila kot napačno.

Združeno kraljestvo je uradno zapustilo EU 31. januarja 2020 po referendumu o brexitu leta 2016, pri čemer so glasovi za »izstop« zmagali s tesno prednostjo.

Raziskava, ki jo je za časnik opravilo raziskovalno podjetje Savanta, je pokazala, da si novega glasovanja želi 65 odstotkov vprašanih, kar je 10 odstotkov več kot lani.

Javnost pa je razdeljena glede tega, kdaj naj bo takšen referendum; 22 odstotkov jih pravi, da bi ga bilo treba izvesti zdaj, 24 odstotkov pa jih meni, da bi moral biti v naslednjih petih letih. Manj priljubljena so mnenja, da za šest do deset let (11 odstotkov) oziroma da bi bilo treba nov referendum o vstopu v Unijo organizirati šele čez več kot 20 let (4 odstotkov).

Medtem je število tistih, ki nasprotujejo ponovnemu glasovanju o članstvu v EU, padlo z 32 odstotkov na 24 odstotkov.

Brexit je Veliko Britanijo stal več kot 30 milijard funtov – kaže ena novejših študij.

Raziskava tudi nakazuje, da imajo Britanci bolj negativno mnenje o posledicah brexita, saj je 54 odstotkov vprašanih dejalo, da je bil izstop iz EU slaba odločitev, v primerjavi s 46 odstotkov lani.

To mnenje izhaja iz splošno razširjenega prepričanja, da sta bila gospodarstvo in svetovni vpliv Združenega kraljestva oškodovana zaradi prelomne odločitve o izstopu iz EU.

Večina vprašanih, 56 odstotkov, je dejala, da je izstop iz bloka poslabšal gospodarstvo, v primerjavi s 44 odstotkov lani.

Polovica tudi meni, da se je vpliv Združenega kraljestva na mednarodnem prizorišču zmanjšal, kar je občutno povečanje v primerjavi z le 39 odstotkov lani.

Poleg tega imajo anketiranci mešano mnenje o spremembah, ki jih je brexit prinesel glede sposobnosti države, da učinkovito nadzoruje svoje meje, pri čemer jih 50 odstotkov pravi, da se je ta poslabšala.

Anketa sledi decembrski študiji Centra za evropske reforme (CER), ki je izgube Združenega kraljestva zaradi brexita ocenila na 33 milijard funtov (37,3 milijarde evrov).

Brexit je zvišal cene hrane v Združenem kraljestvu za 6 odstotkov in britanske delavce stal okoli 2,6 odstotka njihovih realnih plač, je novembra oznanil Swati Dhingra, zunanji član Odbora za monetarno politiko Bank of England.

Dhingra meni, da je izstop iz EU povzročil tudi zmanjšanje poslovnih naložb in celotne trgovine.

Center za ekonomsko uspešnost ugotavlja, da je zaradi brexita BDP Združenega kraljestva nižji za 6,3 odstotka do 9,5 odstotka, kot bi bil sicer, medtem ko CER pravi, da je primanjkljaj približno 11 odstotkov.

BBC poroča, da je brexit zdesetkal britansko gospodarstvo.

Naše delo na Insajder.com z donacijami omogočate bralci.

Delite članek