REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

»Ti trije Američani so v 23 letih napadli 9 držav, ubili 11 milijonov civilistov in nihče jih ne imenuje 'vojni zločinci'!«

»Ti trije Američani so v 23 letih napadli 9 držav, ubili 11 milijonov civilistov in nihče jih ne imenuje 'vojni zločinci'!«Nekdanji predsedniki ZDA: Barack Obama, Bill Clinton in George Bush. Vir: Zajem zaslona, Twitter

Slovenija je ob koncu leta doživela poplavo osladnih voščil ob praznikih in novoletnih nagovorov.

Opazno je, da se predvsem o vlogi glavnega zaveznika Slovenije in vojaške zveze, katere del je tudi Slovenija, politiki v Sloveniji še zmeraj držijo ustaljenih stereotipov.

Novoletno voščilo je državljanom sporočil predsednik vlade, ki je pred tem govoril tudi ob državnem prazniku v Cankarjevem domu, državljanom je čestitala tudi predsednica države, nato pa še predsednica državnega zbora in še vrsta drugih odličnikov.

V govorih so se vsi dotaknili tudi zunanjepolitičnih tem.

Pri tem pa je opazno, da se predvsem o vlogi glavnega zaveznika Slovenije in vojaške zveze, katere del je tudi Slovenija, politiki v Sloveniji še zmeraj držijo ustaljenih stereotipov.

»Zgodovina Evropske unije dokazuje, da ko je ta solidarnost dejanska in jasno izražena, je Evropa močna. Če želi biti takšna, mora znati odgovoriti na vse izzive, tudi najtežje, kot so vojne, ki divjajo v soseščini in drugod po svetu. Zato je še kako pomembno, da smo članica zveze NATO, ki nam omogoča kolektivno obrambo, obrambo, ki je hkrati branik miru, h kateremu s Slovensko vojsko prispevamo tudi sami. Poleg te pa so pomembne tudi druge oblike varnosti: energetska, prehranska, pravzaprav vse, kar izhaja iz človekove varnosti kot temelja družbe razvoja, miru in stabilnosti,« je dejala nova predsednica Nataša Pirc Musar.

Na prvi pogled všečno, v bistvu pa stereotipno in zgrešeno.

Zveza NATO namreč že dolgo ni več »obrambna zveza«, svoje območje delovanja širi celo do Azije.

Njeno širjenje proti mejam Rusije pa je povzročilo tudi vojno, ki smo ji priča.

Nato širitev - "Niti centimetra naprej!"
NATO, širitev - kako so se zlagali Rusom: »Niti centimetra naprej!« Vir: Zajem zalsona, Twitter

Vojna v Ukrajini ni naravna katastrofa, ki se je zgodila brez sodelovanja Evropske unije.

Ampak Nataša Pirc Musar o tem ne ve – nič.

In predsednik vlade?

»Februarja letos je Rusija napadla Ukrajino. Ta vojna je celotno Evropo pahnila v veliko krizo. Kriza ni samo energetska in ni samo prehranska. Ta kriza je zahtevala odločno in učinkovito ukrepanje na vseh nivojih. In smo odločno ukrepali… In naš odziv na energetsko in prehransko krizo je nekaj, kar nam v Evropi zavidajo. Naš odziv velja za enega najuspešnejših odzivov v celotni Evropi. In to v tisti Evropi, ki smo jo, preden smo se ji priključili, idealizirali,« se je pohvalil predsednik vlade Robert Golob.

Znova dve posplošitvi, ki ne prinašata napredka. In ne miru!

Nemški Spiegel je nedavno objavil tajni dokument, ki je razkril resnico, kako je bil Gorbačov oziroma Rusija prevarana s strani zahodnih voditeljev z obljubami o neširitvi Nata proti mejam Rusije. Vir: Zajem zaslona, Der Spiegel

Ruski »napad« je bil, kot kažejo številna dejstva, predvsem »samoobrambni« in posledica dolgoletnih provokacij, sabotaž sporazumov, verolomnih kršitev dogovorov in namernih do Rusije sovražnih potez zveze NATO, ki so Moskvo prisilili, da je ravnala tako, kot je.

Zakaj nismo slišali niti besedice obsodbe vsega tega s strani predsednika vlade, ki vsaj s preteklimi potezami slovenskih vlad ni imel ničesar in bi kot »nov obraz« lahko ohranil kritično in samostojno držo? Pretekle napake zveze NATO in EU je »kupil« v celoti.

In kje je v govoru predsednika vlade vsaj trohica spoznanja, da je za vojno kriv tudi (če ne že izključno) NATO?

Nikjer.

In prav tako je jasno, da sama vojna ni pahnila Evropo v veliko krizo – pač pa evropski odziv na vojno oziroma evropski bojkot ruskih energentov, ki je Evropsko unijo pahnil v krizo.

Zakaj nismo slišali niti besedice obsodbe vsega tega s strani predsednika vlade, ki vsaj s preteklimi potezami slovenskih vlad ni imel ničesar?

Kot »nov obraz« bi lahko ohranil kritično in samostojno držo.

Pa ni.

Pretekle napake zveze NATO in EU je premier Golob »kupil« v celoti.

Enako kot nova predsednica države in celotna vladna koalicija.

Zato boljšo, pravo sliko stanja daje tuj komentar ob sliki treh nekdanjih predsednikov ZDA: Baracka Obame, Billa Clintona in Georga Busha.

Ob tem pa zapiše: »Ti trije Američani so v 23 letih napadli 9 držav, ubili 11 milijonov civilistov in nihče jih ne imenuje 'vojni zločinci'.«

K tem trem nekdanjim predsednikom ZDA bi lahko dodali še najmanj dva ameriška predsednika...

In zlasti zaradi politike zadnjega, Joeja Bidna, bi zaradi še nekaj sto tisoč mrtvih in milijonov razseljenih - morali nekoliko povečati število žrtev.

Slovenski politiki pa se, žal, še vedno ne želijo soočiti s spoznanjem, da s podpiranjem takšnih »zaveznikov« in njihove politike – tudi Slovenija sodeluje pri podobnih ali še hujših zločinih, ki jih njeni politiki v svojih slavnostnih govorih ves čas »obsojajo.«

Naše delo na Insajder.com z donacijami omogočate bralci.

Delite članek