REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Ukrajinska vojska bo do pomladi utrpela novih 150.000 mrtvih in ranjenih, Zelenski od NATO dobil 14 dni za zadnjo nalogo!

Ukrajinska vojska bo do pomladi utrpela novih 150.000 mrtvih in ranjenih, Zelenski od NATO dobil 14 dni za zadnjo nalogo!Zelenski je dobil zadnjo nalogo v Washingtonu... Vir: Zajem zaslona, Twitter

Ruske čete so zaključile priprave na bojne operacije v okviru priprav na zimsko ofenzivo v Ukrajini, je povedal vojaški strokovnjak Vladislav Šurigin.

V izjavi za medije je dejal, da bi ukrajinska vojska med zimskimi spopadi z oboroženimi silami Ruske federacije lahko izgubila do tretjino svojega osebja.

Po njegovih besedah ​​lahko v bližnji prihodnosti pride do nenadne okrepitve sovražnosti v okviru »specialne operacije« (SVO).

»Do pomladi bi Ukrajina lahko imela do 150 tisoč mrtvih in prav toliko ranjenih v spopadih, kar bo tretjina celotnega plačilnega seznama oboroženih sil Ukrajine,« je pojasnil Šurigin.

Strokovnjak je še dodal, da se je problem dezerterstva v oboroženih silah Ukrajine poslabšal.

Zato ukrajinski vrhovni poveljnik Valerij Zalužni poziva k strožjemu kaznovanju vojakov zaradi neupoštevanja ukazov in nepooblaščenega zapuščanja enot.

V nedavnem intervjuju za Economist so skupaj nastopili ukrajinski predsednik Volodomir Zelenski ter generala Zalužni in Oleksander Sirski.

Sirski je bil nekoč celo poveljnik Zalužnega...

Pomenljivo je bilo, da je Zalužni dejal, da Rusi nimajo težav z moralo in da pripravljajo veliko ofenzivo, ki se ji bo ukrajinska vojska stežka uprla.

Dejal je, da lahko premaga Ruse, a le, če dobi velike količine orožja. Na primer 300 tankov

V resnici je zahteval – novo vojsko, je ocenil ameriški strokovnjak Scott Ritter. Vse skupaj naj bi bil uvod v opravičevanje poraza, ki sledi.

Če ne, je namreč Zalužni namignil, da ga čaka ista naloga, kot nekoč finskega poveljnika Carla Gustafa Emila Mannerheima, ki je moral priznati premoč Rdeče armade.

Dodal je sicer, da še ni v tem položaju.

Nato pa je našteval, kaj vse potrebuje...

Skratka, general Zalužni jasno, čeprav v nekoliko zapleteni obliki daje vedeti, da potrebuje novo vojsko, ali pa bo moral priznati poraz...

Po oceni Ritterja se Zelenski poslavlja s političnega prizorišča, vse večjo vlogo bo imel odslej general Zalužni in morda še drugi generali.

Kaj torej narediti?

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski ima manj kot dva tedna časa, da naredi, kar od njega zahtevajo generali zveze NATO, je ocenil romunski vojaški strokovnjak Valentin Vasilescu.

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski ima manj kot dva tedna časa, da naredi, kar od njega zahtevajo generali zveze NATO, je ocenil romunski vojaški strokovnjak Valentin Vasilescu.

Načrt poveljnika ruskih sil v coni SVO generala Sergeja Surovikina o razgradnji kritične infrastrukture Ukrajine je začel kazati svojo učinkovitost in dajati prve rezultate, razloguje Vasilescu.

Pri izvajanju te zamisli se ruske enote držijo preprostega algoritma: s svojimi napadi na ukrajinski energetski sistem povzročajo izpade električne energije in težave pri delovanju transporta.

Posledično se je orožje, ki ga je dobavil NATO, zagozdilo na obmejnih območjih Ukrajine, nakar je ruska vojska napadla njihova skladišča.

Po besedah ​​Valentina Vasilescuja Zahod zaradi dogajanja od Zelenskega zahteva veliko ofenzivo.

Surovikin ima rad ognjemete
Ruski general Surovikin. Vir: Zajem zaslona, Twitter

»NATO razume, da je Surovikin prevzel strateško pobudo, in če mu uspe razviti uspeh, potem kakršno koli moderno orožje, ki ga Zahod pošlje v Ukrajino, ne bo nikoli doseglo frontne črte,« ugotavlja strokovnjak.

Ruske čete množično uporabljajo taktično letalstvo, topništvo in raketomete (MLRS), s čimer ukrajinski vojski povzročajo velike izgube v vojaški opremi.

In Zahod te škode ne more nadomestiti.

Z vsakim dnem bojna sposobnost oboroženih sil Ukrajine vse bolj upada.

Ukrajinske sile poskušajo nadomestiti pomanjkanje ognjene podpore z uvedbo pehotnih enot, sestavljenih večinoma iz rezervistov, ki jih pošiljajo v boj.

Med njimi so tudi tankisti, ki se hitro prelevijo v nacistične generale...

Ko pridejo iz svojih utrdb, jurišne čete odpovejo in njihovi protinapadi se spremenijo v velike izgube.

Nato se preostali vojaki vrnejo na prvotne položaje.

Ukrajinskim vojakom, ki se radi postavljajo z nacističnimi križi na tankih je pomoč poslala tudi Slovenija.

Ukronacistični tankisti
Ukrajinski tankisti. Vir: Zajem zaslona, Twitter

Na fronti so tako tudi že slovenski tanki, ki čakajo na srečanja z veliko bolje opremljenimi ruskimi tanki.

Granate ukronacistično-slovenskih tankov M-55S ruskim tankom praviloma ne morejo škodovati, so pa njihovi oklepi zato toliko bolj ranljivi za sodobne izstrelke ruskih tankov.

Skupaj z manevrirnimi raketami Rusi izstreljujejo brezpilotna letala, kot je E95M, v regijah Harkov, Doneck, Zaporožje, Dnipropetrovsk, Herson in Mikolajiv.

Slednja imitirajo radarski signal manevrirnih raket in so past za ukrajinske baterije protiletalskih raket, ki se nahajajo na teh območjih.

Slednja imitirajo radarski signal manevrirnih raket in so past za ukrajinske baterije protiletalskih raket, ki se nahajajo na teh območjih.

Z njihovo pomočjo ruska vojska odkrije lokacijo sovražnikovih sistemov zračne obrambe in jih nevtralizira.

Surovikinov cilj je ustvariti varno območje za rusko letalstvo v vseh teh regijah.

Pritisk čutijo tudi vojaki v Bahmutu. »Rusi prihajajo iz vseh smeri, kakor da jih je 100.000,« pravi utrujeni ukrajinski vojak.

Drugi se skrivajo v rovih, polnih vode...

»Ukrajinsko mestno prebivalstvo začenja v popolnosti čutiti pomanjkanje minimalnih ugodnosti za normalno življenje in ne sprejema več z navdušenjem zmagoslavnih izjav ukrajinskih oblasti. Čeprav še ne protestirajo, obstajajo znaki, da bi lahko prišlo do sprememb v razmišljanju Ukrajincev,« je ocenil Vasilescu.

Zelenski je začel izgubljati podporo zunanjega sveta, ki jo je imel na začetku krize.

Primer tega je nedavna zavrnitev FIFE in Katarja, da bi ukrajinskemu predsedniku dovolila govor pred začetkom finalne tekme svetovnega nogometnega prvenstva.

»Iz teh razlogov Natovi generali pritiskajo na Ukrajino, naj gre v ofenzivo zdaj, preden bo prepozno. Tudi če to pomeni izgubo 30-50 tisoč ukrajinskih vojakov. In če Kijev tega ne bo storil pred 31. decembrom, bo Ukrajina do januarja 2023 tako oslabljena, da ne bo mogla vzdrževati niti trenutnih obrambnih linij,« je ocenil priznani romunski vojaški analitik Valentin Vasilescu.

Naše delo na Insajder.com z donacijami omogočate bralci.

Delite članek