REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

So se gospodarji vojn ušteli? Pentagon bi lahko ostal brez denarja za vojno v Ukrajini

So se gospodarji vojn ušteli? Pentagon bi lahko ostal brez denarja za vojno v Ukrajini»Po predlogu zakona bi Pentagon rad čim prej obnovil zaloge HIMARS-ov, stingerjev, javelinov in drugih dobrin, poslanih v Ukrajino, ter pripravil zaloge za prihodnje vojne,« poroča The Drive. Vir: Zajem zaslona, Telegram

Prihajajoče zmanjšanje proračuna Pentagona bi lahko ogrozilo ameriško vojaško pomoč Ukrajini, vključno s topništvom in strelivom, poroča časnik Politico, sklicujoč se na interne dokumente obrambnega ministrstva ZDA in visoke ameriške uradnike, ki so seznanjeni z zadevo.

Ameriški Kongres mora do 16. decembra sprejeti celoletni načrt zakona o izdatkih za obrambo, znan kot kontinuirana resolucija ali CR, medtem ko republikanci in demokrati razpravljajo o višini sredstev.

Pričakuje se, da bo nova resolucija zmanjšala financiranje Pentagona za 29 milijard dolarjev ali 3,7 odstotka v primerjavi s tem, kar je Bela hiša zahtevala za proračunsko leto 2023, piše v poročilu.

To pomeni, da bi moralo ameriško obrambno ministrstvo ustaviti ključne projekte, vključno s pomočjo Kijevu med njegovim konfliktom z Rusijo.

Michael McCord, glavni finančni direktor Pentagona, je v soboto dejal, da bodo imele ZDA težave pri pošiljanju novega streliva v Ukrajino, saj bo že spomladi zmanjkalo sredstev, ki naj bi bila namenjena Kijevu.

Napovedal je, da zmanjšanje izdatkov lahko odloži tudi izboljšave več velikih oborožitvenih sistemov, kot je havbica M777, ki jo ZDA dobavljajo ukrajinskim enotam.

Tik pred tem stokanjem McCorda pa je časnik The Hill razkril, da je ministrstvu za obrambo ZDA že petič spodletelo opraviti popolno revizijo svojega premoženja.

The Hill piše o tem neuspehu sklicujoč se prav na namestnika obrambnega ministra Michaela McCorda.

Zdi se naravnost neverjetno, da vojaški oddelek Združenih držav Amerike ni mogel poročati o približno 61 odstotkov svojega premoženja.

Razlog najbrž tiči v razkritjih, ki jih je posnel dokumentarec televizijske postaje CBS.

Spomnimo, CBS se je bil pod pritiskom Pentagona celo prisiljen opravičiti za to poročilo, ki je svetu pokazalo, da je večina vojaške pomoči, namenjene Ukrajini, zašla na stranpota in najverjetne končala v rokah kriminalnih združb.

Druge možne pomanjkljivosti, opisane v dokumentih, ki jih navaja Politico, vključujejo zamude pri nabavi jedrskih bombnikov dolgega dosega B-21 Raider in podmornic z jedrskimi balističnimi raketami razreda Columbia.

Poročilo je nastalo po tem, ko so uradniki Pentagona Kongres poskusili opozoriti, da bo tokratno zmanjšanje financ oziroma obrambnega proračuna zaradi visoke inflacije - še dodatno škodljivo.

»Nepričakovana in dokaj edinstvena stvar v tem letu je, da je prišlo do inflacije in je ta nekoliko nepredvidljiva, CR pa vojaški proračun zaklene na raven financiranja iz prejšnjega leta, navkljub dejstvom, da cene naraščajo,« je že maja opozoril senat sekretar ameriških letalskih sil Frank Kendall.

Prejšnji mesec je Bela hiša pozvala Kongres, naj Ukrajini odobri približno 37,7 milijarde dolarjev nove, dodatne vojaške in humanitarne pomoči.

Politico poroča o ponovni oživitvi ameriških obratov, ki izdelujejo topništvo, različne izstrelke, rakete in orožje, potrebno za zračno obrambo, ki so bili v ZDA v preteklem obdobju prilagojeni za učinkovitost v miru – namesto za proizvodnjo v času vojne.

Toda vse to se je zdaj izkazalo za obsežno nalogo obrambne industrije ZDA, ki se je zdaj preklopila na obratovanje v času vojne.

Tudi Washington Post ugotavlja, da se ZDA vse globlje vpletajo v vojno z Rusijo na ukrajinskem ozemlju.

Najvišji uradniki Pentagona razmišljajo o še večji razširitvi usposabljanja za ukrajinsko vojsko.

S to potezo upajo, da bi se lahko znatno povečala sposobnost Ukrajincev, da izženejo ruske sile z zasedenih območij, čeprav poglablja vpletenost ZDA v vojno.

Pentagon je od sredine novembra podelil 800 milijonov dolarjev dodatnih pogodb za nadomeščanje orožja in opreme, poslanih v Ukrajino, ter še 1,2 milijarde dolarjev pogodb za dolgoročne varnostne potrebe države, spominja Bloomberg.

Številni Američani so ob tem dojeli, da je vojna res odličen posel za tiste, ki o njej odločajo.

People's World poroča, da je 40 ameriških podjetij, ki so del vojaške industrije ZDA, v letu 2021, torej pred začetkom ukrajinske vojne, ustvarilo prodajo v skupni vrednosti 299 milijard dolarjev.

Te številke ne vključujejo številnih milijard od prodaje orožja Pentagonu od začetka vojne v Ukrajini, dodaja časnik ob poudarku, da se ameriška in svetovna oborožitvena podjetja dobesedno »valjajo v denarju«.

Ukrajina, ki je mnogi vidijo kot najbolj korumpirano državo na svetu, je hkrati postala največja ameriška pralnica denarja...

A če se bodo uresničili strahovi vojnih hujskačev v vrhu ameriške administracije in Pentagonu, da jim bo Kongres oklestil proračun, po tem bo mogoče svojo šanso končno dobila diplomacija.

In se bodo odprle možnosti za pogovore o miru med režimom v Kijevu in Moskvo za zeleno mizo.

V nasprotnem - če bo Bidnova administracija dobila zeleno luč za nadaljevanje vojne in še več denarja zanjo, potem bi se skupni znesek sredstev, ki jih je Kongres doslej dodelil Ukrajini, torej v manj kot enem letu - povzpel na več kot 100 milijard dolarjev.

In se bo vojna nadaljevala...

Če je soditi po besedah poveljnice ameriške kopenske vojske Christine Wormuth, bo vojna trajala še dolga leta, najmanj pa do leta 2026.

»Pentagon načrtuje, da bo za dostavo Ukrajini do pomladi proizvedel 20.000 kosov streliva 155 mm mesečno.

Do leta 2025 pa bo povečal proizvodno zmogljivost na 40.000 kosov,« je v dveh stavkih orisala ambiciozne načrte ameriške vojne industrije Wormuthova.

V resnici je ukrajinska vojna vzpodbudila skomine Pentagona, da pospešeno pripravlja, kot piše The Drive, obsežni načrt obnove zalog orožja in streliva.

Zalog, ki so v zadnjih devetih mesecih že pošle in pustila prazna skladišča zaradi ameriške posredniške vojne v Ukrajini.

»Po predlogu zakona bi Pentagon rad čim prej obnovil zaloge HIMARS-ov, stingerjev, javelinov in drugih dobrin, poslanih v Ukrajino, ter pripravil zaloge za prihodnje vojne,« piše The Drive.

Torej vse poteka točno tako kot je v intervjuju za New York Times že leta 2019 napovedal ukrajinski oligarh Igor Kolomoiski, financier in politični boter sedanjega ukrajinskega predsednika Volodimirja Zelenskega.

»Zadeva je preprosta: ZDA uporabljajo Ukrajino, da bi oslabile svojega geopolitičnega tekmeca [Rusijo],« je za NYT leta 2019 povedal razvpiti milijarder.

Ameriška »vojna proti Rusiji,« se je že tedaj dobro zavedal Kolomoiski, bo potekala, kot je leta 2019 napovedal sam: »do zadnjega Ukrajinca.«

Naše delo na Insajder.com z donacijami omogočate bralci.

Delite članek