REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Protiukrepi: Rusija oblikuje »floto tankerjev v senci«, da bi se izognila naftnim sankcijam

Protiukrepi: Rusija oblikuje »floto tankerjev v senci«, da bi se izognila naftnim sankcijamV ZDA imajo dolgo predzgodovino piratstva: zaseženi tanker z iranskim bencinom. Vir: Zajem zaslona, Twitter

Rusija je oblikovala »floto v senci«, da bi se izognila zahodnim naftnim sankcijam, poroča Financial Times.

V Rusiji ukrepe izenačujejo z mednarodnim piratstvom in poudarjajo, da nihče nima pravice odrejati ruskim podjetjem, po kakšni ceni bodo prodajala rusko nafto.

Po navedbah časopisa je Moskva »tiho zbrala floto več kot 100 starejših tankerjev.«

Sklicujoč se na energetsko svetovalno družbo Rystad, FT poroča, da je Rusija od začetka leta prevzela nadzor nad 103 tankerji, bodisi s preureditvijo ladij, ki so bile prej vključene v prevoz naftnega tovora v Iran ali Venezuelo in iz njih, bodisi z nakupom tankerjev.

V petek so se v Evropski uniji in G7 končno dogovorili o omejitvi cene ruske surove nafte za prevoze po morju na 60 dolarjev za sod.

V Rusiji ukrepe izenačujejo z mednarodnim piratstvom in poudarjajo, da nihče nima pravice odrejati ruskim podjetjem, po kakšni ceni bodo prodajala rusko nafto.

Odločitev je prišla po tednih prepirov med državami EU, ki so menile, da je predlagana zgornja meja »preveč velikodušna«, kot so ugovarjale Poljska in baltske države, ter nekaterimi pomorskimi državami, vključno z Grčijo, ki so želele, da se zgornja meja določi na okoli 70 dolarjev za sod.

Tiskovni predstavnik Kremlja Dmitrij Peskov dejal, da Moskva ne namerava priznati omejitve cen, ki jo je uvedel Zahod za ruski izvoz nafte po morju.

Zahodnim podjetjem bo v skladu z novimi pravili prepovedano zavarovati ali financirati plovila, ki prevažajo rusko surovo nafto, razen če se nafta prodaja za manj kot 60 dolarjev za sod, za kar je Moskva dala jasno vedeti, da je cena, ki je Rusija ne namerava sprejeti.

Vodja banke VTB Andrej Kostin je oktobra dejal, da mora Rusija porabiti »najmanj 1 bilijon rubljev« (16,2 milijarde dolarjev) za »razširitev flote tankerjev.«

Zahodni analitiki so to izjavo razlagali tako, da je Moskva vlagala v zelo velike ladje za prevoz surove nafte (VLCC, ki lahko vsaka sprejme do 2 milijona sodčkov surove nafte), tankerje Suezmax (ki prevažajo kar 1 milijon sodčkov vsak) in tankerje Aframax (ki lahko prevažajo po 700.000 sodov).

Po poročanju FT so mednarodni opazovalci komentirali, da bo Rusija verjetno uporabila svojo »floto v senci« starajočih se naftnih tankerjev za prodajo vse večjih količin naftnih derivatov državam, kot so Indija, Kitajska in Turčija, za katere ne veljajo sankcije EU ali ZDA in druge trgovinske omejitve.

V soboto je tiskovni predstavnik Kremlja Dmitrij Peskov dejal, da Moskva ne namerava priznati omejitve cen, ki jo je uvedel Zahod za ruski izvoz nafte po morju.

Dodal je, da vlada trenutno izvaja pregled stanja.

Naše delo na Insajder.com z donacijami omogočate bralci.

Delite članek