REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Kako krajo narediti za legalno? Švica razkrila vrednost »zamrznjenega« ruskega premoženja

Kako krajo narediti za legalno? Švica razkrila vrednost »zamrznjenega« ruskega premoženjaKremelj je Švico že uvrstil na seznam sovražnih držav, na katerem so članice Evropske unije, ZDA in njihovi sateliti... Vir: Zajem zaslona, Twitter

Švicarsko gospodarsko ministrstvo je v četrtek sporočilo, da je od 25. novembra 2022 zamrznilo rusko premoženje v vrednosti 8,01 milijarde dolarjev (7,5 milijarde švicarskih frankov, kar je okoli 7,6 milijarde evrov).

Poleg tega pe še 15 nepremičnin, ki pripadajo ruskim pravnim in fizičnim osebam, ki so že pod sankcijami.

Državni sekretariat za gospodarstvo (SECO) je razkril tudi podatke o višini depozitov, ki so jih prijavili Rusi.

»Sankcionirani znesek je le delček vsega ruskega imetja v Švici,« je za Bloomberg povedal Erwin Bollinger, vodja dvostranskih gospodarskih odnosov pri SECO.

Glede na poročilo je skupno 1239 ruskih državljanov in 116 poslovnih subjektov švicarskemu regulatorju prijavilo 7.548 »poslovnih razmerij«, kar predstavlja 49,25 milijarde dolarjev (46,1 milijarde frankov oziroma 46,74 milijarde evrov) imetja.

»Zamrznjeni zneski se lahko povečajo, če se na primer na seznam sankcioniranih dodajo nove osebe ali če se identificira novo premoženje,« je zapisano v izjavi ob poudarku, da se zaseženo »lahko tudi bistveno zniža, če bo potrebno premoženje, ki je zamrznjeno kot previdnostni ukrep, znova sprostiti, ko bodo dokončno opravljena pojasnila v zvezi z le-tem.«

Švica se je pridružila državam Evropske unije pri uvedbi več krogov sankcij proti Rusiji zaradi posebne vojaške operacije Moskve v Ukrajini.

S tem je Švica dokončno izgubila tako videz kot sloves nevtralne države je ob tem opozoril Kremelj, ko se je Bern ponujal za diplomatskega mediatorja v mirovnih pogajanjih med režimom v Kijevu in Moskvo.

Bern je avgusta zamrznil tudi sredstva ruske Sberbank in prepovedal trgovanje z zlatimi proizvodi z Moskvo.

Kremelj je v luči naštetega Švico uvrstil na seznam sovražnih držav, na katerem so članice Evropske unije, ZDA in njihovi sateliti...

Nato je oktobra Fabian Maienfisch, tiskovni predstavnik švicarskega zveznega ministrstva za gospodarske zadeve, izobraževanje in raziskave, opozoril, da Švica ne podpira zahteve ukrajinskega predsednika Volodimirja Zelenskega, da Kijevu izroči zamrznjeno rusko premoženje.

Oblasti EU in Združenih držav Amerike že dlje časa tuhtajo, kako naj izvedejo zaplembo ruskega premoženja, zamrznjenega zaradi sankcij, povezanih z ukrajinsko vojno.

Takšno kreativno rešitev je prva predlagala poljska vlada.

Premier Poljske Mateusz Morawiecki je o tem govoril že marca, nekaj tednov po začetku posebne ruske operacije v Ukrajini.

Kot je nedavno razkrila tudi predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen, si vrh voditeljev EU v Bruslju glede načrtovanih zasegov ruskega premoženja na vse kriplje prizadeva čim prej najti način, kako nameravano konfiskacijo predstaviti kot - zakonito.

Predsednica Evropske komisije von der Leynova je napovedala delo na mednarodnem sporazumu, ki bi omogočil zaplembo zamrznjenega ruskega premoženja.

»Rusija mora tudi finančno plačati za škodo, ki jo je povzročila. Škoda v Ukrajini je ocenjena na 600 milijard evrov. Rusija in njeni oligarhi morajo Ukrajini povrniti škodo in pokriti stroške obnove države,« je v izjavi zapisala predsednica Evropske komisije.

Tako pridobljen denar bi namenili za odškodnino in obnovo Ukrajine, glede katerih Zelenski ocenjuje, da zahtevata najmanj TRILIJON ameriških dolarjev...

Vendar pa tudi ameriški pravniki in mediji opozarjajo, da ne obstaja zakonit način, kako legalizirati to krajo.

Tudi po ureditvi vseh članic EU in ZDA je edina pot do zaplembe - sodna odločba. Te pa brez npr. odločitev zakonitih mednarodnih sodnih instanc ni mogoče pričakovati.

Takšno sodišče bi lahko vzpostavili samo v OZN - pri tem pa bi morala sodelovati tudi Rusija, ki v tem seveda ne bo sodelovala in ima pravico do veta.

Medtem je vlada Zelenskega v zvezi z obnovo države že sklenila sporazum z ameriškim investicijskim skladom BlackRock.

Gre za investicijsko podjetje s sedežem v New Yorku.

Glej ga zlomka: Zdi se, da Zelenski podjetja iz Evropske unije, prosta ameriškega kapitala - ni predvidel pri obnovi Ukrajine.

Oziroma tistega, kar bo od nje ostalo...

Naše delo na Insajder.com z donacijami omogočate bralci.

Delite članek