REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Pričakovano: Ukrajinska raketa ubila dva Poljaka, Zelenski pa takoj obtožil Rusijo in zahteval »ukrepe« zveze NATO

Pričakovano: Ukrajinska raketa ubila dva Poljaka, Zelenski pa takoj obtožil Rusijo in zahteval »ukrepe« zveze NATO»Jastrebi« v članicah zveze NATO so skupaj z ukrajinskim predsednikom poskusili narediti vse, da bi v vojno v Ukrajini vpletli celotno zvezo NATO – vključno s Slovenijo. Vir: Zajem zaslona, Twitter

Poljski in ukrajinski politiki so takoj po novici, da je raketa, ki je priletela iz smeri Ukrajine, na poljski farmi ubila dva Poljaka, takoj sprožili alarme.

Isti hip so zahtevali celo pomoč vseh ostalih članic zveze NATO na podlagi 4. člena Washingtonske pogodbe.

Ta zahteva posvetovanja članic.

Naslednji, 5. člen pa je tisti, na podlagi katerega bi zavezništvo lahko sprožilo celo vojaški odgovor na to domnevno »rusko agresijo.«

Toda v resnici je raketa, ki je v torek zadela poljsko ozemlje in pri tem ubila dva civilista, bila najverjetneje izstreljena iz Ukrajine, ne iz Rusije, so za Associated Press povedali ameriški uradniki.

Dvom, da bi bila raketa izstreljena iz Rusije je izrazil celo ameriški predsednik Joe Biden, kar je bil hladen tuš za vojnohujskaške načrte režima v Kijevu.

Biden je sicer sprva na vprašanje novinarja na konferenci voditeljev G20 na Baliju, če lahko komentira incident na Poljskem odgovoril s skopim »Ne!«.

Nato je osebje pospravilo novinarje ven iz sobe.

Tudi rusko obrambno ministrstvo je zanikalo navedbe Varšave in Kijeva, da naj bi šlo za rusko raketo.

Opozorili so, da fotografije razbitin razkrivajo, da gre za ukrajinsko raketo S-300.

Po predhodnih ocenah je projektil izstrelila ukrajinska zračna obramba med obsežnim ruskim bombardiranjem ukrajinske energetske infrastrukture, je v sredo poročal AP.

Toda zahodni mediji so laž, da je raketo izstrelila Rusja, takoj postavili na svoje naslovnice.

Informacije, da to ni res pa so prišle od treh ameriških uradnikov, ki so govorili pod pogojem anonimnosti, ker niso pooblaščeni za javno razpravo o tem vprašanju.

Biden je dejal, da »glede na pot ni verjetno, da je bil [projektil] izstreljen iz Rusije.«

Prejšnje poročilo AP, ki se je sklicevalo na »visokega uradnika ameriške obveščevalne službe«, je namreč zatrjevalo, da je na poljskem ozemlju pristala ruska raketa.

Vendar je Pentagon na vprašanje o tem zavrnil potrditev novice.

Predsednik ZDA Joe Biden, ki se je med vrhom G20 v Indoneziji posvetoval z zavezniki v Natu glede incidenta, je dejal, da »glede na pot ni verjetno, da je bil [projektil] izstreljen iz Rusije.«

Raketa sistema S-300 je očitno želela prestreči rusko, nato pa padla na poljski strani meje.

Toda poljski viri so celo uradno potrdili, da gre za rusko raketo.

Biden je sicer javnost pozval, naj počaka do konca preiskave, in obljubil polno podporo preiskavi, ki jo zdaj izvaja Varšava.

Bidnov poljski kolega Andrzej Duda pa ni mogel, da ne bi vsaj namigoval v smeri ruske krivde in je dodal, da je bila raketa, ki je ubila dva človeka v vasi Przewodow blizu poljske meje z Ukrajino, »najverjetneje« ruske izdelave.

Toda ukrajinska vojska ima še vedno velike zaloge raket sovjetske izdelave, vključno z raketami za sisteme zračne obrambe S-300.

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski pa je ne glede na to hitro okrivil Rusijo za incident in pozval NATO, katerega članica je Poljska, da naj »ukrepa« proti temu »napadu na kolektivno varnost

Moskva je zanikala kakršno koli vpletenost v pristanek raket v Przewodowu in trdila, da ruske sile tistega dne niso izvedle nobenih napadov na cilje blizu poljsko-ukrajinske meje.

Vse skupaj je bila očitno burja v kozarcu vode, vendar so »jastrebi« v članicah zveze NATO skupaj z ukrajinskim predsednikom očitno poskusili narediti vse, da bi v vojno v Ukrajini vpletli celotno zvezo NATO – vključno s Slovenijo.

Vse skupaj je bila očitno burja v kozarcu vode, vendar so »jastrebi« v članicah zveze NATO skupaj z ukrajinskim predsednikom očitno poskusili narediti vse, da bi v vojno v Ukrajini vpletli celotno zvezo NATO – vključno s Slovenijo.

Tudi ta incident zato kaže, kako malo nas loči od precej nevarne možnosti, da se vojna v Ukrajini spremeni v širšo regionalno in morda celo termonuklearno jedrsko vojno.

Cinični komentatorji pa se sprašujejo, če bo ob ugotovitvi, da je šlo res za ukrajinsko raketo, Zahod res toleriral to dejanje agresije s strani Ukrajine?

Odgovor seveda poznamo...

Naše delo na Insajder.com z donacijami omogočate bralci.

Delite članek