REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Rusija pojasnila, kaj je zvezi NATO pomembno

Rusija pojasnila, kaj je zvezi NATO pomembno»NATO je take vrste organizacija, ki ne more živeti brez sovražnikov. Če jih ne bi bilo, bi NATO poginil,« je dejal visoki diplomat v ponedeljek. Vir: Zajem zaslona, Twitter

Imeti sovražnika, proti kateremu se je treba boriti, je ključnega pomena za preživetje NATO pakta, poudarja namestnik ruskega zunanjega ministra Aleksandar Gruško.

»NATO je take vrste organizacija, ki ne more živeti brez sovražnikov. Če jih ne bi bilo, bi NATO poginil,« je dejal v ponedeljek, poroča agencija RIA Novosti.

Diplomat je dodal, da je bila širitev bloka v veliki meri motivirana s potrebo, da bi se antagonizirali narodi, da bi lahko ustrezali vlogi sovražnika.

»Azijo so razglasili za interesno območje Severnoatlantskega zavezništva, območje svoje obrambe pa potisnili prav do meje Kitajske,« je opozoril.

Gruško je dejal še, da konflikt v Ukrajini izvira iz namere Nata, da sčasoma sprejme Kijev kot novega člana, ne oziraje na pomisleke Rusije glede nacionalne varnosti.

Zavezništvo še vedno poskuša vsrkati vase Ukrajino, je opozoril in dodal, da ne verjame, da ZDA in ameriški zavezniki glede tega vprašanja delujejo racionalno.

Gruško, namestnik ruskega zunanjega ministra Sergeja Lavrova je v intervjuju za televizijo Zvezda pred dnevi opozoril še, da za nobeno državo, tudi za Ukrajino, ne obstajajo nobeni obvodi za vstop v NATO.

Vodstvo Nata sicer trdi, da ima politiko odprtih vrat, češ da ima vsaka država suvereno pravico, da izbere zahodno zavezništvo za ponudnika varnosti.

Toda temeljna listina Nata od vseh članic zahteva, da odobrijo kakršno koli širitev, kar je dejstvo, ki je prišlo v ospredje, potem ko je Turčija odložila pristop Finske in Švedske zaradi tega, ker po mnenju Ankare skrivajo osumljence terorizma.

Da nebrzdanim skominam Nata po nenehnem netenju oboroženih spopadov, intervencij in vojn po svetu ne kaže dobro, pa priča novica iz Malija.

Iz te afriške države - v nasprotju z neresničnim poročanjem britanskega tiska - se mirovna misija Nata umika ne zaradi politične nestabilnosti, ampak zato, ker se Črna celina odmika od t. i. zahodnega sveta v luči multiporalnega, ki ga ponujata Rusija in Kitajska.

Kar zadeva režim v Kijevu pa velja spomniti, da je zahodno vojaško zavezništvo pod vodstvom ZDA vključitev Ukrajine razglasilo za enega od svojih ciljev leta 2008.

Po tem pa vztrajno zavračalo opozorila Moskve, da bi tako potezo Kremelj razumel, kot prestop čez rdečo črto.

Po državnem udaru leta 2014 v Kijevu je nova ukrajinska vlada opustila državno politiko nevtralnosti in dejala, da je njen glavni cilj vstop v NATO.

Ko je Rusija februarja poslala svoje čete v Ukrajino, je kot enega ključnih razlogov za to potezo navedla prikrito širitev Nata v Ukrajino.

Članice Nata so medtem že urile in oboroževale ukrajinske sile ter vzpostavile vojaško infrastrukturo v državi.

Vse to se je dogajalo daleč pred začetkom posebne ruske vojne operacije v Ukrajini, ne da bi uradno sprejeli kandidaturo Kijeva za članstvo, s kančkom cinizma ugotavlja Moskva.

Naše delo na Insajder.com z donacijami omogočate bralci.

Delite članek