REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Je Bidnovo pošiljanje »bianco čekov« v Kijev končano? Ali to pomeni, da bo Zelenski v prihodnje molzel le še EU?

Je Bidnovo pošiljanje »bianco čekov« v Kijev končano? Ali to pomeni, da bo Zelenski v prihodnje molzel le še EU?Zelenski se je že zahvalil Evropski komisiji in njeni predsednici Ursuli von der Leyen za napoved paketa nove finančne pomoči v višini 18 milijard evrov. Ni se spomnil zahvaliti evropskim davkoplačevalcem, ki so dejanski, sicer neprostovoljni donatorji režima v Kijevu. Vir: Zajem zaslona, Twitter

Navkljub dejstvu, da ameriškim republikancem (glede na doslej znane podatke) na pravkar končanih vmesnih volitvah ni uspelo pridobiti – kot so napovedovali - absolutno premoč v ameriškem Kongresu, jim bo solidna večina v predstavniškem domu ZDA v prihodnje omogočila, da izpolnijo predvolilne obljube dane volivcem.

Predvsem pa, da bodo Združene države Amerike priprle pip’co za doslej neomejen dotok vedno novih milijard dolarjev režimu v Kijevu.

Game over: Bo res konec ameriške igre v Ukrajini? Američani vidijo Zelenskega kot Bidnovo marioneto, Ukrajino pa kot pralnico denarja, ki je bila vedno na voljo ameriškim demokratom, dokler na tokratnih vmesnih volitvah niso izgubili večino v predstavniškem domu ZDA... Vir: Zajem zaslona, Twitter

Vprašan, kaj zdaj pričakuje v zvezi z možnostmi za financiranje ukrajinske vojne, je ameriški predsednik Joe Biden skopo odvrnil, da pričakuje, da se bo ameriška pomoč Ukrajini nadaljevala še nedoločen čas, a je v isti sapi priznal, da obstajajo omejitve za pomoč tej državi.

Gre za kritike iz vrst ameriške Republikanske stranke, ki je grajala nenehno pošiljanje v Ukrajino milijard ameriških dolarjev tako v orožju kot gotovinskih transferjev, ki jih je doslej brez večjih težav odobrila Bidnova administracija z večino demokratov v predstavniškem domu ZDA.

A kmalu bodo ti časi mimo.

Na vprašanje, ali pričakuje, da se bo pomoč nadaljevala »nemoteno in nepretrgoma«, je Biden novinarjem dahnil: »Osebno to pričakujem.«

Nato se je odzval na obtožbe nekaterih republikanskih poslancev, da je bila ameriška pomoč Ukrajini več kot pretirana.

»Mimogrede, Ukrajini nismo dali ‘bianco (praznih) čekov.’ Je zelo veliko reči, ki si jih Ukrajina želi, a jih jim nismo dali,« se je zmrdoval Biden pred novinarji v sredo.

Ob tem je poudaril, da je Kijev na primer prosil za ameriške lovce, da branijo ukrajinski zračni prostor.

»Tedaj sem rekel: ‘Ne, tega ne bomo storili! Ne bomo vstopili v tretjo svetovno vojno z napadi na ruska letala in se tako neposredno vključili v vojno,« je nadaljeval.

In dodal, da je Washington zavrnil prošnjo Kijeva, da ZDA v Ukrajino pošljejo tudi določena orožja dolgega dosega, »ker od njih ne zahtevam, naj začnejo bombardirati rusko ozemlje.«

Pred vmesnimi volitvami, ki so bile ta teden je republikanski predsednik predstavniškega doma Kevin McCarthy obljubil, da Kijev ne bo več prejemal »bianco čekov«, če njegova stranka prevzame nadzor nad Kongresom.

Biden je zdaj sicer pristavil, da bi bil »presenečen«, če bi McCarthyju uspelo »zbrati večino svojih republikanskih kolegov, ki bi rekli, da ne bodo več financirali legitimnih obrambnih potreb Ukrajine.«

Bidna so novinarji nato prosili, da pojasni nedavne komentarje, ki so nakazovali, da bi Kijev lahko pristal na ozemeljske koncesije Rusiji kot del mirovnega sporazuma.

Predsednik ZDA je zanikal, da bi sam botroval takšnemu predlogu.

»To je odvisno od Ukrajincev. Nič o Ukrajini brez Ukrajine,« je dejal in tako samo ponovil zimzeleni refren svoje administracije.

Dodal je še, da čeprav je prej govoril o »kompromisih«, v mislih nima nobenih konkretnih idej.

»Rekel sem ... oboji (Ukrajinci in Rusi) si bodo lizali rane in se odločili, kaj bodo počeli čez zimo, in ali bodo popustili. To se bo zgodilo,« je nadaljeval Biden. »Ne vem, kaj bodo storili. Vem pa eno stvar: ne bomo jim Američani narekovali, kaj morajo narediti.«

Pod črto, jezni komentarji Američanov, ki zahtevajo, da se ZDA nemudoma umaknejo iz Ukrajine, kažejo, da so časi neomejenega pošiljanja vreč denarja in orožja iz Washingtona ukrajinskemu predsedniku Volodimirju Zelenskemu - minili.

Zdaj Zelenskemu ostaneta - glede financiranja posredniške vojne Zahoda proti Rusiji na ukrajinskem ozemlju - predvsem še Kanada in Velika Britanija.

Toda tako Ottawa kot London se v prihodnje morata spopasti z lastnimi težavami, predvsem z inflacijo doma, deindustrializacijo gospodarstva...

Predvsem pa z jezo volivcev, ki ne zmorejo več plačevati položnic...

In kdo nato še preostane Zelenskemu? Evropska unija! Sedemindvajseterica za vojno z Rusijo voljnih držav.

Ne nazadnje, predsednica Evropske komisije je v nedeljo že telefonirala Zelenskemu in ga vsa vesela obvestila, da prihajajo nove milijarde evrov. Direkt iz žepov davkoplačevalcev EU.

Torej tudi prebivalcev Slovenije.

Zelenski se je, kot kaže tvit zgoraj, že zahvalil Evropski komisiji in njeni predsednici Ursuli von der Leyen za napoved paketa nove finančne pomoči v višini 18 milijard evrov.

Ob tem se ni spomnil zahvaliti tudi Evropejcem, ki so dejanski, sicer neprostovoljni financierji obstoja režima v Kijevu, ker o vzdrževanju kijevskega režima resnično odloča le od ljudstva odtujena evropska politična elita.

In kot vse kaže, Zelenski načrtuje še naprej urno molsti Evropo, saj v isti sapi - ko je izvedel, da prihaja samo pičlih 18 milijard evrov - že napoveduje nove zahteve, saj bomo »skupaj obnovili Ukrajino, skupaj bomo v EU.«

Vprašanje je - do kdaj bodo Evropejci plačevali to bankrotirano in s korupcijo prepleteno državo?

Oziroma to, kar je od nje ostalo.

Naše delo na Insajder.com z donacijami omogočate bralci.

Delite članek