REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Pentagonu ni uspelo Muska spraviti žejnega čez vodo: Ukrajinske enote Starlink zaprte zaradi težav s financiranjem

Pentagonu ni uspelo Muska spraviti žejnega čez vodo: Ukrajinske enote Starlink zaprte zaradi težav s financiranjemTerminali, ki so vsi del bloka, kupljenega od britanskega (posredniškega) podjetja marca, so 24. oktobra drug za drugim začeli ugašati zaradi pomanjkanja sredstev, kar je povzročilo »velik problem« za ukrajinske sile, ki so bile odvisne od njih. Vir: Zajem zaslona, Twitter

Približno 1300 satelitskih terminalov Starlink je bilo v Ukrajini prejšnji teden izklopljenih zaradi neplačevanja vojaških računov za svetovni splet, kar je poglobilo strahove, da si država ne bo mogla več privoščiti dragih satelitskih storitev, sta v petek za CNN razkrila dva vira, seznanjena s situacijo.

Terminali, ki so vsi del bloka, kupljenega od britanskega (posredniškega) podjetja marca, so 24. oktobra drug za drugim začeli ugašati zaradi pomanjkanja sredstev, kar je povzročilo »velik problem« za ukrajinske sile, ki so bile odvisne od njih.

Ker se je ukrajinsko obrambno ministrstvo zavedalo, da račun prihaja in da ga ne bo zmoglo plačati, je svoje zaveznike iz Združenega kraljestva zaprosilo za 3,25 milijona dolarjev (okoli 3,246 milijona evrov) za pokritje mesečnih stroškov.

Hkrati so rotirali terminale iz uporabe, da ih ne bi kritično poškodovali.

Vendar je London zahtevo Volodimirja Zelenskega po nadaljnjem financiranju - zavrnil.

Spomnimo, SpaceX, matična družba Starlinka je septembra opozorila Pentagon, da ne zmore več plačati celotnih stroškov uporabe Starlinka v Ukrajini, in od Washingtona zahtevala, naj plača svoj delež.

S približno 25.000 terminali Starlinka v Ukrajini je najbogatejši Zemljan in izvršni direktor podjetja SpaceX Elon Musk ocenil, da bo vojaška uporaba storitve v naslednjih 12 mesecih stala skoraj 400 milijonov dolarjev.

V času, ko je o tem oktobra pisal Pentagonu, je bilo plačanih manj kot 11.000 dolarjev.

Nato se je zdelo, da si je Musk čez nekaj dni premislil – saj so ga Ukrajinci, ko je želel odpovedati usluge svojih Starlnikov isti hip dali na svoj seznam sovražnikov Ukrajine, ljubkovalno imenovan Mirotvorec, čeprav gre za listo za odstrel.

Musk na strani "Mirotvorca"
Izsiljevanje Kijeva je obrodilo sadove: Ko je skesano sporočil, da bo vendarle nadaljeval financirati Starlink, je Ukrajina hipno umaknila Muskovo ime s seznama Mirotvorca. Vir: Zajem zaslona, Twitter

Po tem je glede plačila milijonskega računa za storitev, vdan v usodo, Musk tvitnil: »Še naprej bomo brezplačno financirali Ukrajino.«

Da temu v resnici ni bilo tako, pa je sedaj razkril višji obrambni uradnik vlade ZDA, ki za CNN povedal, da je SpaceX nadaljeval pogovore s Pentagonom glede financiranja Starlinka.

Poudaril je, da so si uradniki administracije Joeja Bidna na vse kriplje prizadevali izsiliti od Muska pisno zagotovilo, da bo dovolil uporabo svojih resursov, ker so se bali, da si bo premislil.

Musk naj bi zavrnil, da upravlja s Starlinkom na Krimu, ker ga je skrbelo, da bi to izzvalo eskalacijo iz Moskve, medtem ko so ga zahodni mediji obtožili, da moti delovanje mreže ukrajinskih čet na območjih pod ruskim nadzorom.

To je Musk sicer zanikal.

Prejšnji mesec je opozoril, da čeprav je podjetje »preusmerilo ogromne vire v obrambo«, medtem ko ruska vojska poskuša uničiti sistem, »Starlink lahko vseeno pogrne«.

Moskva meni, da je Starlink v trenutku, ko je začel služiti ukrajinskim silam postal legitimna tarča.

Kremelj trdi, da ZDA in njihovi zavezniki uporabljajo »elemente civilne vesoljske infrastrukture, vključno s komercialnimi, v vojaške namene«.

Ker to »v bistvu pomeni posredno vpletenost v vojaško akcijo,« je »kvazi-civilno« satelitsko omrežje zapustilo sfero poštene igre, je prejšnji mesec v OZN opozoril ruski diplomat Konstantin Voroncov.

Naše delo na Insajder.com z donacijami omogočate bralci.

Delite članek