REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

»Brezup na njihovih obrazih«: Urad Zelenskega razkačen, ker je Zahod že utrujen od Ukrajine

»Brezup na njihovih obrazih«: Urad Zelenskega razkačen, ker je Zahod že utrujen od UkrajineSo se predstavniki kijevskega režima začeli zavedati, da so v tej vojni le marionete? Da so za ZDA kot politični establišment in najvišji voditelji države v resnici ničvredni ljudje. Vir: Zajem zaslona, Twitter

Zahod se že zaveda cene ukrajinske krize, medtem ko se režim v Kijevu navaja na njen neuspeh, piše magazin Life.

Za svetovalce Zelenskega so vsi, ki pozivajo k miru z Rusijo, toda ne pod pogoji Kijeva, »koristni idioti«.

To mnenje je v intervjuju za mednarodno uredništvo Zvezne tiskovne agencije (FAN) izrazil Andrej Koškin (Андрей Кошкин), vodja oddelka za politologijo in sociologijo Ruske ekonomske univerze.

Andrij Jermak (Andriy Yermak), vodja kabineta ukrajinskega predsednika Volodimirja Zelenskega je v avtorskem komentarju, objavljenem v Washington Postu kritiziral zahodne politike in poslovneže, ki pozivajo k miru z Rusijo, toda ne pod pogoji Kijeva, in jih označil za »koristne idiote«.

Jasno je, da se ta žaljivka nanaša predvsem na najbogatejšega Zemljana in ustanovitelja podjetja SpaceX ter predsednika uprave podjetja Tesla, saj je Elon Musk pred 14 dnevi s svojim nenadnim mirovnim načrtom za ukrajinsko-ruski konflikt stopil na žulj tako Zelenskemu kot njegovim oprodam.

Elon Musk je pred 14 dnevi s svojim nenadnim mirovnim načrtom za ukrajinsko-ruski konflikt stopil na žulj tako Zelenskemu kot njegovim oprodam.

Spomnimo, Musk, ki je na začetku vojne Ukrajini podaril na stotine svojih satelitskih sistemov »Starlink«, (ki jih je nato uporabljala tudi ukrajinska vojska) je v več tvitih podal svoj »mirovni predlog«.

Omenjeni predlog je predvideval to, kar je očitno razbesenelo Jermaka in njegovega šefa: da naj Kijev nekoliko popusti Rusiji, kar pomeni, da Krim, ki je bil zgodovinsko že najmanj od 18. stoletja del ruskega ozemlja (vse do napake sovjetskega voditelja Nikite Hruščova, ki je Krim brez utemeljenega razloga preprosto podaril Ukrajini) ostane del Rusije in dobi garancije za dotok vode (ki so jo Ukrajinci prekinili prebivalcem Krima), Moskva pa da naj na svojih na novo pridobljenih ozemljih ponovno izvede referendume, tokrat pod nadzorom OZN.

Musk na strani "Mirotvorca"
Musku je pomagalo k odločitvi, da Ukrajincem še naprej omogoči usluge Starlink satelitov, ker ga je režim v Kijevu v začetku oktobra uvrstil na razvpiti seznam sovražnikov Ukrajine. Gre za t. i. seznam za odstrel na spletni strani ciničnega naslova Mirotvorec. Spomnimo, na omenjenem seznamu je bilo tudi ime Darje Dugine, hčerke znanega ruskega filozofa nedavno ubite v terorističnem napadu nedaleč od Moskve z bombo podtaknjeno pod avtomobil, ki je bila namenjena njenemu očetu. Vir: Zajem zaslona, Twitter

Po tem, ko so Ukrajinci Muska dodali na razvpiti seznam za likvidacijo, je ustanovitelj podjetja SpaceX pod pritiski ameriške vlade in Pentagona pristal, da svoje satelite še naprej brezplačno »posoja« ukrajinski vojski. Nato je Kijev njegovo ime umaknili z liste za odstrel.

Toda zamera je na ukrajinski strani očitno ostala, zato se je zdaj vodja kabineta Zelenskega z Muskom grobo obračunal celo v ameriškem tisku.

Jermak zdaj graja ne le Muska, ampak vesoljno človeštvo, češ da se je po svetu razširilo zgrešeno prepričanje, da bi morala Ukrajina opustiti zahtevo po vrnitvi ozemelj, ki so se osamosvojila in po tem priključila Rusiji, saj bi na ta način »preprečila svetovno vojno«.

Ko je komentiral to stališče, je Andrej Koškin izpostavil tri pomembne točke, ki jih trenutno opažamo v kontekstu ukrajinskega vprašanja.

Prvič, zahodne države so se začele zavedati, da sedanji konflikt v Ukrajini povzroča samo stroške zanje same. In da zaradi Ukrajine trpijo izgube.

V Kijevu pa se začenjajo zavedati lastnega neuspeha, je prepričan Koškin medtem ko komentira napad vodje urada Volodimirja Zelenskega Andrija Jermaka na zahodne partnerje, ki pozivajo k mirovnim pogajanjem z Rusijo.

Vse to se dogaja v ozadju ameriške volilne kampanje in naraščanja protestnih razpoloženj v Evropi, povezanih z zelo resnimi omejitvami osebnega udobja in standarda Evropejcev.

Ne le režim v Kijevu, tudi vodilni politiki Evropske unije pričakujejo od Evropejcev, da se navadijo na poslabšanje kakovosti življenja, naraščajoče cene, v ZDA pa se medtem odvija volilna kampanja in vsi problemi povezani z Ukrajino so se v luči srditega predvolilnega boja izkazali za - neumestne.

Cilj ZDA je v enaki meri EU in ne la Rusija...
Cilj ZDA je v enaki meri slabitev Evropske unije in ne la Rusije... Vir: Zajem zaslona, Twitter

»V svetu raste razumevanje, da bo ta konflikt verjetno izčrpal globalni sistem, ki se mora danes pripraviti na zelo resne šoke prihajajoče svetovne gospodarske krize.

Ta tema je vidna povsod, od najvišjih analitičnih izračunov do vsakdanjega sklepanja,« poudarja sogovornik FAN.

Drugič, pojasnjuje Koškin, zahodnim državam, ki Kijev oskrbujejo z vojaško opremo, se svita, da so zaloge delno že izčrpane in da ne morejo v nedogled dobavljati orožje Kijevu; zato jih zdaj skrbi, kako si priskrbeti zadostno razpoložljivost orožja že zaradi zagotavljanja lastne varnosti.

ZDA so sprožile to krizo in je ne bodo opustile in ne umirile, trenutno bi se rade samo odpočile. Pred Američani so velike politične spremembe. Gre za vmesne kongresne volitve, kjer republikanska večina lahko resno vpliva na zaustavitev finančnih tokov iz ZDA v podporo Ukrajini.

Nekateri zahodni politiki menijo, da bi bilo dobro konflikt zamrzniti ali znižati visoko aktivnost bitk.

Takšni tehnični momenti zahtevajo tudi revizijo paradigme visoke stopnje aktivnosti v korist vsaj zamrznitve konflikta, meni strokovnjak.

»Vendar zahodne države ne morejo tega ustaviti, ker so ZDA sprožile to krizo in je ne bodo opustile in ne umirile, trenutno bi se rade samo odpočile. Pred Američani so velike politične spremembe.

Govorimo o vmesnih kongresnih volitvah, kjer republikanska večina lahko resno vpliva na zaustavitev finančnih tokov iz ZDA v podporo Ukrajini,« meni politolog.

V ZDA medtem ko v Ukrajino pošiljajo milijarde dolarjev njihovi brezdomci dobivajo finančne kazni - ker so brezdomci!

In tretjič, nič manj pomembno po mnenju Koškina je dejstvo, da so se tudi predstavniki kijevskega režima začeli zavedati, da so v tej vojni le marionete.

Da so za ZDA kot politični establišment in najvišji voditelji države v resnici ničvredni ljudje.

»Ukrajinsko gospodarstvo je uničeno, družba pahnjena v revščino in brezizhoden položaj.

Kijevski politiki ne morejo upravljati z ničemer in zdaj preprosto sledijo navodilom, ki jim jih dajeta Washington in London.

Brezup se že zrcali na obrazih vseh pronacističnih menedžerjev, ki so zdaj na oblasti,« je zaključil strokovnjak.

Zgodovinar Jurij Rogulev je pred tem za FAN povedal, da zmaga republikancev na novembrskih volitvah v ZDA verjetno ne bo bistveno vplivala na odnose med Washingtonom in Kijevom.

Po njegovem mnenju je možno spremeniti strategijo Američanov do Ukrajine, vendar bo to povezano z notranjimi načrti in odnosi v ZDA.

Mimogrede, magazin Life je že poročal, da nekaterim evropskim državam zaradi dobav Ukrajini zmanjkuje lastnih zalog streliva in orožja.

Zlasti primanjkuje topniških granat kalibra 155 mm.

NATO pakt trenutne razmere imenuje razmere povečane napetosti in zahteva - pospešitev proizvodnje.

Naše delo na Insajder.com z donacijami omogočate bralci.

Delite članek