REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Združeno kraljestvo se na skrivaj pripravlja na izpad električne energije pozimi – BBC že dobil nujna obvestila za branje!

Združeno kraljestvo se na skrivaj pripravlja na izpad električne energije pozimi – BBC že dobil nujna obvestila za branje!Evropska unija bo vsa naslednja desetletja kupovala pregrešno drag, celo 7-krat dražji od ruskega ameriški utekočinjen plin in za to plačala bilijone dolarjev. Gre za največji prenos premoženja v človeški zgodovini. ZDA bodo bogatejše - na račun EU. Vir: Zajem zaslona, Telegram
Razkriti dokumenti pričajo, da bi izpadi elektrike vplivali na sisteme oskrbe s plinom in onemogočili omrežja mobilne telefonije, bankomate ter dostop do svetovnega spleta. Semaforji bi prenehali delovati, kar bi povzročilo kaos na cestah.

Dokumenti, ki jih je pridobil Guardian, razkrivajo, da je javni britanski medijski servis daleč od oči javnosti že pripravil skrivne scenarije, ki določajo, kako naj bi BBC med prihajajočo zimo pomiril javnost v primeru usodnega pomanjkanja električne energije, kar bi povzročilo okvare in motnje pri delovanju mobilnih telefonskih omrežij, dostopu do interneta, bančnih sistemih (tudi bankomatov) ter semaforjih po vsej Angliji, Walesu in na Škotskem.

Le Severno Irsko izpad električnega toka naj ne bi prizadel, saj si električno omrežje deli z Republiko Irsko.

V BBC-ju naj bi javnosti svetovali, naj za poslušanje nujnih oddaj na FM in dolgovalovnih frekvencah, ki so običajno rezervirane za Radio 2 in Radio 4, uporabljajo naprave v avtomobilih ali sprejemnike na baterije.

V enem od osnutkov omenjenega scenarija za električni mrk je poudarjeno opozorilo, da bi izpad električne energije lahko trajal do dva dni, kar pomeni, da bi policija in bolnišnice delali pod »ekstremnim pritiskom«.

V drugem dokumentu, ki ga je BBC pripravil za prihajajoče izredne razmere to zimo, piše: »Vlada pravi, da upa, da bo električno omrežje ponovno vzpostavljeno v naslednjih 36 do 48 urah. Različni deli Britanije bodo začeli prejemati občasne zaloge pred tem.«

Razume se, da so omenjena sporočila napisali novinarji BBC-ja kot del rutinskih priprav na izredne razmere za obravnavo hipotetičnih scenarijev.

Zato sporočila vključujejo tudi lokalne podrobnosti in posebnosti za različne regije in narode Britanije.

V izrednih razmerah na nacionalni ravni ima BBC uradno vlogo pri pomoči širjenja informacij po vsej državi, kot del vladnega načrtovanja civilnih nepredvidenih primerov.

»Če se kateremu koli ministru vlade Združenega kraljestva zdi, da so nastopile izredne razmere, lahko ta minister zahteva, da BBC oddaja ali kako drugače distribuira katero koli obvestilo ali drug program.«

V sporočilu vlade v Londonu, kot ustanovitelja javnih medijskih postaj, ki emitirajo program v eter, se še navaja: »Če se kateremu koli ministru vlade Združenega kraljestva zdi, da so nastopile izredne razmere, lahko ta minister zahteva, da BBC oddaja ali kako drugače distribuira katero koli obvestilo ali drug program.«

Vlada sodeluje z javnim medijskim servisom v delu procesa načrtovanja ukrepov ob nepredvidljivih dogodkih, kot so izredne razmere, čeprav ni jasno, ali je kaj konkretnega prispevala k vsebini naštetih scenarijev.

Njen tiskovni predstavnik je skopo povedal le, da je »vlada prepričana, da to ni scenarij, s katerim se bomo morali soočiti že to zimo.«

BBC ni želel komentirati svojih načrtov za oddajanje programa v urgentnih razmerah.

Ministri odstopljene premierke Liz Truss so se na vse kriplje trudili prepričati tako podjetja kot gospodinjstva, da so izpadi električne energije malo verjetni.

Vendar je National Grid, ki nadzoruje oskrbo z električno energijo v Združenem kraljestvu, medtem izdal kratko opozorilo, da bi lahko bila oskrba z električno energijo ogrožena.

Iz te ustanove so sporočili, da bi lahko v najslabšem primeru National Grid ukazal načrtovane izpade elektrike do tri ure na dan, če bi Rusija prekinila vso dobavo plina Evropi.

V ponedeljek je John Pettigrew, izvršni direktor National Grid šel še dlje in priznal, da če bi vse, kar bi lahko šlo narobe, šlo res rakom žvižgat, bi to pomenilo, da bi med 16. in 19. uro prihajalo do izpadov električne energije, toda tekom »res zelo mrzlih« dni v januarju in februarju, ko so hitrosti vetra prenizke za pogon vetrnih turbin.

BBC-jev osnutek scenarija za izredne razmere nakazuje, da bi v primeru nacionalnega električnega mrka radio lahko izvajal močno zmanjšano začasno storitev iz britanskega oddajnega centra za ukrepanje v sili, imenovanega EBC, s sedežem na tajni lokaciji nekje na podeželju.

BBC-jev osnutek scenarija za izredne razmere nakazuje, da bi v primeru nacionalnega električnega mrka radio lahko izvajal močno zmanjšano začasno storitev iz britanskega oddajnega centra za ukrepanje v sili, imenovanega EBC, s sedežem na tajni lokaciji nekje na podeželju.

To bi zagotovilo polurne novice na FM in dolgovalovnih frekvencah Radia 4 ter glasbeno storitev s posodobljenimi novicami na FM spektru, ki ga uporablja Radio 2.

Ena od simulacij, uporabljena v nekaterih scenarijih, predvideva, da bo električna energija na voljo le v nekaj redko poseljenih delih Škotske – Zahodnem otočju, Orkneyju in Shetlandu ter nekaterih delih škotskega Višavja.

Osnutki scenarija za oddajanje novic vključujejo prostor tudi za povzetke izjav pristojnega ministra iz kabineta britanske vlade, ki ima izmišljeno ime Jose Riera.

Zahvaljujoč Guardianu razkriti dokumenti pričajo, da bi izpadi elektrike vplivali na sisteme oskrbe s plinom in onemogočili omrežja mobilne telefonije, bankomate ter dostop do svetovnega spleta. Semaforji bi prenehali delovati, kar bi povzročilo kaos na cestah.

Eden med scenariji, napisan za hipotetične novice, opozarja: »Službe za nujno pomoč so pod izjemnim pritiskom. Ljudem svetujejo, naj jih ne kontaktirajo, razen če je to nujno potrebno.«

Center za usklajevanje v sili naj bi bil ustanovljen v Walesu, medtem ko bi na Škotskem prva ministrica Nicola Sturgeon predsedovala sestanku decentralizirane vlade za načrtovanje v pogojih izrednih razmer.

Zanimivo je, da je BBC že napisal poročilo tudi z omenjenega (zaenkrat hipotetičnega) sestanka Sturgeonove: »Uradniki zagotavljajo, da trenutno ni tveganj za oskrbo in distribucijo hrane. Toda navkljub temu ljudi prosijo, naj pazijo na ranljive sosede in sorodnike.«

Še posebej pa na tiste, ki jim je življenje odvisno od električnih naprav...

Zadevna opozorila o morebitnem daljšem izpadu elektrike v Združenem kraljestvu namreč vzbujajo strah še posebej pri ljudeh, ki uporabljajo naprave, ki jih ohranjajo pri življenju.

In - kako se je vse to začelo?

O tem priča video posnetek v tvitu zgoraj...

Angelo Giuliano ob tem spominja, da se v resnici vse vrti okrog denarja: »Severni tok 2 je bil ves čas povezan z denarjem. V drugi svetovni vojni se je Evropa zadolžila pri Združenih državah Amerike, saj se je bojevala v vojni in zato kupovala ameriško orožje. Od leta 2022 pa bo Evropska unija (tudi Združeno kraljestvo - op. avt.) vsa naslednja desetletja kupovala (pregrešno drag, celo 7-krat dražji od ruskega) ameriški utekočinjen plin in za to plačala bilijone dolarjev. Gre za največji prenos premoženja v človeški zgodovini. ZDA bodo bogatejše - na račun EU

Naše delo na Insajder.com z donacijami omogočate bralci.

Delite članek