REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Najbolj nevaren kandidat: Cigler Kralj bi rad delal »za ljudi«, s svojimi odločitvami pa nasprotuje sodbam Ustavnega sodišča

Najbolj nevaren kandidat: Cigler Kralj bi rad delal »za ljudi«, s svojimi odločitvami pa nasprotuje sodbam Ustavnega sodiščaCigler Kralj in neprimerno iskrena mazaška akcija. Vir: Zajem zaslona, Twitter

Na pravkar minulem kongresu NSi je mandat za vodenje stranke znova in pričakovano dobil Matej Tonin.

Stranka, ki je bila trdna podpornica Janševe vlade se v zadnjem času vse bolj dogovarja tudi z Golobovo »Svobodo«, njen predsednik pa pravi, da dela »le za ljudi.«

A katere ljudi?

Odgovor na to je poskusil na včerajšnjem kongresu dati tudi poslanec Janez Cigler Kralj, ki je v nagovoru delegatom izrazil prepričanje, da je »čas za desnosredinskega predsednika.«

Predsedniške volitve pa so po njegovem tudi priložnost, da se NSi »še bolj poveže, okrepi in z močno motivacijo stopi v novo desetletje.«

Cigler Kralj je v nagovoru delegatom med drugim izpostavil, da se je v kandidaturo podal, ker da mora tretja stranka po številu poslancev imeti svojega kandidata, mnogi pa so ga k temu tudi nagovarjali, saj da pred njegovim vstopom v predsedniško tekmo ni bilo kandidata, za katerega bi »mirno in iskreno oddali svoj glas.«

Kritičen je bil tudi do večinskega javnega mnenja v družbi.

Edini predsedniški kandidat, ki je med drugim glasoval proti spremembam družinskega zakonika in ki jasno pove, da je vlada Janeza Janše 'naredila veliko dobrega' - prav zato nima veliko možnosti za uspeh na volitvah.

»Če si danes iskren domoljub, te označijo za nacionalista, če si za to, da naj bo otrok posvojen v družino s prisotno mamo in očetom, si kar homofob, in če si proti ilegalnim migracijam in odstranjevanju graje na naši južni meji, si takoj fašist,« je kritičen Cigler Kralj.

Poudarja, da kandidira tudi za to, da se temu upre.

Ob tem je še poudaril, da je edini predsedniški kandidat, ki je med drugim glasoval proti spremembam družinskega zakonika in ki jasno pove, da je vlada Janeza Janše naredila veliko dobrega.

Pozabil pa je povedati, da je bila sprememba družinskega zakonika sprejeta po navodilih Ustavnega sodišča in da s tem glasovi proti pomenijo tudi rušenje pravne države – za katero se predsedniški kandidat menda prizadeva.

V primeru nakupov oklepnikov je šlo za povsem nova vprašanja, o katerih Ustavno sodišče še ni odločalo.

Glede odločitve ustavnega sodišča o družinskem zakoniku glede pravic istospolnih parov je kot vodja poslanske skupine NSi celo dejal, da bo stranka uporabila »vsa pravna sredstva za nasprotovanje taki odločbi.«

In kaj je s tem narobe? Ali ni, na primer, tudi Levica nasprotovala nakupu oklepnikov boxer s podobnimi ravnanji?

Seveda ne. V primeru nakupov oklepnikov je šlo za povsem nova vprašanja, o katerih Ustavno sodišče še ni odločalo.

V primeru družinskega zakonika pa je šlo za spremembo, ki je bila sprejeta prav zato, ker je o tem že presodilo ustavno sodišče.

Nasprotovanje tej spremembi s ponovim pošiljanjem zadeve pred Ustavno sodišče ali podpora nezakonitemu referendumu je zato - nasprotovanje ustavnemu redu in spodkopavanje pravne drževe hkrati.

Zato je Janez Cigler Kralj v resnici nevaren kandidat za predsednika države - ker se formalno zavzema za spoštovanje države, s svojimi ravnanji pa jo dejansko - ruši.

Zato je Janez Cigler Kralj v resnici nevaren kandidat za predsednika države - ker se formalno zavzema za spoštovanje države, s svojimi ravnanji pa jo dejansko - ruši.

Glede na to, da je med predsedniškimi kandidati edini glasoval proti spremembam družinskega zakonika - je v resnici verjetno najbolj nevaren kandidat.

Slabši celo od Anžeta Logarja...

Kar je dosežek, ki ga je res težko preseči.

Vir: Zajem zaslona, Twitter

Ob predsedniški kandidaturi Cigler Kralja prav tako ne smemo pozabiti za najpomembnejšo epizodo njegovega delovanja v času, ko je bil še minister.

Tedaj je bilo razkrito, da je zavod »Iskreni« dobil izjemno visoka sredstva na podlagi javnega razpisa, v katerem je bilo s strani ministrstva za delo, ki ga je vodil minister Cigler Kralj razdeljenih dva milijona evrov namenjenih za pomoč ranljivim skupinam.

Javnost je to v veliki meri ocenila kot konflikt interesov in za očitno zlorabo sredstev, namenjenih odpravljanju posledic pandemije covida-19.

Pri tem naj bi zavod, ki se hvali s »krščanskimi vrednotami«, na razpisu prejel 130.200,00 evrov.

Strokovna komisija pod vodstvom Mateje Softić, članice kabineta taistega ministra, je sicer dva milijona evrov evropskih sredstev razdelila med 17 organizacij, ki so izpolnjevale pogoje.

Toda ob tem bode v oči zlasti dejstvo, da je bil eden od ustanoviteljev zavoda »Iskreni« ravno minister za delo iz kvote NSi Janez Cigler Kralj.

Na ministrstvu so tedaj trdili, da Cigler Kralj na delovanje spornega zavoda, v katerem opravlja le prostovoljno delo, nima nobenega vpliva.

Ob tem je zavod »Iskreni« na svoji spletni strani razglašal, da je splav v vsakem primeru »greh«.

In nekaj povsem nedopustnega.

Denar je nato zavod »Iskreni« porabil za sofinaciranje dela zakonskih in družinskih terapevtov, pripravo delavnic in različnih vsebin.

V skladu z razpisom bi morale biti ciljne skupine žrtve nasilja, starejši, invalidi, osebe s težavami v duševnem zdravju, otroci in mladostniki ter drugi, ki se srečujejo z visoko stopnjo socialne izključenosti.

Zastavice v Tivoliju, 01.06.2021
Nekaterih vidikov izključenosti ne samo iz družbe, pač pa tudi iz življenja stranka NSi, ki je delovala v pogubni Janševi vladi nikoli ne bo mogla popraviti. Vir: Zajem zaslona, Twitter

Tudi objave na spletni strani spornega zavoda potrjujejo, da gre za ideološko, nestrokovno združenje, ki enostransko propagira zgolj uraden katoliški pogled na svet, povrhu pa še tistega najbolj konservativnega.

Tudi zato je bila odločitev, da se prav takšen zavod ukvarja s posledicami izključenosti zaradi covida-19 milo rečeno vprašljiva.

Zavod, ki ranljivost žensk s svojim delom zgolj še povečuje in v isti sapi nasprotuje tudi cepljenju bi moral biti zadnja, ne pa ena od prvih izbir pristojnega ministrstva pri obravnavi popravljanju socialne izključenosti.

Čeprav na koncu KPK ni uspelo ugotoviti nepravilnosti ministra, saj sredstva ni razdelil neposredno Cigler Kralj, je dvom o tem, da je zavod Iskreni dobil sredstva predvsem zaradi Cigler Kraljevega ministrovanja – ostal.

Zamude pri nabavah zaščitne opreme, cepiv, zmeda z ukrepi - vse to je Slovenijo uvrstilo med 15 držav z najvišjim številom umrlih na svetu zaradi covida-19. In za to je posredno odgovoren tudi Janez Cigler Kralj kot minister prejšnje vlade.

Predvsem pa nekaterih vidikov izključenosti ne samo iz družbe, pač pa tudi iz življenja stranka NSi, ki je delovala v pogubni Janševi vladi nikoli ne bo mogla popraviti.

Zamude pri nabavah zaščitne opreme, cepiv, zmeda z ukrepi - vse to je Slovenijo uvrstilo med 15 držav z najvišjim številom umrlih na svetu zaradi covida-19.

In za to je posredno odgovoren tudi Janez Cigler Kralj kot minister prejšnje vlade.   

Kritično so se na ta škandal odzvali tudi številni na družbenih omrežjih.

Sedaj pa bi Cigler Kralj rad znova delal »za ljudi«.

Jasno pa je pokazal, za katere.

Predvsem očitno tiste, ki so mu ideološko blizu.

In to tako, da bo po potrebi nasprotoval odločitvam Ustavnega sodišča.

In tudi zato večjih možnosti za uspeh na predsedniških volitvah na srečo nima.

Naše delo na Insajder.com z donacijami omogočate bralci.

Delite članek