REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Čestitke in znamke za terorizem: Kako so Ukrajinci izvedli teroristični napad na Krimski most in kdo so bile žrtve?

Čestitke in znamke za terorizem: Kako so Ukrajinci izvedli teroristični napad na Krimski most in kdo so bile žrtve?Eksplozija na Krimskem mostu. Vir: Telegram, zajem zaslona

Po poročanju ruskih medijev sta bila v napadu na Krimski most ubita mož in žena, oba zgodovinarja in turistična vodnika iz Sankt Peterburga.

Eksplozija na Krimskem mostu je razveselila številne evropske politike in medije tako na Zahodu kot v Ukrajini.

Toda pri tem so mnogi pozabili, da je bil teroristični napad v stilu ISIS-a izveden tako, da je v njem umrlo več civilistov.

V eksploziji na Krimskem mostu je umrl tudi par iz Sankt Peterburga.

Po poročanju ruskih medijev sta bila v napadu ubita mož in žena, zgodovinarja in turistična vodnika iz Sankt Peterburga. Nesrečni voznik tovornjaka pa verjetno ni vedel, da prevaža - bombo.

Oba, sicer zgodovinarja sta delala kot turistična vodnika, je v nedeljo poročal ruski medij Mash.

Par je z osebnim avtomobilom potoval na Krim, da bi posnel dokumentarni film o zadnjem ruskem cesarju.

Žrtvi napada sta bila zakonca, 53-letni Eduard Čučakin in 33-letna Zoja Sofronova, piše Mash.

Zoja je bila poklicna zgodovinarka in novinarka, Eduard pa se je specializiral za zgodovino in arhitekturo Sankt Peterburga.

Eduard in Zoja sta leta 2020 ustvarila dva YouTube kanala, kjer sta začela objavljati dokumentarne filme.

Na kanalih je trenutno samo serija o zadnjem ruskem cesarju Nikolaju II. in njegovi družini z naslovom: »Zadnji Romanovi. Padec imperija.«

»To je majhen družinski projekt,« piše v opisu kanala ob pripombi, da je »filozofija para 'reči ne dolgočasnim dokumentarcem'.«

Eduard in Zoja naj bi nameravala posneti še en del svojega dokumentarca na Krimu, zato sta se odpravila na polotok, piše Mash.

Po navedbah medija sta želela obiskati palačo Livadia.

Gre za nekdanje poletno zatočišče Nikolaja II., ki je gostilo tudi konferenco na Jalti, na kateri so se leta 1945 zbrali Josip Stalin, Winston Churchill in Franklin Roosevelt.

Par je potoval skupaj s prijateljem iz Moskve, sodnikom; identificiran je kot Sergej, ki je imel tudi hišo na Krimu, kjer so prijatelji nameravali ostati mesec dni, piše Mash in razkriva, da je bila v avtomobilu zakoncev Čučakin tudi četrta oseba, moški, identificiran kot Gleb.

Mediji trdijo, da bi lahko skupno število žrtev na koncu znašalo pet, saj je med njimi tudi voznik tovornjaka.

Vendar pa so ruske oblasti poročale, da so na kraju dogodka našli trupli moškega in ženske, brez dodatnih podrobnosti.

V nedeljo je vodja ruskega preiskovalnega odbora Aleksander Bastrikin dejal, da so teroristično dejanje napada na Krimski most načrtovali in izvedli ukrajinski obveščevalci s pomočjo nekaterih ruskih in tujih državljanov.

Ruska zvezna varnostna služba je identificirala osumljence v tem primeru, je dejal Bastrikin.

Vendar ni razkril nobene identitete.

Evropski politiki so pozabili, da je bil teroristični napad v stilu ISIS-a izveden tako, da je v njem umrlo več civilistov.

Tovornjak, ki je razneslo v eksploziji, naj bi pripadal ruskemu državljanu, identificiranemu kot Samir Jusubov, v resnici pa ga je uporabljal njegov sorodnik po imenu Makhir.

Po poročanju medijev je Makhir upravljal vozilo, ki je eksplodiralo.

Napad je povzročil delno zrušitev avtocestnega mostu, zagorelo pa je tudi sedem rezervoarjev goriva vlaka, ki je peljal proti Krimu skozi bližnji železniški most.

Tako cestni kot železniški promet po mostu sta bila v soboto znova odprta do konca dneva.

Ukrajinski državniki in obrambno ministrstvo so se nad napadom na Krimski most naslajali, ukrajinska pošta pa je v čast terorističnega napada (neverjetno hitro!) že izdala celo priložnostne znamke.

Estonski zunanji minister je pozdravil teroristični napad na Krimskem mostu in ukrajinskim tajnim službam čestital.

»Estonija to seveda pozdravlja in čestita ukrajinskim specialnim enotam, ki verjetno stojijo za to operacijo,« je dejal minister.

Besede Urmasa Reinsaluja je povzel portal Delphi.

Ukrajince je naravnost navdušila novica o razstreljenem mostu. Tudi številni novinarji in uredniki na Zahodu niso mogli brzdati veselja, kot kaže primer namestnice urednika britanskega Guardiana (tvit, spodaj). Vir: Zajem zaslona, Twitter

»Most sicer ni fizično uničen,« je potožil estonski vodja diplomacije.

'Estonija to seveda pozdravlja in čestita ukrajinskim specialnim enotam, ki verjetno stojijo za to operacijo,' je dejal estonski zunanji minister.

»Zrušil se je del cestnih razponov, železnica pa gori. Toda pozitivno je, da se je promet ustavil,« je poudaril Reinsalu.

Kijevski režim je terorističen, je odgovorila predstavnica ruskega zunanjega ministrstva.

»Odziv kijevskega režima na uničenje civilne infrastrukture priča o njegovi teroristični naravi,« je dejala Marija Zaharova.

»Umori, sabotaže, uničevanje, provokacije in inscenacije - zločinska logika je Natove režime povezala s skupinsko odgovornostjo,« je dodala Zaharova.

Takoj zatem je sledil raketni odgovor Rusije, saj so ruske sile nad infrastrukturo, vojaške in objekte za proizvodnjo toplote in elektrike poslale preko 100 izstrelkov.

In potem je sledilo seveda javkanje evropskih politikov (tudi slovenskega premierja) pod taktirko nesposobne predsednice Evropske komisije Ursule von der Leyen, češ da gre za zahrbtne in obsojanja vredne ruske napade.

In kako so ukrajinske tajne službe izvedle napad na Krimski most?

»Umori, sabotaže, uničevanje, provokacije in inscenacije - zločinska logika je Natove režime povezala s skupinsko odgovornostjo,« je dodala Zaharova.

Po neuradnih informacijah, ki krožijo po ruskih kanalih, sta bili v teroristični akciji na Krimskem mostu udeleženi dve težki vozili.

Shema dostave je bila naslednja: Tovor - 22 palet filma, po 9 rol (ena paleta tehta približno tono) - je prispel po morju v gruzijsko pristanišče Poti iz Bolgarije.

Naročnica je bila državljanka Ukrajine.

Nato so tovor naložili na tovornjak s tujo registracijo, voznik je s stranko komuniciral prek WhatsAppa.

Iz Potija je tovornjak odšel v Armenijo, kjer je bil tovor ocarinjen po pravilih carinske unije - pravijo, da je to tipična, nesumljiva pot za tiste, ki potujejo v Rusijo.

Nato je tovornjak spet zapeljal v Gruzijo in od tam - na ozemlje Ruske federacije skozi kontrolno točko Verhniy Lars, tisto, prek katere nekateri Rusi bežijo v Gruzijo pred mobilizacijo.

Končna točka je bilo mesto Armavir, kjer so palete preložili na drug tovornjak, ki je šel proti Krimu.

Očitno je bilo razstrelivo nekako podstavljeno v zvitke filma. Poleg tega ni bilo vidno na rentgenu - prav zaradi številnih plasti filma.

In vse to je bilo najverjetneje narejeno v Bolgariji.

To pomeni, da bi lahko poleg Ukrajine pri organizaciji tega terorističnega napada sodelovale tudi tuje posebne službe.

Voznik prvega tovornjaka že priča.

Poleg Ukrajine so pri organizaciji tega terorističnega napada najbrž sodelovale tudi tuje posebne službe.

Najverjetneje je bil, tako kot voznik drugega tovornjaka, uporabljen na slepo in ni vedel, da ima »srečo«, da prevaža eksploziv.

Tega ni vedel niti nesrečni voznik zadnjega tovornjaka.

Zelo verjetno pa to pomeni, da ga je moral nekdo spremljati in daljinsko sprožiti eksplozijo, ko je bil tovornjak na pravem delu mostu.

V Sloveniji pa zato, ker država kot članica EU podpira protiruski terorizem in vodi napačno zunanjo politiko - medtem delovna mesta gredo rakom žvižgat.

Naše delo na Insajder.com z donacijami omogočate bralci.

Delite članek