REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Kakšen komandant, takšna vojska: Vrhovni poveljnik ukrajinske vojske poziral z zapestnico - s svastiko!

Kakšen komandant, takšna vojska: Vrhovni poveljnik ukrajinske vojske poziral z zapestnico - s svastiko!Tudi Valerij Zalužni, vrhovni poveljnik ukrajinskih oboroženih sil nosi - svastiko... Vir: Zajem zaslona, Twitter

General Valerij Zalužni, vrhovni poveljnik ukrajinskih oboroženih sil, je na Twitterju objavil fotografijo, na kateri nosi - zapestnico s svastiko.

Čeprav Kijev obtožbe o nacizmu v svojih vrstah zavrača kot »rusko propagando«, so njegovi vojaki pogosto fotografirani s simboli Hitlerjevega tretjega rajha.

To je še toliko bolj presenetljivo zato ker se ukrajinska na vse pretege otepa očitkov, da ima v svojih vrstah neonaciste.

Čeprav Kijev obtožbe o nacizmu v svojih vrstah zavrača kot »rusko propagando«, so njegovi vojaki pogosto fotografirani s simboli tretjega rajha Adolfa Hitlerja.

Tudi predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski je bil velikokrat fotografiran z vojaki, ki so imeli nacistične simbole na uniformah.

Zelenski je imel v predsedniškem uradu tudi zastavo Stepana Bandere, ukrajinskega skrajneža, krivega za smrti stotisočev pripadnikov ukrajinskih manjšin med drugo svetovno vojno.

V objavi v četrtek je Zalužni izjavil, da je boj Ukrajine proti Rusiji v obsegu, ki ga »svet ni videl od druge svetovne vojne.«

Zalužni - svastika
Valerij Zalužni, vrhovni poveljnik ukrajinskih oboroženih sil ima rad simbole nacizma. Predvsem svastiko. Vir: zajem zaslona, Twitter

Ni bilo takoj jasno, na katero stran boja je Zalužni mislil.

Zapestje vrhovnega poveljnika ukrajinske vojske na fotografiji pa krasi zapestnica, sestavljena iz več ploščic, od katerih ima vsaj ena svastiko.

Peščica proukrajinskih komentatorjev je trdila, da Zalužnijeva zapestnica dejansko prikazuje skandinavski poganski simbol, ki je bil zaradi digitalne kompresije slike videti kot - svastika.

Zalužni sam je komentiral eno objavo na Facebooku in vztrajal, da je temu res tako.

Ukrajinski simboli: zastava zveze NATO poleg zastav s svastiko. Vir: Zajem zaslona, Twitter

Vendar Zalužni ni prvi ukrajinski vojak, obtožen nošenja nacističnih simbolov.

Poleg razvpitega in zdaj uničenega neonacističnega polka ukrajinske vojske Azov (ki je nastal kot neonacistična milica), so pripadniki ukrajinske vojske redno nosili tudi »mrtvaško glavo« ali 'Totenkopf'.

Gre za simbol 3. SS tankovske divizije.

Na svoja vozila pa so si v zadnjem času pobarvali tudi križe – podobne tistim, ki so jih imeli Nemci v drugi svetovni vojni.

Naše delo na Insajder.com z donacijami omogočate bralci.

Delite članek