REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Novo osiromašenje Slovenske vojske: vlada Ukrajini podarila modernizirane tanke M-55S, a dobila - tovornjake in cisterne!

Novo osiromašenje Slovenske vojske: vlada Ukrajini podarila modernizirane tanke M-55S, a dobila - tovornjake in cisterne!Nekoč slovenski M-55S, zdaj ukrajinski. Vir: Zajem zaslona, Twitter

Slovenska vojska se že v osnovi ne more pohvaliti s kakšnim težjim orožjem.

Vojske res ne morejo brez tovornjakov in cistern, toda svet še ni videl bitke, ki bi jo dobile cisterne in tovornjaki. Tanki so jih. 

A še tisto malo, kar ga ima, sedaj odnaša plima ukrajinske vojne, ki prazni slovenska skladišča in odnaša iz njih težje orožje, ki ga nadomešča oprema, s katero bo Slovenska vojska lahko igrala le vlogo pomožnih enot tudi v okviru zveze NATO.

V to nas, žal, prepričuje tudi zadnja nespametna poteza Golobove vlade.

Vlada je sicer danes medijem poslal sporočilo za javnost, v katerem je poročilo o telefonskem pogovoru premierja Roberta Goloba z nemškim kanclerjem Olafom Scholzem o aktualnih zadevah. Predsednika vlad pa se nista samo pogovarjala, pač pa očitno tudi trgovala.

Oklepniki na poti v Ukrajino
Slovenski oklepniki na poti v Ukrajino - najprej so poslali goseničarje za prevoz pehote, nato prenovljene tanke. Kaj še sledi? Vir: Zajem zaslona, Twitter

»Predsednik vlade dr. Robert Golob je v pogovoru z nemškim kanclerjem Olafom Scholzem nadaljeval dialog, ki ga je začel med svojim obiskom v Berlinu 12. julija. Sogovornika sta izmenjala poglede na energetsko krizo in možne ukrepe s strani EU, da bi omilili sedanje visoke cene in podprli zmanjšanje povpraševanja po plinu in elektriki. Izpostavila sta potrebo po hitrem odzivu EU in solidarnosti med državami članicami. V zvezi s tem je predsednik vlade izrazil zaskrbljenost zaradi volatilnosti cen elektrike, ki ima lahko resne posredne učinke na preostalo gospodarstvo, tudi prek inflacije, in pozval k takojšnji uvedbi ustreznih tržnih varovalk…

Za prenovo enega tanka je tedaj Slovenija plačala okoli tri milijone nemških mark oziroma 1,5 milijona evrov.

Sogovornika sta v pogovoru naslovila tudi rusko agresijo proti Ukrajini. V duhu solidarnosti z ukrajinskim narodom sta se predsednik vlade dr. Golob in kancler Scholz dogovorila za skupno ukrepanje: ukrajinska stran bo dobila 28 slovenskih tankov M-55S.

V zameno bo Slovenija prejela 40 nemških vojaških transportnih vozil, in sicer 35 težkih 8x8 nakladalnih tovornjakov in 5 težkih 8x8 vodnih cistern.

Ta krožna izmenjava bo okrepila tudi obrambno sodelovanje med Slovenijo in Nemčijo,« piše v sporočilu za javnost.

To pomeni da bodo po isti poti, po kateri so šli že oklepniki nekdanje JLA z oznako BVP M-80A sedaj šli še tanki M-55S, modernizirane različice tankov T-55.

Za prenovo enega tanka je tedaj Slovenija plačala okoli tri milijone nemških mark oziroma 1,5 milijona evrov.

Res je, da so bili v skladiščih in da jih je Slovenska vojska »odpisala«, toda res je tudi, da lahko vsak takšen tank z lahkoto naluknja prav vse sodobne »večkolesnike 8X8«, ki se po ognjeni moči ne morejo primerjati z nobenim, celo najslabšim tankom.

Pri tem je potrebno opozoriti, da ima Slovenska vojska zaradi koncepta zveze NATO, ki odreja samo kupovanje oklepnikov in drugih hitreje gibljivih (za intervencije) a za obrambo lastnega ozemlja manj primernih vozil - že sedaj pomanjkanje težjega orožja.

Slovenija ima tanke zgolj iz časov nekdanje Jugoslavije, njihovo število pa hitro pada zaradi izrabljenosti.

Ukrajini podarjeni tank M-55S
Ukrajini podarjeni tank M-55S. Vsak (od skupaj 28) je stal slovenske davkoplačevalce 1,5 milijona evrov. Vir: Zajem zaslona, Twitter

Slovenija je nekoč imela tri oklepno-mehanizirane bataljone (24., 54. in 74.), četrti je bil v ustanavljanju, a od tega je ostalo le malo.

»Ko smo začeli modernizacijo tanka M-55S, je imela ta država tri oklepno-mehanizirane bataljone (24., 54. in 74.), četrti (44., Pivka) pa je bil v ustanavljanju. Zdaj 'prodajamo' tanke, za katere zanesljivo ne bomo našli kupca, razen če ne bodo prodani za drobiž,« je leta 2016 za medije pojasnjeval Andrej Vilar, mednarodno priznani in vrhunski strokovnjak za oklepno tehniko ter upokojeni uslužbenec ministrstva za obrambo (MORS), ki je sodeloval pri prenovi tankov, ki jih je sedaj Golovoba vlada velikodušno podarila režimu v Kijevu.

Torej zadevni tanki sedaj ne bodo šli niti v prodajo – pač pa v de facto vojno proti Rusiji. In v t. i. zamenjavo za - tovornjake in cisterne…

Ti isti tanki pa so bili z izraelsko pomočjo in z velikanskim prispevkom (danes neobstoječe) domače vojaške industrije modernizirani med letoma 1994 in 2000.

Tanki so sicer zaradi povečane teže izgubili nekaj mobilnosti, zato je veliko vprašanje, kako uporabni bodo na odprtih planjavah Ukrajine, kjer je ta lastnost (mobilnost) še pomembnejša… Medtem so se res pojavili novejši tanki, toda tudi M-55S je daleč od tega, da bi bil za staro železo.

Leta 1992 je za Slovenijo veljal embargo, razmislek o oklepnih enotah je temeljil na oklepu, ki je ostal za JLA. Slovenija se je odločila modernizirati dva bataljona tankov T-55, da bi dobila dobro zaščiten, ognjeno močan in učinkovit tank.

Nato pa so v ospredje razmišljanj ministrstva za obrambo prišli »osemkolesniki«, hkrati pa so v vodo padle še ideje o posodobitvi tankov M-84.

Po odločitvi o podaritvi teh tankov Ukrajini se bodo seveda pojavile ocene, da je šlo le za »staro železo« toda zato je prav, da spomnimo na oceno v knjigi Enciklopedija tankov ene od največjih tankovskih avtoritet Christopherja F. Fossa.

Tam Foss opisuje, da ima tank narejeno konverzijo topa v kaliber 105 mm, sistem za dušenje ognja, toplotno oblogo topa in drugo, kar je bil material iz tankov Merkava III, ki veljajo za ene od najboljših na svetu, ob tem pa je bila povsem slovenska opto elektronika s poveljnikovim prevzemom topa, kar je po Vilarjevih besedah imela tedaj le peščica tankov na svetu.

Tanki so sicer zaradi povečane teže izgubili nekaj mobilnosti, zato je veliko vprašanje, kako uporabni bodo na odprtih planjavah Ukrajine, kjer je ta lastnost še pomembnejša…

Medtem so se res pojavili novejši tanki, toda tudi M-55S je daleč od tega, da bi bil za staro železo.

Predvsem pa je vsak takšen tank za nacionalno obrambo vreden bistveno več, kot tovornjaki in cisterne.

Osiromašenje Slovenske vojske se tako nadaljuje.

Ukrajini podarjeni tank M-55S
Ukrajini podarjeni tank M-55S. Vir: Zajem zaslona, Twitter

Medtem ko se vojske v nekdanjih državah nastalih na področju nekdanje Jugoslavije iz leta v leto hvalijo z novejšim orožjem in vse večjo ognjeno močjo, Slovenska vojska postaja vojska vozačev in pomagačev, ki se igra z vsem mogočim - kar ne strelja.

Vir: Zajem zaslona, Twitter

Ne pozabimo, da je tudi sedanji obrambni minister Marjan Šarec govoril o potrebi po bolj moderni Slovenski vojski, o nabavi dronov in podobno – sedaj pa smo nedavno sicer videli, da so s podjetjem Iva Boscarola podpisali sporazum, ki sicer obljublja brezpilotnike, a šele čez leta, hkrati pa bomo tu in zdaj v vojašnicah namesto orožja imeli vse več – cistern in kamionov…

Pri vsem skupaj pa gre za še eno potezo, ki je tudi zunanjepolitično zgrešena in pomeni novo sovražno potezo do Moskve in novo aktivno sodelovanje Slovenije v vojni v Ukrajini, ki je bila sprožena s strani ZDA in z namenom ogrožanja Rusije.

Prav tako je neverjetno, da Slovenija od Nemčije za menjavo tankov ni izposlovala vsaj menjavo tankov za tanke (na primer nemške Leoparde, pa čeprav šele v prihodnosti) ali vsaj oklepne transporterje, kot so to uspele druge države.

Pri vsem skupaj je nenavadno tudi, da o Golobovi kupčiji javnost ni obvestilo Ministrstvo za obrambo, ki bi moralo voditi te zadeve – in jih očitno ni.

Očitno je, da sedaj tudi MORS že vodi predsednik vlade. Kar seveda ni ne prav in ne dobro.

Pri vsem skupaj pa gre za še eno potezo, ki je tudi zunanjepolitično zgrešena in pomeni novo sovražno potezo do Moskve in novo aktivno sodelovanje Slovenije v vojni v Ukrajini, ki je bila sprožena s strani ZDA in z namenom ogrožanja Rusije.

To pa se bo Sloveniji prej ali slej vrnilo kot bumerang, kajti Washington počasi, a zagotovo izgublja svojo vodilno vlogo v mednarodni areni.

Povedano drugače: tank je tank.

In tudi za moralo slovenskih vojakov je slabo, da nimajo orožja, s katerim bi se lahko pohvalili.

Vojske res ne morejo brez tovornjakov in cistern, toda svet še ni videl bitke, ki bi jo dobile cisterne in tovornjaki.

Tanki so jih.

Naše delo na Insajder.com z donacijami omogočate bralci.

Delite članek