REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Ruske enote se tokrat umikajo, ukrajinska vojska napreduje – gre res za preobrat, ali za ukrajinsko »ofenzivo v Ardenih«?

Ruske enote se tokrat umikajo, ukrajinska vojska napreduje – gre res za preobrat, ali za ukrajinsko »ofenzivo v Ardenih«?Ukrajinski tanki. Vir: MO UKR, zajem zaslona

Ruska vojska in zavezniške sile ljudskih republik Doneck in Lugansk so v soboto dobile ukaz, naj zapustijo mesto Izium, je povedalo več novinarjev, nameščenih na območju konflikta.

Izum, ki se nahaja 120 kilometrov jugovzhodno od regionalne prestolnice Harkov, je aprila po hudih bojih zavzela ruska vojska.

Dopisnik kanala Rusija 1 je umik opisal kot »nujen ukrep za preprečitev obkrožitve ruskih sil.«

Pojavila so se tudi poročila, da so ukrajinske enote vstopile v Kupjansk, ki je služil kot logistično središče za ruske sile, in da so izbruhnili boji na obrobju Krasnega Limna.

Umik je pozneje potrdil namestnik ministra za informiranje republike Doneck Daniil Bezsonov, ki je dejal: »Da, zapustili smo Izium in nekatera druga naselja v smeri Harkova.«

Rusko obrambno ministrstvo še ni komentiralo razmer v regiji Harkov, je pa v soboto objavilo videoposnetek okrepitev, ki so jih poslali v območje.

Rusi se umikajo
Rusi se umikajo. Vir: Posnetek zaslona, Telegram

Obsežna ukrajinska ofenziva z orožjem, ki ga je Kijevu dobavil Zahod, se je začela v regiji Harkov v četrtek, potem ko so poskusi Ukrajine napredovati na drugih območjih propadli.

Ameriški obrambni minister Lloyd Austin je v petek v Nemčiji dejal, da je Ukrajina dosegla »nekaj uspehov« v regiji Harkov, razvoj dogodkov pa označil za »zelo, zelo spodbuden.«

Zahodni mediji so zaradi napredovanja ukrajinske vojske (AFU) polni zmagoslavnih poročil.

Vendar se pri tem prikriva dejstvo, da je Ukrajina v to ofenzivo vložila še praktično vse sposobne in najboljše enote, ki jih ima in pri tem plačala ogromno ceno – najmanj nekaj tisoč mrtvih in ranjenih vojakov.

Vse to za okoli 50 kilometrov globok prodor v smeri Rusije.

Rusija medtem v to smer pošilja okrepitve.

Nekateri analitiki ukrajinsko protiofenzivo primerjajo z nemško v Ardenih leta 1944, ki je bila znana kot »bitka pri izboklini.«

Na koncu je bila ustavljena, ko se je vreme izboljšalo in so nemški tanki ostali brez goriva, zavezniška zračna premoč pa je Nemcem zadala hude udarce.

Zgodovina se bo morda ponovila, kajti tudi v izumski izboklini je stanje podobno.

Zelenski takšne uspehe nujno potrebuje, saj bi brez njih zahodna pomoč v orožju lahko presahnila že pred zimo.

Rusija krepi bojne vojaške enote v Harkovu, medtem ko se trudi zoperstaviti ukrajinskemu prodoru.

Bliskovit napredek ukrajinske vojske je postavil prizorišče za grozeče spopade na dveh ključnih področjih, ki ju obe strani vidita kot strateško pomembna.

Rusija trenutno uporablja Kupiansk kot železniško vozlišče za oskrbo svojih sil, Izium pa kot izhodišče za napade proti jugu v regijo Donecka.

Medtem je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski v petek dejal, da so njegove enote »osvobodile in prevzele nadzor nad več kot 30 naselbinami v regiji Harkov.«

Zelenski takšne uspehe nujno potrebuje, saj bi brez njih zahodna pomoč v orožju lahko presahnila že pred zimo.

Rusija medtem okrepitve dovaža tudi s helikopterji.

»Ukrepi za preverjanje in zavarovanje ozemlja v nekaterih vaseh v regiji potekajo, postopoma prevzemamo nadzor nad novimi naselji - vračamo ukrajinsko zastavo in zaščito za vse naše ljudi povsod,« je dejal Zelenski v svojem dnevnem nagovoru.

Ukrajinske sile poročajo, da so »ljudje naše vojake brez pretiravanja sprejemali s solzami v očeh.«

Ukrajina trdi, da so nekatere ruske enote izgubile del vojakov zaradi dezertiranja in znatnih izgub.

Generalštab ukrajinskih oboroženih sil je v petek sporočil, da je na ukrajinsko stran prišlo najmanj 15 dezerterjev.

Ruski vojaki naj bi se preoblačili v civilna oblačila, da bi se zlili s civilisti med poskusom vrnitve na rusko ozemlje.

Zemljevidi kažejo spremenjeno razmerje na fronti in razkrivajo, kako je pet ukrajinskih brigad prodrlo znotraj izbokline, ki so jo ukrajinske sile oblikovale severno od Iziuma.

Ukrajinski tanki  Vir: MO UKR
Ukrajinski tanki. Vir: MO UKR, zajem zaslona

Z juga Iziuma napreduje še nekaj brigad.

S približno 3000 možmi na brigado je to velika sila z več kot 30.000 vojaki in verjetno še rezervami, ki jim sledijo.

Ruska vojska medtem v področje usmerja svoje rezerve. Helikopterji Mi-26 so pripeljali oklepna vozila in vojake, da bi zaustavili napade, kjer je bilo to mogoče.

Tudi Ukrajinci transportirajo težko orožje za nov prodor vzdolž svojih frontnih črt.

Rusija ima zračno premoč že od začetka vojne, v Ukrajini pa ima angažiranih morda okoli 20 odstotkov svoje vojske.

Ruske sile prihajajo z vzhoda in severa. Ruske zračne sile in vojaško letalstvo imajo premoč v zraku in napadajo ukrajinske črte.

Pričakujemo lahko veliko napadov na precej tanke in dolge oskrbovalne črte ukrajinskega prodora.

Mesto Ševčenkovo, kjer se križa več velikih cest in železniških prog, je lahko šibka točka ukrajinske ofenzive.

Če bi ga Rusi ponovno zavzeli, bi prekinili glavne ukrajinske oskrbovalne linije na tem območju.

Zadnje Rybarjevo poročilo o situaciji navaja glede bitke za Harkov:

Smer Kupjansk

- oboroženim silam Ruske federacije je s pošiljanjem rezerv na kupjanski odsek fronte uspelo ustaviti napredovanje glavnih sil oboroženih sil Ukrajine nekaj kilometrov od mestne črte.

- do konca dneva so oborožene sile Ukrajine vzpostavile nadzor nad vasmi Chkalovskoje, Ševčenko, Borovskoje in nadzorujejo avtocesto Čuguev - Kupjansk do Gruševke, kar je omogočilo prenos opreme in topniških sistemov na bojno stično črto.

- ukrajinsko poveljstvo oblikuje udarno skupino za napad na Kupjansk na območju Gruševke in Staroverovke. Oborožene sile Ruske federacije izvajajo topniško in raketno bombardiranje na mestih koncentracije sovražnih sil.

- AFU izvaja obstreljevanje zalednih naselij na osvobojenih ozemljih. Posebej močnim udarcem je bila izpostavljena vas Bolšaka Broluk.

Ukrajinske enote bodo blokirale rezerve oboroženih sil Ruske federacije v Kupjansku in poskušale obkrožiti mesto s severa v smeri Dvurečenskega.

Harkov - prodor ukrajinskih sil
Harkov - prodor ukrajinskih sil. Vir: Zajem zaslona, Telegram

Smer Izium

- z juga Iziuma oborožene sile Ukrajine napredujejo v Vernopolje in Dolino.

- pri poskusu napredovanja v Gorokovatko so bile mobilne skupine oboroženih sil Ukrajine zavrnjene na območju vasi Jasinovatoe.

- rezervne sile oboroženih sil Ruske federacije so dosegle vzhodni breg reke Oskol, kar je ustavilo poskuse prečkanja mobilnih skupin oboroženih sil Ukrajine čez reko.

Očitno bodo oborožene sile Ukrajine s težko tehniko okrepile mobilne enote na zahodni obali Oskola in poskušale preveriti obrambo ruskih sil z Gorohovatke.

Smer Balaklija

- obstajajo nepreverjena sporočila, da vzhodne bloke Balaklije še vedno držijo odredi oboroženih sil Ruske federacije. V bližnji prihodnosti je treba pričakovati udar oboroženih sil Ukrajine v vasi Vesele in Kunya.

- v bližnji prihodnosti bodo oborožene ukrajinske sile poskušale napasti Ljman iz Rajgorodka. Glavni cilj ukrajinskega poveljstva na tem mestu je doseči rezervoar Oskol in obkoliti rusko skupino pri Iziumu.

Izum
Izium. Vir: Zajem zaslona, Telegram

Ta operacija je prva velika operacija ukrajinske vojske po pol leta vojne.

Zdi se, da je bila večina težjih oklepnih vozil, s katerimi so prodirali pridobljenih iz tujine.

Toda akcija ukrajinske vojske, za katero so politični interesi – dokazati Zahodu, da ukrajinska sila lahko prežene ruske sile – je lahko dvorezen meč.

Ta operacija je prva velika operacija ukrajinske vojske po pol leta vojne.

Če bo ukrajinska vojska v to operacijo pripravljena vreči vse težke rezerve, kot vse kaže, bo imela ruska vojska priložnost, da ji zada odločilen udarec.

Operacija zato res spominja na tisto, ki se je odvijala ob koncu leta 1944, kot ocenjuje komentator Moon of Alabama.

Operacija Wacht am Rhein, znana tudi kot ardenska ofenziva ali bitka pri izboklini, je bil velik nemški poskus obkolitve zahodnih zavezniških sil na Nizozemskem in v Belgiji.

Operacija v Ardenih
Operacija v Ardenih

Na nemški strani je sodelovalo približno 450.000 vojakov. Ofenziva je propadla, ko je nastopilo lepo vreme, ki je zavezniški zračni premoči omogočilo napad na nemške oskrbovalne linije in ko je nemškim tankom preprosto zmanjkalo goriva.

Rusija ima zračno premoč že od začetka vojne, v Ukrajini pa ima angažiranih morda okoli 20 odstotkov svoje vojske.

Toda ZDA sporočajo Ukrajini, da naj se bori naprej, pojasnjuje ameriški polkovnik Mcgregor.

Zato je zelo verjetno, da zadnji uspehi ukrajinske vojske ne pomenijo preobrata, pač pa verjetno zadnji večji poskus prodora proti Vzhodu, ki bi lahko imel propagandni učinek in znova podaljšal dotok zahodne pomoči.

In podaljšal vojno, katerega končnega izida pa tudi ta prodor ne bo spremenil.

Nemški tank Panter v ameriških rokah v Ardenih
Nemški tank Panter v ameriških rokah v Ardenih. Vir: Wikipedia, zajem zaslona

Tako kot prodor nemške vojske v Ardenih ni uspel spremeniti vojne.

Je pa vlil nekaj upanja nemškim branilcem, da so zdržali še nekaj mesecev.

Tudio v Evropi je danes podobno.

Naše delo na Insajder.com z donacijami omogočate bralci.

Delite članek