REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Demilitarizirana še Nemčija: Država beleži »absolutni primanjkljaj« orožja, vojaška pomoč Ukrajini dosegla »mejo«

Demilitarizirana še Nemčija: Država beleži »absolutni primanjkljaj« orožja, vojaška pomoč Ukrajini dosegla »mejo«Baerbockova

Zunanja ministrica Annalena Baerbock je dejala, da bi nemška obrambna industrija morala proizvajati orožje posebej za Ukrajino, ker nemških zalog orožja zmanjkuje.

Med intervjujem za televizijo ZDF v sredo so nemško zunanjo ministrico vprašali, ali lahko Kijev zmaga v vojni z Rusijo.

»Tega ne vemo,« je odgovorila, a obljubila, da bo Berlin »naredil vse, kar je v njegovi moči«, da pomaga Ukrajini.

Vendar je Baerbockova tudi priznala, da je oskrba Kijeva z orožjem za Nemčijo čedalje težja, saj njena lastna vojska trpi zaradi pomanjkanja opreme.

»Na žalost so razmere tukaj takšne, da imamo absolutni primanjkljaj v lastnih zalogah,« je dejala političarka zelene stranke.

Na žalost so razmere tukaj takšne, da imamo absolutni primanjkljaj v lastnih zalogah.

Nemška obrambna industrija bi zato morala »proizvajati vojaško opremo posebej za Ukrajino«, da ne bi bila država prisiljena razdeliti vse orožje iz lastnega arzenala.

Baerbockova je dejala, da razume željo vlade Volodimirja Zelenskega, da bi prejela več orožja, vendar je vztrajala, da mora Berlin razmišljati tudi o prihodnosti.

Pripravljeni morajo biti na nadaljevanje konflikta v Ukrajini leta 2023, je opozorila.

Olaf Scholz in Iris-T
Olaf Scholz in Iris-T - precej manjši in slabši sistem od tistih, ki jih že imajo v Ukrajini in Rusiji.

Nemški protiletalski raketni sistem Iris-T bo Kijevu dobavljen v prihodnjih tednih, več dobav orožja pa pričakujejo do konca leta, »da se bodo Ukrajinci lahko branili,! je dejala.

Od začetka ruske vojaške operacije v Ukrajini pred šestimi meseci se sicer nemški kancler Olaf Scholz sooča s kritikami zaradi očitne nepripravljenosti poslati orožje, ki je bilo obljubljeno Ukrajini.

Berlin je doslej dobavljal artilerijsko orožje, rakete, ki se izstreljujejo z ramena, in protiletalske samohodne topove, ne pa tudi bolj sofisticiranih sistemov zračne obrambe in topniške radarske opreme, ki si jih želi Kijev.

Prejšnji teden je Scholz ponovil, da je Berlin v Kijev pošiljal »veliko orožja« in da bo to počel še naprej.

Vendar pa je kancler tudi vztrajal, da je bil njegov glavni poudarek »zagotavljanje, da ne bo stopnjevanja« v Ukrajini.

V ponedeljek je nemško obrambno ministrstvo sporočilo, da je doseglo »sprejemljivo mejo« tega, kar lahko dostavi Kijevu, ne da bi izčrpalo lastne zaloge.

 
Naše delo na Insajder.com z donacijami omogočate bralci.

Delite članek