REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Srhljivo sporočilo: »Smo država v zatonu!« Trump objavil enega od najboljših volilnih videov, ocenjujejo kritiki

Srhljivo sporočilo: »Smo država v zatonu!« Trump objavil enega od najboljših volilnih videov, ocenjujejo kritikiTrump: »Najboljše šele prihaja!« Vir: Zajem zaslona, Twitter

O Donaldu Trumpu je mogoče reči in zapisati marsikaj.

Trump je kot odgovor na preiskavo FBI v njegovi zasebni rezidenci objavil: »Smo država v zatonu; smo propadli narod!«

Naredil je veliko stvari, zaradi katerih ga mnogi obožujejo, drugi pa sovražijo, a ni mu mogoče odrekati spretnosti pri naslavljanju množic.

Karkoli nasprotniki usmerijo proti Trumpu se na koncu obrne proti njim.

In tokrat se to dogaja tudi s preiskavo na njegovem posestvu na Floridi.

Nekdanji ameriški predsednik Donald Trump je 9. avgusta kot odgovor na preiskavo Zveznega preiskovalnega urada v njegovi zasebni rezidenci Mar-a-Lago na Floridi objavil videoposnetek iz kampanje, v katerem pravi: »Smo država v zatonu; smo propadli narod!«

Dodal je, da se ljudstvo posmehuje skoraj vsemu pod administracijo sedanjega ameriškega predsednika Joeja Bidna, od gospodarstva do energetike in zunanje politike.

Video, ki ga je ob tem posnel se začne s črno-belo tehniko in postane barven šele na koncu, ki napoveduje zmago ameriških »patriotov.«

Trumpov video posnetek na Truth Social je bil objavljen po FBI-jevi preiskavi Mar-a-Laga.

»Smo narod, ki je dovolil Rusiji, da opustoši državo, Ukrajino, in ubije na stotine tisoč ljudi, in samo še slabše bo,« pripoveduje Trump. »Smo narod, ki je svoje organe pregona uporabil kot orožje proti nasprotni politični stranki kot še nikoli doslej.«

Nekdanji predsednik je tudi implicitno kritiziral predsednika Bidna, ker se je distanciral od Trumpove zunanje politike America First.

Posnetek je očitno tako nevaren, da ga niti 10 dni po objavi ni objavila večina osrednjih medijev - ne samo v ZDA, pač pa tudi v Sloveniji.

»Smo država, ki je dovolila Iranu, da izdela ogromno jedrsko orožje, in Kitajski, da uporabi bilijone in bilijone dolarjev, ki jih je vzela od Združenih držav, da zgradi vojsko, da bi se kosala z našo,« v videu obžaluje Trump.

»Smo narod, ki v zadnjih dveh letih ni več spoštovan ali poslušan po vsem svetu.«

Posnetek je očitno tako nevaren, da ga niti 10 dni po objavi ni objavila ali povzela večina osrednjih medijev - ne samo v ZDA, pač pa tudi v Sloveniji.

Trump pravi, da je Amerika v mnogih pogledih postala šala.

Govora so se razveselili tudi na Kitajskem in ga takoj podnaslovili.

Trumpovo video sporočilo nato proti koncu postane bolj vzpodbudno, saj preide iz črno-belega v barvnega. Trump pravi, da bodo Ameriko rešili »pridni domoljubi.«

»Ni gore, na katero se ne bi mogli povzpeti, ni vrha, ki ga ne bi mogli doseči, ni izziva, s katerim se ne bi mogli soočiti,« pravi nekdanji predsednik, medtem ko za njim igra orkester.

»Ne bomo se upognili, ne bomo se zlomili, ne bomo popustili,« trdi optimistično.

»Tirani, proti katerim se borimo, nimajo niti malo možnosti, ker smo Američani in Američani klečimo pred Bogom in samo pred Bogom,« tako gledalce zdaj naslavlja Trump. »In čas je, da spet začnemo govoriti o veličini naše države.«

Video se je zaključi s citatom, ki se glasi: »...najboljše šele prihaja!«

Posnet je tako, da resnično vzbuja srh.

In številni ocenjevalci so ga že uvrstili med najboljše izdelke te vrste, kar jih je doslej videl svet.

Stavek za stavkom se nizajo kritike ZDA, ki so vse dobro utemeljene.

Smo narod, ki je v mnogih pogledih postal šala, je Trump govoril velikokrat, tokrat pa isto sporočilo prinaša še video, ki posredno napoveduje njegovo udeležbo na ameriških predsedniških volitvah čez dve leti.

Njegova ekipa za kampanjo očitno uporablja klasični marketinški trik za prodajo strahu in upanja.

Dve tretjini videa vzbuja strah, preostala tretjina pa upanje.

Toda, tudi če se vrne na oblast bo Trump leta 2024 podedoval svet, ki se bo bistveno razlikoval od tistega leta 2016, tako doma kot na mednarodni ravni.

Naše delo na Insajder.com z donacijami omogočate bralci.

Delite članek