REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Bo neprekosljivi klovn britanske politike postal nov odposlanec za Ukrajino?

Bo neprekosljivi klovn britanske politike postal nov odposlanec za Ukrajino?Zaveznika v razbijanju Evropske unije: Boris Johnson in Volodimir Zelenski. Vir: Posnetek zaslona, Twitter

Razvpitega britanskega premierja v odstopu Borisa Johnsona čaka nova vloga posebnega odposlanca za Ukrajino, ko bo zapustil Downing Street 10, poročajo mediji na Otoku.

Johnson naj bi »gradil na svojem tesnem odnosu s predsednikom Volodimirjem Zelenskim in z diplomatsko vlogo ohranil mesto na svetovnem prizorišču,« poroča britanski Sun.

Zamisel so predlagali nekdanji višji vladni svetovalci in jo po poročanju Suna obravnavajo na najvišji ravni.

Johnsonova ekipa, kabinet in visoki ukrajinski uradniki naj bi si želeli, da bi ostal v središču pozornosti in pomemben v politiki.

Johnsonova ekipa, kabinet in visoki ukrajinski uradniki naj bi si želeli, da bi ostal v središču pozornosti in pomemben v politiki.

Nekateri mediji pa so še včeraj poročali, da naj bi Johnson po odstopu popolnoma zapustil politiko in se posvetil javnemu nastopanju.

In pisanju knjig. 

»Obstaja mednarodna potreba po storitvah Borisa Johnsona. To so izjemne okoliščine in potrebna je izjemna oseba, da se z njimi sooči,« je dejal vir britanskega časnika.

Drugi vir je dejal, da bi nova mednarodna vloga odstopljenemu britanskemu premierju omogočila »zgodnji in dostojanstven izstop iz vlade.«

Skupina nekdanjih višjih strateških svetovalcev in vojaških uradnikov naj bi predlog podpirala.

To ni nenavadno, saj je zaradi svojega stalnega prilizovanja Volodimirju Zelenskemu in podpiranju zgešene vojne v Ukrajini Johnson v Kijevu zelo dobro zapisan.

Kot posebni odposlanec bi Johnson deloval kot posrednik za pretok orožja in vojaške pomoči z Zahoda v Ukrajino in bi imel vlogo v prihodnjih mirovnih pogajanjih.

V Britaniji verjamejo, da bi bil Boris Johnson idealen za to delovno mesto glede na njegove izkušnje in poznavanje vpletenih strani.

To bi tudi zagotovilo, da bo ostal »moteč za Kremelj«, ki je menda »užival v njegovem odstopu.«

Vir z Downing Streeta 10 je dejal: »Premier je bil lasersko osredotočen na končanje te gnusne vojne.«

Toda le malo verjetno je, da bi Johnson, ki ga v Moskvi vidijo kot jastreba in lakaja ameriške politike in vlade lahko odigral kakršnokoli posredniško vlogo.

V Rusiji na Johnsona, pa tudi Zelenskega gledajo povsem drugače.

To kažejo tudi karikature, objavljene na ruskih informativnih kanalih.

Ob tem tudi nič ne kaže, da Rusijo Johnsonovo posredništvo v Ukrajini sploh zanima.

Vojaški analitiki pa že delajo načrte o tem, kako bo vojna potekala to jesen, zimo, naslednjo pomlad, poletje…

In tako naprej.

Naše delo na Insajder.com z donacijami omogočate bralci.

Delite članek