REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Dr. Jeffrey Sachs: »Prepričan sem, da je novi koronavius prišel iz ameriškega biolaboratorija!«

Dr. Jeffrey Sachs: »Prepričan sem, da je novi koronavius prišel iz ameriškega biolaboratorija!«Profesor Sachs opozarja, da pravega izvora nevarnega virusa ne preiskuje nihče... Vir: Posnetek zaslona, Twitter

Covid-19 je prišel iz laboratorijev v Združenih državah Amerike, ne na Kitajskem, je javnost razburkal znani ameriški profesor, ki je dve leti vodil preiskavo o izvoru skrivnostnega virusa.

Priznani ameriški ekonomist dr. Jeffrey Sachs, ki je vodil dveletno preiskavo o izvoru pandemije, je dejal, da je »precej prepričan«, da je virus posledica »ameriške laboratorijske biotehnologije.«

Trditev, podano na svetovni konferenci prejšnji mesec, so te dni povzeli kitajski vladni uradniki, ki so dejali, da zahteva »temeljito preiskavo.«

Profesor Sachs, ki ga je revija Time dvakrat razglasila za enega izmed 100 najvplivnejših ljudi na svetu, je priznal, da tega sicer še »ne vemo zagotovo, vendar obstaja dovolj dokazov, ki jih je treba preučiti in se ne preiskujejo v ZDA ali kjerkoli drugje.«

Dodal je: »Mislim, da iz očitnih razlogov ameriški uradniki ne želijo preveč gledati pod preprogo

Ženska netopir in inštitut v Wuhanu
Inštitut v Wuhanu, Kitajska. Vir: Posnetek zaslona, Twitter

Kritiki so profesorja Sachsa sicer takoj napadli kot »propagandista« kitajskega predsednika Xi Jinpinga.

Mislim, da iz očitnih razlogov ameriški uradniki ne želijo preveč gledati pod preprogo.

Ni tudi jasno, ali profesor Sachs verjame, da koronavirusna bolezen covid-19 izvira iz ZDA ali je nastala kot rezultat sodelovanja med ameriškimi in kitajskimi znanstveniki v Wuhanu.

Ugotovljeno pa je bilo, da so znanstveniki izbrisali ključne baze podatkov in zadušili neodvisne preiskave v laboratoriju, ki je le nekaj kilometrov oddaljen od ničelne točke pandemije.

Virus se je najprej začel širiti s trga v Wuhanu, približno osem milj od Inštituta za virologijo Wuhan (VIV), ki je delal z nevarnimi koronavirusi.

Raziskovalci, ki so zboleli za skrivnostno, gripi podobno virusno boleznijo mesece pred uradno časovnico covida-19, so bili utišani ali so izginili.

Besede profesorja Sachsa, ki je sicer ekonomist, pa je potrebno vzeti resno.

Profesor Jeffrey Sachs je namreč predsednik komisije Lancet za covid-19, ki je bila ustanovljena na začetku pandemije, da bi pomagala vladam in preučevala odzive.

Lancet velja za enega od najbolj prestižnih izdajateljev medicinskih revij na svetu.

Nadziral je 12-člansko delovno skupino, ki je preiskovala izvor covida-19 in je bila zaprta septembra 2021, ko se je izkazalo, da je imela ekipa finančne povezave z VIV.

Lancet velja za enega od najbolj prestižnih in zaupanja vrednih izdajateljev medicinskih revij na svetu.

Znani so po tem, da preverjajo in objavljajo le preverjene raziskave in odkritja.

So ob mejah Rusije razvijali protislovansko biološko orožje?
Biološke laboratorije so odkrili tudi v Ukrajini, ob mejah Rusije. Vir: Posnetek zaslona, Twitter

Slavni ekonomist je pred tem dejal, da verjame, da je pandemija rezultat poskusov, ki so jih izvedli kitajski in ameriški znanstveniki.

Informacijska kampanja, ki jo je lani sprožila kitajska vlada, trdi, da covid-19 izvira iz ameriške vojaške baze v Marylandu.

Toda do zdaj so bile trditve, da je bil virus ustvarjen v ZDA, »odpravljene« s trditvami, da gre za kitajske dezinformacijske kampanje.

Profesor Sachs je na konferenci 15. junija dejal: »Dodal bom provokativno izjavo, ki vas bo morda šokirala ali pa tudi ne, lahko tudi rečete 'tega profesorja Sachsa že poznam.' Vendar sem dve leti predsedoval Lancetovi komisiji za covid. Precej prepričan sem, da je virus prišel iz biotehnološkega ameriškega laboratorija, ne iz narave, samo da omenim to po dveh letih intenzivnega dela na tem. Torej, po mojem mnenju je krivda na strani biotehnologije, ni šlo za nesrečo ali naraven preskok virusa,« je dejal profesor Sachs.

Več kitajskih diplomatov je njegovo izjavo delilo.

Hua Chunying, pomočnica zunanjega ministra Kitajske, je tvitnila: »Glede na ogromen človeški in gospodarski davek, ki ga je povzročil virus, mar ne dolgujemo milijonom izgubljenih življenj temeljite preiskave ameriških laboratorijev?«

Informacijska kampanja, ki jo je lani sprožila kitajska vlada, trdi, da covid-19 izvira iz ameriške vojaške baze v Marylandu.

Vendar so se pojavila resna vprašanja o povezavah ustanove v Wuhanu s koronavirusno boleznijo covid-19.

Znano je, da je laboratorij izvajal poskuse na sevih netopirjevega koronavirusa, podobnih tistemu, ki je povzročil pandemijo, v mesecih pred pandemijo.

V javnosti so glavni mediji in akademiki na Zahodu teorijo o uhajanju iz laboratorija označili za nezavedno teorijo zarote.

Vendar so razkrita elektronska sporočila pokazala, da so vrhunski znanstveniki, ki svetujejo vladam Združenega kraljestva in ZDA, zasebno izražali zaskrbljenost glede uradne razlage nastanka nevarnega virusa.

Sir Jeremy Farrar, ugledni britanski strokovnjak, ki je teorijo javno obsodil kot »zaroto«, je v zasebnem elektronskem sporočilu februarja 2020 priznal, da je v resnici povsem »verjetna razlaga«, da je virus - ustvaril človek.

Takratni vladni svetovalec Združenega kraljestva je tedaj dejal, da je »70:30 ali 60:40« za nenamerno sproščanje iz laboratorija v primerjavi z naravnim izvorom.

Sir Jeremy Farrar je v e-poštnem sporočilu, poslanem šefom zdravstva ZDA dr. Anthonyju Fauciju in dr. Francisu Collinsu priznal, da je možno, da se je covid-19 razvil iz virusa, podobnega SARS-u, v laboratoriju.

Nadaljeval je, da je ta na videz benigni proces morda »po nesreči ustvaril virus, pripravljen za hiter prenos s človeka na človeka.«

Naše delo na Insajder.com z donacijami omogočate bralci.

Delite članek