REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Preizkus ameriške hiperzvočne rakete ni uspel

Preizkus ameriške hiperzvočne rakete ni uspelKitajska hipersončna raketa je presenetila Američane... Vir: Posnetek zaslona, Twitter

Pentagon je po poročanju Bloomberga za vžig na Havajih krivil »anomalijo po vžigu.«

Rusija in Kitajska ga že imata, Moskva pa s temi raketami napada tudi cilje v Ukrajini.

Preizkusni let ameriške hiperzvočne rakete se je v sredo na Havajih končal z neuspehom, poroča Bloomberg s sklicevanjem na Pentagon.

Ameriško obrambno ministrstvo je ponudilo nekaj podrobnosti o tem, kaj se je zgodilo, a je navedlo le, da je »prišlo do anomalije po vžigu testnega sredstva.«

»Čeprav ministrstvo ni moglo zbrati podatkov o celotnem profilu načrtovanega leta, bodo informacije, zbrane na tem dogodku, zagotovile bistvene vpoglede,« je po poročanju Bloomberga dejal tiskovni predstavnik Pentagona, poveljnik mornarice Tim Gorman.

Neuspešen test je bil del programa Conventional Prompt Strike (CPS), v okviru katerega Lockheed Martin poskuša razviti orožje, sposobno leteti s hitrostjo 5 Machov in več (petkratna hitrost zvoka), za uporabo podmornic in površinskih ladij.

Oktobra 2021 je ta program doživel še en neuspeh, ko štartna raketa ni uspela lansirati svojega »hiperzvočnega drsnega vozila« med testom v pacifiškem vesoljskem kompleksu v Kodiaku na Aljaski.

Hipersonična raketa
Hipersonična raketa. Vir: Posnetek zaslona, Twitter

Kljub neuspehu obeh testov so bili tedaj v Pentagon prepričani, da bodo hiperzvočno raketo razvili že do začetka leta 2022.

ZDA se trudijo slediti Kitajski in Rusiji pri razvoju hiperzvočnega orožja.

V okviru različnih ameriških programov so bili izvedeni tudi številni uspešni testi, vendar država še nima hipersoničnega orožja.

Rusija in Kitajska ga že imata, Moskva pa s temi raketami napada tudi cilje v Ukrajini.

Peking je nedavno presenetil ZDA z raketo, ki lahko v kratkem času obleti ves svet...

Naše delo na Insajder.com z donacijami omogočate bralci.

Delite članek