REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Kitajska grozi z vojaško akcijo: »Američani želijo začeti dve vojni na svetu: eno v Evropi, drugo v Aziji!«

Kitajska grozi z vojaško akcijo: »Američani želijo začeti dve vojni na svetu: eno v Evropi, drugo v Aziji!«Kitajska vojska. Vir: Twitter, posnetek zaslona

Kitajski veleposlanik v Franciji Lu Shaye je dejal, da bo Peking uporabil vsa možna sredstva, da ponovno pridobi nadzor nad Tajvanom, vključno z vojaškimi.

»Tajvana ne moremo pustiti neodvisnega,« je vztrajal Lu med intervjujem za YouTube kanal Livre Noir.

»Tajvan bomo ponovno zavzeli z vsemi sredstvi, vključno z vojaškimi. Če ne moremo ponovno združiti države z mirnimi sredstvi, kaj nam drugega preostane?« je poudaril veleposlanik Kitajske v Franciji.

Gre samo še za eno opozorilo v seriji podobnih, ki jih kitajske oblasti pošiljajo zahodnim državam.

Predvsem pa Washingtonu.

Veleposlanik Kitajske v Parizu je ZDA obtožil, da povzročajo napetosti tako okoli Tajvana kot v Ukrajini, kjer poteka ruska posebna vojaška operacija.

Tajvan bomo ponovno zavzeli z vsemi sredstvi, vključno z vojaškimi. Če ne moremo ponovno združiti države z mirnimi sredstvi, kaj nam drugega preostane?

»Američani želijo na svetu začeti dve vojni: eno v Evropi, drugo v Aziji je dejal.

Vendar je Lu zavrnil primerjave med morebitno potezo Kitajske proti Tajvanu in ruskim dejanjem v Ukrajini.

»Tajvan ni suverena država. Že od antičnih časov je sestavni del Kitajske,« je pojasnil.

Peking je pred kratkim povečal svojo pomorsko in zračno vojaško dejavnost okoli otoka, češ da je to potrebno za odvračanje »dejavnosti dogovarjanja« med »tajvanskimi neodvisnimi silami« in vlado ZDA.

Tajvan je sicer samoupraven otok od leta 1949, vendar nikoli ni uradno razglasil svoje neodvisnosti od Kitajske.

Tako Peking 23,5-milijonski otok še vedno šteje za del svojega ozemlja v okviru »politike ene Kitajske

Kitajska vojska (PLA) tudi veliko vežba pristajanje ob otokih, tudi s pomočjo amfibijskih vozil in ladij na zračnih blazinah.

Prve so zgradili s pomočjo Ukrajine...

Medtem ko se na papirju sicer strinjajo s politiko ene Kitajske, pa ameriški voditelji ohranjajo močne neuradne vezi s Tajpejem, prodajajo orožje otoku in podpirajo njegovo prizadevanje za suverenost.

Ameriški predsednik Joe Biden je večkrat celo napovedal, da bodo ZDA branile neodvisnost Tajvana v primeru kitajske vojaške akcije, toda nato je zunanje ministrstvo ZDA te izjave vedno zanikalo.

Očitno gre za nekakšno novo »politiko dvoumnosti«, toda na Kitajskem se na to ne ozirajo preveč.

Peking je takšne stike večkrat obsodil kot provokacije in vmešavanje v notranje zadeve Kitajske in napovedal, da vojaški napad ostaja legitimna opcija, če se ne bo mogoče dogovoriti o mirni reintegraciji Tajvana.

Naše delo na Insajder.com z donacijami omogočate bralci.

Delite članek