REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Afriški voditelji bojkotirali Zelenskega, afriške države pa vse tesneje sodelujejo z Rusijo

Afriški voditelji bojkotirali Zelenskega, afriške države pa vse tesneje sodelujejo z RusijoOptimizem: Putin in afriški voditelji. Vir: Posnetek zaslona, Twitter

Medtem ko je tudi v Sloveniji ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski s strani sedanje vlade obravnavan kot heroj in spoštovan voditelj, katerega video-nagovoru radi prisluhnejo tudi slovenski parlamentarci, v drugih delih sveta prevladuje zadržan odnos do tega koruptivnega ukrajinskega politika.

Le peščica voditeljev afriških držav je prisluhnila ukrajinskemu predsedniku Volodimirju Zelenskemu.

Le peščica voditeljev afriških držav je namreč prisluhnila ukrajinskemu predsedniku Volodimirju Zelenskemu, ko je obtožil Rusijo, da drži črno celino za »talca« v pritlehnem poskusu, da bi krivdo za svetovno prehransko krizo zvalil izključno na Moskvo.

O podrobnosti virtualnega srečanja Zelenskega z Afriško unijo, ki je potekalo v ponedeljek za zaprtimi vrati se je več kot dva meseca po tem, ko je ukrajinski voditelj prvič poskušal organizirati konferenco z voditelji črne celine pojavilo nekaj neprijetnih podrobnosti.

Od 55 držav so namreč v pogovoru le štirje voditelji držav zastopali svoje države, medtem ko so ostali to nalogo poverili nižjim uradnikom, poroča BBC.

Le Journal de l'Afrique trdi, da je bilo dejansko prisotnih le peščica veleposlanikov in ministrov.

Macky Sall
Neuspeh Zelenskega, da si pridobi podporo Afrike. Vir: Posnetek zaslona, Twitter

»Vas in trpljenje vaših ljudi poskušajo uporabiti za pritisk na demokracije, ki so uvedle sankcije proti Rusiji,« je dejal Zelenski predstavnikom Afriške unije in dodal, da je »Afrika pravzaprav talec ... tistih, ki so sprožili vojno proti naši državi.«

Po konferenčnem klicu je predsednik Senegala in predsednik Afriške unije Macky Sall navedel, da stališče Afrike do nevtralnosti glede konflikta ostaja nespremenjeno.

Približno polovica afriških držav je zavrnila tudi podporo resoluciji Generalne skupščine OZN o obsodbi ruskih dejanj v Ukrajini, sankcijam pa se doslej ni pridružila nobena država na celini.

Izključitev ruskih bank iz mednarodnih plačilnih sistemov afriškim državam otežuje plačilo za žito, medtem ko so države EU naredile zase izjeme za plin in nafto, ki ju potrebujejo.

»Afrika ostaja zavezana spoštovanju pravil mednarodnega prava, mirnemu reševanju sporov in svobodi trgovine,« je dejal predsednik Senegala v tvitu in se zahvalil Zelenskemu »za prijateljski nagovor na virtualnem srečanju razširjenega urada AU.«

Predsednik Sall je med srečanjem z ruskim predsednikom Vladimirjem Putinom v Sočiju v začetku tega meseca dejal, da zahodne sankcije proti Rusiji grozijo Afriki s krizo preskrbe s hrano.

Prejšnji teden je ob tem opozoril, da izključitev ruskih bank iz mednarodnih plačilnih sistemov afriškim državam otežuje plačilo za žito, medtem ko so države Evropske unije naredile zase izjeme za plin in nafto, ki ju potrebujejo.

Z Zelenskim virtualno, s Putinom v živo: predsednik Senegala in Afriške unije Macky Sall med srečanjem z ruskim predsednikom v Sočiju v začetku tega meseca. Vir: Posnetek zaslona, Twitter

Ta petek se je predsednik Senegala in predsednik Afriške unije Macky Sall pridružil videokonferenci BRICS+, kjer je Putin znova kritiziral Zahod zaradi njegovega »ciničnega odnosa« do oskrbe s hrano držav v razvoju.

Nemška zunanja ministrica Annalena Baerbock kljub temu še naprej ponavlja trditve Zelenskega o »talcih« in obtožuje Moskvo, da »namerno« uporablja svetovno lakoto kot »orožje.«

Hkrati so zunanji ministri G7 zanikali, da bi sankcije ZDA in EU proti Rusiji kakor koli vplivale na svetovno prehransko krizo.

Ukrajina, ki je velik proizvajalec žita, zaradi nenehnega konflikta ni mogla izvažati svojega žita po morju, v pristaniščih države pa je trenutno obstalo od 22 do 25 milijonov ton žita.

Afriška žita
Vir: Posnetek zaslona, Twitter

Zahodne države so obtožile Rusijo, da blokira pristanišča, medtem ko je Moskva večkrat izjavila, da bo zagotovila varen prehod za pošiljke žita, če Kijev očisti svoja pristanišča lastnih min.

Predlagala je tudi izvoz žita preko pristanišč Berdjansk in Mariupol pod ruskim nadzorom.

Medtem pa se sankcije zahodnim državam vračajo kot bumerang...

Ob tem analitiki opozarjajo, da je vse več afriških voditeljev nezadovoljnih s sodelovanjem z nekdanjimi kolonialnimi silami in da vse bolj sodelujejo z Rusijo in Kitajsko.

Ob tem tudi dvorjenje nacizmu in ideologija večvrednosti določenih 'ras', ki jo gojijo neonacisti, ki jih čisla ukrajinski predsednik, ni ravno popularna med ljudstvi, ki so občutila težo kolonialnih škornjev...

Tudi dvorjenje nacizmu in ideologija večvrednosti določenih ras, ki jo gojijo neonacisti, ki jih čisla ukrajinski predsednik, ni ravno popularna med ljudstvi, ki so občutila težo kolonialnih škornjev...

Francoske sile so se morale umakniti iz treh afriških držav, kjer so vodilno vlogo v zadnjem času prevzele ruske sile.

Ob tem je več kot 20 afriških držav podpisalo obrambne sporazume z Rusijo.

Tudi na srečanjih držav BRICS-a je voditeljem jasno, da - ustvarjajo nov svet.

To kažejo tudi njihovi zelo povedni nasmeški na obrazih...

Rusko obrambno ministrstvo navaja, da je bilo vojaško sodelovanje obnovljeno z državami Mali, Burkina Faso, Gvineja Conakry, Nigerija, Čad, Etiopija, Kongo, Sudan, Ruanda.

Afriški voditelji celo trdijo, da so v Rusih prvič odkrili belce, ki se z njimi pogovarjajo enakopravno...

In da je zato, ker je Rusija njihov prijatelj, sovražnik njihovega prijatelja - sovražnik afriških držav...

To lahko vidimo tudi na podlagi podatka, koliko afrških držav je podpisalo vojaške sporazume z Rusijo po letu 2017.

To so Gvineja Bissau, Niger, Srednjeafriška republika, Sierra Leone, Malavi, Tanzanija, Burundi, Zambija, Madagaskar, Bocvana, Kamerun in Esvatini.

To je slabo tudi za EU, kajti v tem primeru se je Bruselj s sankcijami Rusiji zameril tudi afriškim državam.

Ob tem pa država z največjim ozemljem na svetu (Rusija) vse tesneje sodeluje s kontinentom z največ naravnimi viri (Afrika) in svetovno tovarno (Kitajska), ki bo v prihodnosti - največji trg na svetu…

Komentatorji ob tem (zgoraj) opažajo, da vse manj držav zaupa Washingtonu in ZDA - zaradi prelomljenih obljub.

Za razliko od ZDA, ki dogovorov ne izpolnjujejo, namreč Rusija in Putin svoje besede uresničujejo.

Naše delo na Insajder.com z donacijami omogočate bralci.

Delite članek