REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Digitalni boni le za mlade, starejši od 55 let pa po sklepu Janševe vlade v prisilne tečaje

Digitalni boni le za mlade, starejši od 55 let pa po sklepu Janševe vlade v prisilne tečajeUpokojenci na tečaju informatike... Vir: Posnetek zaslona, Twitter

V veljavo je stopila še ena nelogična, diskriminacijska in škodljiva uredba stare, Janševe vlade.

Uredba ne predvideva uporabo bonov pod enakimi pogoji za vse.

Gre za uredbo, s katero naj bi »digitalno opismenili« Slovenijo.

Dodaten denar so namenili tako za mlade kot za starejše od 55 let. Na prvi pogled gre za pohvalno potezo.

Vendar pa uredba ne predvideva uporabo bonov pod enakimi pogoji za vse.

Učenci zadnje triade (sedmi, osmi, deveti razred OŠ) in dijaki lahko od danes naprej koristijo digitalne bone v vrednosti 150 evrov praktično za karkoli hočejo. To velja tudi za študente, ki so imeli na dan 12. marca 2022 prijavljeno stalno prebivališče v Sloveniji.

Iz uporabe bonov pa so izključeni tudi mladi, ki se več ne šolajo, mladi delavci in nezaposleni, ki bi jim takšni boni morda prav tako zelo pomagali.

Uporabijo jih lahko do 30. novembra.

Upravičenci do bonov '22 morajo pri njihovem koriščenju predložiti posebno izjavo. 

Če želijo bratje, sestre oz. polbratje in polsestre bone združiti, pa je potrebna dodatna izjava. Bone lahko uporabijo tudi vsi dijaki in učenci, ki se šolajo v tujini.

Iz uporabe bonov pa so izključeni tudi mladi, ki se več ne šolajo, mladi delavci in nezaposleni, ki bi jim takšni boni morda prav tako zelo pomagali.

Za vse starejše od 55 let pa je Janševa vlada ocenila, da so digitalno popolnoma nepismeni.

Ti prav tako ne morejo združevati svojih bonov, zato starejša zakonca ne moreta združiti svoja bona ob nakupu računalniške opreme.

Do bonov bodo ob tem starejši od 55 let upravičeni šele pozneje, če bodo pred tem opravili brezplačno izobraževanje s področja digitalnega opismenjevanja.

Zato se bodo morali tudi tisti, ki o uporabi računalnikov že vedo precej, najprej udeležiti prisilnega tečaja opismenjevanja. Ti tečaji sicer še niso v teku.

Zato se bodo morali tudi tisti, ki o uporabi računalnikov že vedo precej, najprej udeležiti prisilnega tečaja opismenjevanja.

Ti tečaji sicer še niso v teku.

Na družbenih medijih se seveda zaradi tega nelogičnega pogoja že vrstijo komentarji.

Jasno pa je, da bodo številni udeleženci digitalnih tečajev na njih prisilno in se ne bodo naučili prav nič novega.

S tem se bo zapravljal čas predavateljev in »učencev« za nepotrebno »učenje« - namesto da bi lahko bili ti boni prav tako pomoč starejšim pri nakupu opreme ali pa za specializirane tečaje, kjer bi lahko tisti z osnovnim znanjem računalništva svoje znanje poglobili.

Še ena »odbita« uredba torej, ki prinaša nekaj koristi in hkrati dela škodo, ker prazni državno blagajno za nepotrebno izobraževanje in ljudem krade čas.

Čas pa je, kot vemo – denar.

Naše delo na Insajder.com z donacijami omogočate bralci.

Delite članek