REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Konec nasilne ukrajinizacije: V regiji Herson prvič po 8 letih začel oddajati radijski program v ruskem jeziku

Konec nasilne ukrajinizacije: V regiji Herson prvič po 8 letih začel oddajati radijski program v ruskem jezikuHerson - prvi ruski radio. Vir: Posnetek zaslona, Twitter

Na prvi pogled obrobna novica veliko po ve tudi o enem od velikih vzrokov za vojno v Ukrajini, ki ga lahko razume tudi povprečno informiran prebivalec Slovenije.

To je bila, ne pozabimo, tudi usoda slovenskega jezika, še posebej v času nacistične Nemčije in fašistične Italije.

V regiji Herson je namreč, kot poroča Readovka, prvič po 8 letih začela oddajati radijska postaja v ruskem jeziku.

Zgodovinski posnetek prve oddaje po dolgem času je Readovki posredoval bloger Sergej Moroz.

Poslušalce na valu 107.8 FM je pozdravila novinarka Elena s TV kanala Krym 24.

Novice so se začele s poročili o novačenju lokalnih prebivalcev s strani ukrajinskih nacistov in prihodu delegacije tujih novinarjev.

V začetku aprila so ruski digitalni kanali po 8-letnem premoru začeli oddajati tudi v regijah Herson in Zaporožje, pred njimi »Prvi Krim« in »Krim-24.«

Vse to so novi dokazi o tem, kako diskriminirana je bila dejansko ruska manjšina v tem delu Ukrajine.

Mesto pa se tudi zato, ker je Kijev zavračal vse z mirovnimi sporazumi iz Minska dogovorjene sporazume o avtonomiji, danes »še naprej integrira v Rusko federacijo,« kot poroča Readovka.

Vse to so novi dokazi o tem, kako diskriminirana je bila dejansko ruska manjšina v tem delu Ukrajine predvsem od državnega udara leta 2014 naprej in kako je bil zaradi nasilne ukrajinizacije ruski jezik preganjan.

To je bila, ne pozabimo, usoda tudi slovenskega jezika, še posebej v času nacistične Nemčije in fašistične Italije.

To je seveda samo vrh ledene gore.

Vedno se začne najprej z napadi na drugače misleče ali na jezik nekega naroda ali manjšine, nadaljuje in konča pa veliko bolj brutalno.

Predvsem neonacisti iz bataljona Azov so v vzhodnem delu Ukrajine, kjer je večina prebivalcev prorusko usmerjenega in večinoma govorijo rusko, nad njimi izvajali še številne druge zločine.

To smo lahko videli ob javnem nasilju in privezovanju ljudi za stebre, kar je postopek, ki so ga ukrajinski sodelavci nacistov, banderovci uporabljali že v času druge svetovne vojne.

To tudi pojasnjuje, zakaj Azovci ta ozemlja branijo tako, da jemljejo civiliste za talce in jih uporabljajo za živi ščit.

To tudi pojasnjuje, zakaj Azovci ta ozemlja branijo tako, da jemljejo civiliste za talce in jih uporabljajo za živi ščit.

Ker jim za lokalno prebivalstvo ni mar.

Vse to pojasni tudi, zakaj ruska vojska v tem delu Ukrajine napreduje počasi.

Ker ne želijo škodovati ljudem, ki jih imajo za svoj narod.

In zato je lokalno prebivalstvo ukrajinske vojake sprejemalo v tem delu države tudi z »marš v kur*c, jebe*i heroji!« , kot kaže posnetek spodaj, ne pa z vzkliki odobravanja.

In kaj je zoper to naredila Evropska unija, katere Ukrajina želi po hitrem postopku postati članica? Danes pa ima Bruselj polna usta mednarodnega prava...

Ob tem pa je bila tudi slovenska vlada vse doslej povsem neobčutljiva za vse dokaze o diskriminaciji Rusov.

Bo odslej kaj drugače?

Naše delo na Insajder.com z donacijami omogočate bralci.

Delite članek