REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Avstrijski polkovnik Markus Reisner: »Zahod se je v Ukrajini hudo zmotil, Putin lahko zmaga!«

Avstrijski polkovnik Markus Reisner: »Zahod se je v Ukrajini hudo zmotil, Putin lahko zmaga!«Rusko topništvo deluje neprestano, opozarja polkovnik Reisner. Vir: Posnetek zaslona, Twitter

Če je verjeti zahodnim medijem, je ruska vojska v Ukrajini skorajda pred porazom.

Napredovanje ruskih sil je ustavljeno, morala nizka, načrt o osvojitvi celotne Ukrajine in njeni priključitvi obnovljeni Sovjetski zvezi je splaval po vodi, ob tem pa se celo nekateri najboljši ruski tanki razletavajo kakor igračke, ko se srečajo z najboljšim zahodnim protioklepnim orožjem...

Toda ob vsem tem zahodni mediji marsičesa ne povedo.

Ne povedo, da v Ukrajini dejansko ni najboljših ruskih tankov (to je T-14 Armata) in da seveda tudi najboljši tanki niso neranljivi.

Pri tankovskih bitkah na koncu ni pomembno le, koliko tankov je preživelo boje, pač pa tudi, kdo jih je imel več.

Pri tankovskem orožju praviloma ne povedo, da so baterije na teh orožjih prenehale delovati, da je rok uporabe Javelinov in podobnih raket pretečen, da le nekatere rakete eksplodirajo tako, kot bi morale, večina pa ne, torej pred ali za tarčo ali pa sploh ne. To potrjujejo tudi pričevanja zajetih ukrajinskih vojakov.

Po zadnjih podatkih so dnevne izgube ukrajinske vojske najmanj okoli 500 vojakov dnevno.

In predvsem je vse bolj jasno, da je poročanje o posameznih uspehih ukrajinske vojske na delčkih fronte zavajajoče, ker izgubi iz vida celotno sliko – ta pa kaže, da ruske sile počasi, a zagotovo napredujejo, predvsem pa dan za dnem uničujejo izjemno velike količine ukrajinske vojaške opreme in vojakov.

Po zadnjih podatkih so dnevne izgube ukrajinske vojske najmanj okoli 500 vojakov dnevno, iz bojne uporabe naj bi bilo odstranjenih že preko 53.000 ukrajinskih vojakov, ruska vojska pa je šele sedaj pričela v večji meri uporabljati topništvo večjega obsega, kjer ima prednost.

Ob tem se je na večje transporte orožja z Zahoda Rusija odzvala z uničenjem električnih transformatorjev in postaj ter vozlišč, s tem pa v veliki meri otežila transporte orožja in opreme proti vzhodu Ukrajine, kjer se bijejo največje bitke.

Prav na to opozarja tudi avstrijski polkovnik in vojaški strokovnjak Markus Reisner.

Avstrijski polkovnik in vojaški strokovnjak Markus Reisner: zahodne države se resno motijo, ko se zanašajo na velike zaloge orožja za ukrajinsko vojsko.

Za razliko od številnih drugih »strokovnjakov«, ki v zadnjih mesecih opravljajo propagandno vlogo je do dogajanja na bojišču precej kritičen.

Poudaril je, da se zahodne države resno motijo, ko se zanašajo na velike zaloge orožja za ukrajinsko vojsko.

Po besedah ​​Markusa Reisnerja, ki ga Blick opisuje kot  najpomembnejšega avstrijskega stratega, je »kruta resnica«, da ruski predsednik Vladimir Putin »v tej vojni lahko zmaga.«

»Ruska vojska še naprej močno napreduje v ofenzivi na ukrajinske položaje v Donbasu in v regiji bo zmagala. To dokazuje dejstvo, da je večina ozemelj Doneške in Luganske ljudske republike, vključno z velikimi mesti, že pod nadzorom ruske vojske. Rusija nadzoruje tudi pomembne objekte v južni Ukrajini, na obali Azovskega morja opozarja avstrijski polkovnik.

Reisner je dodal, da »na Zahodu poskušajo ne govoriti o očitnem napredovanju ruskih oboroženih sil in zahodni mediji se zelo trudijo, da bi prikrili očitne uspehe Rusov, kar je resna napaka.«

Markus Reisner je poudaril, da »iz različnih virov spremlja razmere v Ukrajini« in je ugotovil, da se »Zahod globoko moti, ko se zanaša na velike zaloge vojaške pomoči za oborožene sile Ukrajine.«

Po besedah ​​polkovnika je »za pošiljanje orožja potrebno veliko časa in to orožje se porabi dobesedno v enem dnevu. In pogosteje kot ne, to zahodno orožje niti ne pride v roke ukrajinske vojske na frontni črti.«

»Po mnenju ameriškega obrambnega ministrstva orožje, ki ga Zahod pošilja Ukrajini v roku enega  tedna – zmanjka v enem dnevu. To pomeni, da Ukrajinci takoj uporabijo zahodno orožje in Rusi večino tega orožja zajamejo ali uničijo. Ruska vojska zaseže veliko orožja,« je dejal avstrijski polkovnik Markus Reisner.

Tako veliko, da so naredili celo priročnike o tem, kako to orožje uporabiti proti nasprotnikom.

Avstrijski polkovnik je opozoril tudi na visoko strokovnost ruskih specialnih enot, ki se borijo proti ukrajinskim vojakom.

Po besedah ​​Markusa Reisnerja »ruske specialne enote uspešno izsledijo skupine oboroženih sil Ukrajine in jih nevtralizirajo. To pomeni, da oskrbovalne linije za ofenzivo ruskih oboroženih sil v Donbasu niso poškodovane.«

Prvih šest tednov so ukrajinski specialci menda še uspešno delovali tudi za linijami ruske vojske, sedaj pa jih pripadniki ruskih enot Spetsnaz hitro uničijo.

Opozoril je tudi na dobro usklajeno delo pehote in topništva ruskih oboroženih sil.

Opozoril je tudi na dobro usklajeno delo pehote in topništva ruskih oboroženih sil.

»Ruska ofenziva v Donbasu je trenutno počasna, a stabilna in temeljita, s precejšnjo topniško in pehotno podporo. To ni znak šibkosti. Nasprotno, kaže, da bataljonske taktične skupine tesneje sodelujejo med seboj in so centralno nadzorovane,« je dejal avstrijski polkovnik in vojaški strokovnjak Markus Reisner.

Ob bokih tankovskih enot so sedaj pehotne enote, ki počasi napredujejo na široki fronti. S tem se preprečuje, da bi tanke lahko obkoljevali in uničevali. Zato lahko napredujejo le okoli 1,5 kilometra na uro, toda napredek je vztrajen, opozarja polkovnik, ki poudarja, da ruske vojske »ne smemo podcenjevati.«

Počasnosti ni potrebno oceniti kot slabost, kajti bila je »načrtovana,« vse to pa lahko »traja še tedne.« Zato pričakuje, da bo Rusija v nadaljevanju osvojila celoten jug Ukrajine in jo v celoti odrezala od morja.

»Grenka resnica je, da v tej vojni Putin lahko zmaga,« ocenjuje avstrijski strateg.

To je spoznal tudi gruzijski plačanec, po bližnjem srečanju z rusko granato, ko je slišati besedo »ranjen.«

Povedati vse to na Zahodu pa naši »osrednji« mediji večinoma ne upajo.

Povedati vse to na Zahodu pa naši »osrednji« mediji večinoma ne upajo.

Ljudje morajo biti namreč prepričani, da bomo letos zmrzovali, imeli nizke pokojnine in plače ter visoke položnice za vse mogoče zaradi dosegljivega in plemenitega cilja – poraza Rusije v Ukrajini.

Toda ta analiza kaže, da se to najverjetneje ne bo zgodilo in da bodo ne samo sankcije proti Rusiji, pač pa tudi vse ekonomske žrtve Evropske unije – zaman.

Kajti ruska vojska je to, kar kaže film spodaj.

Tako namreč Rusi vidijo svojo vojsko - in ne tako, kot jo prikazujejo zahodni mediji...

In zato si Rusija poraza v Ukrajini, na bojišču, ki ga seveda odlično pozna, preprosto ne more in ne bo privoščila.

In prej kot to spoznajo tudi politiki EU, še vedno nesposobni temeljite analize lastnih napak v razmerju do Rusije – boljše bo.

Naše delo na Insajder.com z donacijami omogočate bralci.

Delite članek