REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Fotografija Josipa Broza iz mladosti, ki je še niste videli: Tito bolj podoben Johnnyju Deppu kot tipu s tompusom

Fotografija Josipa Broza iz mladosti, ki je še niste videli: Tito bolj podoben Johnnyju Deppu kot tipu s tompusomVajanec in učitelj. Vir: Posnetek zaslona, Twitter

Gotovo ste skozi šolanje ali ob ljubiteljskem spremljanju zgodovine, hočeš nočeš, naužili slik Josipa Broza Tita. Njegova fotografija je strmela na ljudi s sten vseh državnih institucij do konca osemdesetih let prejšnjega stoletja, nato pa predvsem v oddajah in besedilih, kjer so Brozovi privženci branili, kritiki pa napadali njegovo zapuščino.

Vendar pričujoče fotografije še niste videli.

Instagram profil @historycolored se namreč ukvarja z retuširanjem in obdelavo znanih fotografij iz zgodovine.

Tako nekatere prizore ali portrete, ki jih poznate s črno-belih, porumenelih ali zbledelih fotografij, v Historycolored popravijo, vanje vnesejo barve in celo popolnoma novo življenje.

Ni redek pojav, da prav s takšno obdelavo fotografije dobimo tudi novo podobo lika ali prizorišča s slike, zato smo tudi na konkretnem primeru lahko uvideli, kako je bil Tito v mladosti res postaven možakar.

Večina najbrž nikoli ni gledala nanj na način, kot se nam ponuja zdaj.

Na sliki (zgoraj, levo) vidimo eno redkih znanih fotografij Josipa Broza iz njegove mladosti.

Fotografija je bila posneta leta 1928, nastala pa je ob Brozovi aretaciji, v času, ko je bilo komunistično delovanje v Kraljevini Srbov, Hrvatov in Slovencev - prepovedano.

Ker je omenjena fotografija s programom Instagrama nekoliko dodelana (spodaj), lahko vidimo mladosten obraz bodočega doživljenjskega predsednika Jugoslavije, z očali ter izstopajočo in izrazito čeljustjo ter ličnicami.

Redkokdo bi ga takoj prepoznal.

Komentarji na družbenih omrežjih najbolje pričajo, kako presenečeni in začudeni so ljudje nad tem, kako dobro je bil videti Josip Broz.

»Res je videti cool«; »To ni Tito, to je William Defoe v prvem nadaljevanju Spider-Mana«; »Je to Johnny Depp kot Josip Broz Tito?«; »S takšno čeljustjo je mogoče prerezati steklo«, so le nekateri od komentarjev, ki so jih ljudje pustili pod to fotografijo.

Ni naš cilj, da se zdaj potopimo v zgodovino in tehtamo nagnjenost enih ali nestrpnost drugih do lika in dela nekdanjega predsednika vseh narodov in narodnosti.

Josip Broz Tito
Tompus, neizogiben pripomoček vsakega pravega komunista. Vir: Posnetek zaslona, Wikipedia

Lahko pa le pohvalimo zanimivo opravljeno korekcijo Brozove zaporniške fotografije, pa tudi videz mladega komunista, kot da je izšel s plakata nekega filma, ki je marsikaterim takratnim ženskam - jemal dih...

Naše delo na Insajder.com z donacijami omogočate bralci.

Delite članek