REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

»Ne zahtevamo, da se preimenujeta v Ikea«: Finska in Švedska gresta skupaj v NATO, če ju ne bo blokirala Hrvaška!

»Ne zahtevamo, da se preimenujeta v Ikea«: Finska in Švedska gresta skupaj v NATO, če ju ne bo blokirala Hrvaška!Zoran Milanović Fincem in Švedom: »Ali se želite pridružiti Natu? Ni problema, ravno dovolj časa imamo za to. To je ključno vprašanje za Finsko, za nas pa je vprašanje, ali bodo Hrvati izvolili hrvaškega predstavnika v Hercegovini.« Vir: Posnetek zaslona, FB

Finski dnevnik Iltalehti je v ponedeljek poročal, da je Stockholm »predlagal, da državi nakažeta svojo pripravljenost za priključitev« na isti dan, Finska pa je v to privolila, »potem ko je švedska vlada odločitev že sprejela.«

Milanović je povedal, da Hrvaška ne zahteva od Finske ali Švedske, naj se preimenujeta v Ikea, saj Američanom želi sporočiti, da naj problem Hrvatov v BiH rešijo.

Razlog za to naj bi bilo spremenjeno javno mnenje v obeh državah zaradi ruskega napada na Ukrajino – čeprav je seveda jasno, da je bila v ukrajinsko vojno Rusija potisnjena s strani zveze NATO, hkrati pa nikoli ni kazala namer, da bi ogrozila Švedsko ali Finsko.

Rusija bo tako imela, kot je dejal ruski zunanji minister Sergej Lavrov, še dva »registrirana« sovražnika več.

Z okoli 10.000 jedrskimi glavami ima Moskva dovolj orožja, da poskrbi za vse sovražnike.

Rusija sicer vztrajno opozarja obe skandinavski državi pred pridružitvijo NATO paktu.

Baltik brez jedrskega orožja bo tako preteklost.

Iz Kremlja so sporočili, da bodo prisiljeni »povrniti vojaško ravnotežje« s krepitvijo svojih obrambnih sil na Baltiku, vključno z namestitvijo jedrskega orožja, če se državi odločita s pridružitvijo Natu opustiti več desetletij dolgo vojaško nevtralnost.

Baltik brez jedrskega orožja bo tako preteklost.

Švedska zunanja ministrica Ann Linde je prejšnji teden dejala, da bodo že do 13. maja končali revizijo varnostne politike, ob tem pa dodala, da je zdaj »velik pritisk« na Švedsko, saj je Finska svojo analizo že objavila.

Švedski vojak
Švedski vojak. Vir: Posnetek zaslona, Twitter

Po poročanju Expressena bi lahko sočasni prijavi dve nordijski sosedi oddali že 16. maja, kar bi sovpadalo z obiskom finskega predsednika Saulija Niinistöja v Stockholmu.

Kar se mene tiče, naj vstopijo v NATO, naj s peresom zabadajo jeznega medveda v oko. A dokler ne bo rešeno vprašanje volilnega zakona, dokler Bakir Izetbegović ne bo prisiljen spremeniti volilni zakon, Sabor ne sme ratificirati nikogaršnjega vstopa v NATO.

Zadnje raziskave javnega mnenja kažejo na občuten porast podpore priključitvi Natu v obeh državah.

Na Finskem to podpira 68 odstotkov vprašanih, kar je enkrat več kot pred rusko invazijo na Ukrajino, proti jih je le 12 odstotkov.

Na Švedskem je ta delež manjši, vseeno pa za malenkost več vprašanih priključitev Natu podpira.

Obe državi sta uradno vojaško nevtralni, sta pa ob vstopu v Evropsko unijo leta 1995 postali partnerici Nata ter z zavezništvom sodelujeta pri vojaških vajah in izmenjavi obveščevalnih podatkov.

Zanimivo je, da je vmes švedska premierka že zavrnila možnost, da bi svojo odločitev o vstopu države v NATO preverila na referendumu.

Tako je preprečila, da ljudstvo samo odloči, ali želi, da država vstopi v vojaško zvezo pod taktirko Washingtona in Bruslja.

Medtem pa se je nevarnost, da bo vstop Finske in Švedske v NATO blokiran, prikazala iz povsem druge in nepričakovane smeri.

Hrvaški predsednik Zoran Milanović je namreč dejal, da Finska in Švedska ne moreta vstopiti v NATO, dokler se ne spremeni volilni zakon v BiH.

Do takrat pa hrvaški Sabor, kot je dejal, »ne sme ratificirati nikogaršnjega vstopa v NATO.«

Milanović je novinarjem v Zagrebu dejal, da bi se o vstopu Finske in Švedske v NATO lahko razpravljalo, a meni, da je to »zelo nevarna avantura.«

Predsednik Hrvaške je spomnil, da o vstopu teh držav v NATO formalno ne more odločiti sam, meni pa, da je širitev Nata proti ruskim mejam »zelo nevarno šarlatanstvo.«

To je naš zgodovinski srebrni naboj.

»Če bi šli še korak dlje in vključili Finsko, ki je 50 kilometrov oddaljena od Sankt Peterburga, se mi zdi to nevarno šarlatanstvo. Vendar ne moremo reči ne.

Toda - ali nam je res Finska pomembnejša od Hrvaške in Hrvatov v Bosni in Hercegovini?« je javnost pomenljivo vprašal Milanović.

»Kar se mene tiče, naj vstopijo v NATO, naj se igrajo še naprej, naj s peresom še naprej zabadajo jeznega medveda v oko.

A dokler ne bo rešeno vprašanje volilnega zakona (v BiH) in ne dajo Hrvatom temeljne pravice, hrvaški parlament ne sme ratificirati nikogaršnjega vstopa v NATO. To je naš zgodovinski srebrni naboj.

Škoda, da vse to gre preko hrbta zgledne države, kot je Finska, saj bi rad, da nas podprejo v naših težavah,« je dodal predsednik Hrvaške.

Zoran Milanović
»Ali se želite pridružiti Natu? Ni problema, ravno dovolj časa imamo za to. To je ključno vprašanje za Finsko, za nas pa je vprašanje, ali bodo Hrvati izvolili hrvaškega predstavnika v Hercegovini,« je odločen Milanović. Vir: Posnetek zaslona, Twitter

Pristransko in do bosanskih Hrvatov nepravično zakonodajo bi morali spremeniti, to zahtevajo tudi zahodne države, toda vodja Bošnjakov v BiH Bakir Izetbegović s tem zavlačuje – volitve jeseni pa se bližajo, je opozoril hrvaški predsednik Zoran Milanović.

Balkan se je »ustavil« (na poti evroatlantskih intergracij), Finci pa vstopijo kar »čez noč«, je Bruslju oponesel Milanović in opozoril, da je stanje, v katerem so se znašli Hrvati v BiH - »grozno«.

Bolgarija in Romunija ne moreta vstopiti v Schengen, Severna Makedonija in Albanija ne moreta začeti pristopnih pogajanj z EU, Kosovo ni priznano (s strani vseh članic EU op. avt.), Finska pa lahko vstopi v NATO čez noč?!?

Zato v tem stanju »Bolgarija in Romunija ne moreta vstopiti v Schengen, Severna Makedonija in Albanija ne moreta začeti pristopnih pogajanj z EU, Kosovo ni priznano (s strani vseh članic EU op. avt.), Finska pa lahko vstopi v NATO čez noč?!«

»Žal mi je, da se je vse to zlomilo preko hrbta zgledne države, kot je Finska, rad pa bi, da nas (Finci - op. avt.) podprejo ob naših težavah,« je dejal Milanović.

Volilna zakonodaja v BiH je namreč absurdna in omogoča, da muslimani (Bošnjaki) dejansko vplivajo na izvolitev in celo izvolijo ne samo bošnjaškega člana predsedstva, pač pa tudi hrvaškega.

Zdaj bo za to slišal ameriški predsednik ali vsaj zunanji minister.

Milanović je povedal tudi, da Hrvaška ne zahteva od Finske ali Švedske, naj se preimenujeta v Ikea, ampak da bo Hrvaška preprečila njun vstop v NATO le zato, da Američanom sporoči, da naj vendarle rešijo odprto vprašanje sporne volilne zakonodaje v Bosni.

»Za Finsko je to vitalno vprašanje. Zame pa je vitalni nacionalni interes države, naroda in ljudi vprašanje, ali bodo hercegovske župane v Hercegovini, v Fojnici izbirali Bošnjaki ali Hrvati. Da bi bila BiH organizirana država. Zdaj bo za to slišal ameriški predsednik ali vsaj zunanji minister. Ni mu potrebno prihajati v Zagreb z vlakom, da bi to uredil... Zdaj sicer pričakujem klice in pritiske, ampak dobili bodo samo to,« je dejal Milanović in pokazal pest s figo.

Naše delo na Insajder.com z donacijami omogočate bralci.

Delite članek