REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

»Šarec: “Padli smo za ‘svobodo’.” Tale mu je pa zelo ratala.«

»Šarec: “Padli smo za ‘svobodo’.” Tale mu je pa zelo ratala.«Nasptornika: Marjan Šarec, LMŠ in Janez Janša, SDS. Vir: Posnetek zaslona, Twitter

Na družbenih omrežjih so s kančkom humorja pohvalili samorefleksijo Marjana Šarca, Janševega predhodnika na mestu predsednika vlade, ki se je ozrl na volilni poraz in izpad stranke LMŠ iz parlamenta z duhovito pripombo: »Padli smo za ‘svobodo’

Kar je dejansko čista resnica, ker smo, kot je pripomnil Mate, »državljani lahko hvaležni strankam KUL, ker so se nehali prerivat in stopili skupaj.«

Volivci bi radi videli Mesca kot ministra, Levico pa v Golobovi vladi. Vir: Posnetek zaslona, Twitter

Dejstvo je, da so nam tako Marjan Šarec s stranko LMŠ, kot Tanja Fajon (SD) in Luka Mesec (Levica) pokazali, da se je možno zediniti okoli skupnega cilja reševanja države in njenih prebivalcev pred nadaljevanjem katastrofalnih potez vlade Janeza Janše.

Kolateralna škoda nesebične podpore novoustanovljenemu in na volitvah zmagovalnemu Gibanju Svoboda sta bili na koncu nekoč vladni stranki SAB in LMŠ.

Toda »če delaš prav, se zvezde prej ko slej poravnajo. Vse bo v redu,« je sklenil Mate.

Ni dvoma, da se njegov optimizam naslanja na povolilno javno zavezo predsednika Gibanja Svoboda Roberta Goloba, da bo v svojo vlado (ki ji napoveduje dva mandata!) povabil ne le Levico in SD, temveč LMŠ, SAB in predstavnike civilne družbe.

Vsi našteti so - v to ni dvoma - zaslužni za visok volilni rezultat stranke, ki je nastala tik pred volitvami kot politična protiutež osovraženemu voditelju stranke SDS.

Medtem oprode odhajajočih vladnikov podžigajo svoje vernike in na prozoren način insinuirajo, češ da bo Golob izdal voljo volivcev, če v svojo vlado res povabi vidne predstavnike opozicijskih strank, ki jim ni uspelo prestopiti parlamentarnega praga.

Na tvit Boža Predaliča, trenutno še državnega sekretarja v Ministrstvu za notranje zadeve 30. junija leta 2020 odstopljenega Aleša Hojsa, češ da so »volilci jasno povedali predvsem to, da ne želijo @StrankaLMS SAB in Desus«, se je odzval Janez iz Jajca: »Kar vse ste vi počeli je to malenkost, zdaj je treba samo še raziskat kriminal vaše vlade!!!«

Ob tem je opaziti, da je tako kot njegovemu šefu, Hojsu, tudi državnemu sekretarju na notranjem ministrstvu slovnica oziroma slovenščina (zapisal je celo trikrat: volilci/volilcev) dokaj tuja.

Tudi to potrjuje povolilne ugotovitve glede izobrazbe volivcev posameznih strank, da »SDS uživa največ podpore med osebami, ki imajo končano le osnovno šolo ali manj«.

Med volivci, ki imajo končano osnovno šolo ali manj, ima torej največ podpore stranka Janeza Janše.

S 30 odstotki je to tudi najmočnejša skupina v strukturi stranke SDS, če volivce razporedimo glede na izobrazbo.

Stranko SDS podpira le 15,7 odstotka volivcev z visoko šolo ali več (Gibanje Svoboda 37,9 odstotka).

Omenjeno dejstvo po drugi strani pomaga razumeti, zakaj volivce SDS in NSi ne omajajo pri njihovi izbiri niti številne koruptivne afere, politični spodrsljaji in druge nečednosti vodilnih iz omenjenih strank.

Janšo pa počasi dohiteva spoznanje, da odhaja v opozicijo in da je z njegovo oblastjo konec.

In sedaj poskuša zoper politične nasprotnike nahujskati tako domače sledilce kot javno mnenje v Evropi in svetu, češ da so se v volitve na Slovenskem vpletli Rusi oziroma privrženci ruskega predsednika Vladimirja Putina.

Kako prozorno.

In povsem Janši podobno.

Naše delo na Insajder.com z donacijami omogočate bralci.

Delite članek