REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Licemerno: Slovenija glasovala za bombardiranje Srbije, zdaj pa toči krokodilje solze zaradi usode Ukrajine?

Licemerno: Slovenija glasovala za bombardiranje Srbije, zdaj pa toči krokodilje solze zaradi usode Ukrajine?Lavrov v VS OZN leta 1999. Vir FB, TASS
Slovenija je bila torej leta 1999 na strani »separatistov.« Letos je drugače in brani osrednjo oblast, Rusija pa je v isti vlogi, kot je bil nekoč – NATO.

Zgodovinske vzporednice so včasih prav nerodna zadeva.

Danes vsa Slovenija odmeva od pozivov k zaustavitvi vojne v Ukrajini.

Vojne, ki se je začela zaradi »zaščite« ruske manjšine, ki je bila na udaru ukrajinske vojske, neonacistov iz razvpitega bataljona Azov in centralne oblasti v Kijevu kar osem let.

Samo dve leti pa je bilo potrebno, da se je t. i. Osvobodilna vojska Kosova (OVK) od »teroristične organizacije« leta 1997 v očeh ameriške administracije prelevila v branilko manjšinskega naroda.

Ta je bil nato deležen vojne intervencije v svojo korist in zoper centralne oblasti v Beogradu.

Slovenija je bila torej leta 1999 na strani »separatistov.« Letos je drugače in brani osrednjo oblast, Rusija pa je v isti vlogi, kot je bil nekoč – NATO. S to razliko, da je imela vsaj več resnih razlogov za intervencijo v državi, ki ob tem tudi meji nanjo.

Zgoraj smo želeli objaviti fotografijo goreče stavbe v središču Beograda, ki je bil tarča bombardiranja Nata marca leta 1999, ampak je Twitter to fotografijo že cenzuriral, preden smo uspeli tekst sploh objaviti.

Zato je zgoraj prazen pravokotnik. Pa še to: ob fotografiji po bombardiranju goreče stavbe je stal pripis v angleščini Nato bombardiranje, Srbija, 1999.

Torej nič žaljivega, niti trohice sovražnega govora ali česar koli podobnega, le golo zgodovinsko dejstvo.

Posnetek zaslona - cenzurirani tvit.

Očitno je, da omenjena zgodovinska dejstva o zločinih Nata zdaj, ko Rusija podobno počne v Ukrajini, niso več všečna zahodnemu zavezništvu.

Gre torej za brisanje neprijetnih zgodovinskih dejstev po Stalinovem vzorcu, izvajalec in orodje te zavržne politike pa so zdaj tudi zahodna družbena omrežja.

Se je pa na današnji dan leta 1999 zgodilo še nekaj pomembnega, na kar opozarjajo ruski in srbski mediji.

Na današnji dan 26. marca leta 1999 je Rusija skupaj z Belorusijo in Indijo pri Varnostnem svetu OZN dala pobudo za resolucijo o ustavitvi Natovih bombnih napadov na Jugoslavijo (Srbijo in Črno goro).

Od 15 članic VS OZN so za to resolucijo glasovale tri (Rusija, Namibija in Kitajska), 12 pa je bilo proti: ZDA, Velika Britanija, Slovenija, Nizozemska, Malezija, Gambija, Gabon, Francija, Kanada, Brazilija, Bahrajn in Argentina.

Z drugimi besedami, Slovenija je skupaj z večino v VS OZN omogočila nadaljevanje nezakonitega bombardiranja Srbije in Črne gore.

Z drugimi besedami, Slovenija je skupaj z večino v VS OZN omogočila nadaljevanje nezakonitega bombardiranja Srbije in Črne gore.

Prvi je spregovoril Sergej Lavrov, takratni ruski veleposlanik pri OZN, zdaj pa minister za zunanje zadeve.

Ob tej priložnosti je dejal: »Virus brezpravja vse bolj prevzema sfero mednarodnih odnosov.«

Leta 1999 je torej tudi Slovenija nasprotovala koncu bombardiranja – danes pa obtožuje Rusijo zaradi početja tega, kar se ji je še leta 1999 zdelo tako upravičeno, da je nasprotovala prekinitvi uporabe sile.

Če bi tedaj prišlo do prekinitve bombardiranja, bi morda bila tri leta stara Milica Rakić, ki jo je bomba Nata ubila v kopalnici domače hiše 20 dni pozneje, 17. aprila 1999, še danes živa, tako kot še več kot tisoč srbskih civilistov.

Zakaj se torej Slovenija danes tako zelo razburja, ko je Rusija pričela ravnati tako, kot je sama Slovenija menila pred četrt stoletja -, da je prav in upravičeno?

Zakaj se Slovenija danes upira uporabi sile v Ukrajini in je nad tem zgrožena, ko pa je to barbarstvo veliko bliže svojih meja, bombardiranje Srbije s strani Nata - dopuščala in celo pozdravljala.

Vse to se da opisati tudi z eno samo besedo: Licemerno.

Naše delo na Insajder.com z donacijami omogočate bralci.

Delite članek