REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

V udaru ruskih raket blizu poljske meje ubitih več kot tujih 180 plačancev, MORF: »Rusija bo s tem nadaljevala«

V udaru ruskih raket blizu poljske meje ubitih več kot tujih 180 plačancev, MORF: »Rusija bo s tem nadaljevala«Ukrajina - fronta 13.03.2022

Kaj se dogaja na fronti v Ukrajini?

Povedano preprosto – Ukrajinci se dobro branijo, bolje, kot so to v Rusiji pričakovali, vendar tudi Rusi počasi, a zanesljivo zmagujejo in dosegajo svoje cilje.

Njihovo napredovanje je seveda plačano tudi z izgubami, protinapadi, s človeškimi življenji vojakov, z uničenimi tanki in vozili.

Toda v največ dveh tednih bo večina operacij v vzhodnem delu Ukrajine končanih.

Potem bomo videli, ali bo Rusija napredovala proti veliko bolj sovražnemu delu zahodne Ukrajine ali ne in bo čas - za diplomacijo.  

Toda ne glede na to je razvoj situacije jasen. Na jugovzhodu Ukrajine nastaja velik »kotel« v katerem se bo znašlo veliko ukrajinskih vojakov.

Obkoljen je tudi Mariupol, obroč okoli ukrajinske vojske in neonacističnih »azovcev« pa je vsak dan ožji.

Spodnji posnetek kaže, kako so se ukrajinske sile umikale pred ruskimi in se na koncu, po 1,5 kilometra skrile ob policijski točki na križišču, da bi jih nato zadeli izstrelki večcevnega metalca raket (MLRS) Tornado. 

Po stavbah v Harkovu, v katerih se skriva ukrajinska vojska tolčejo ruske sile, enako v Mariupolu (spodaj), kjer so v stavbah ostrostrelci.

NATO je dobil resno opozorilo, da bo vsak poskus transporta orožja v Ukrajino legitimen cilj. Nato odgovarja, da bo vsak napad na njihovo vojno pomoč sprožil odgovor po 5. členu Washingtonske pogodbe - toda nejasno ostaja, ali to velja tudi za transporte znotraj Ukrajine, ki za Rusijo ostaja področje delovanja njihove vojske.

Posnetek letala, ki je uničilo en takšen transport jasno kaže, kaj jih čaka - toda tudi en ruski dvosedežni Su-34 je bil danes zadet nad Izjumom.

To seveda ne pomeni, da se Ukrajinci borijo slabo. Nasprotno. Z veliko inventivnosti na primer z droni na oklepna vozila spuščajo eksploziv C-4 z magnetnimi glavami, ki ga nato na daleč detonirajo.

Včasih so uničeni ali zapuščeni tudi ruski tanki in havbice, ali pa ogenj uniči celotne kolone. Včasih zajamejo ruska vozila. 

Toda situacija je za branilce ne glede na to – vsak dan slabša.

Zanimiv je desant ruskih sil na Gostopel, kar se je zgodilo na začetku vojne, posnetki pa so objavljeni šele sedaj.

Tu je bilo uničeno največje letalo na svetu An-225 Mriya. Ni še jasno kdaj, saj je sledil protinapad ukrajinske vojske in ponoven udar ruske.

Letalo je bilo verjetno uničeno v navskrižnem ognju.

Ruski specialci so nalogo zavzemanja letališča opravili brez težav, na koncu co do njih prišle kopenske sile.

Ob koncu filma se sliši, kako vojak opozori na napad z raketo Stringer od spredaj. Helikopter nato vključi elektronske zaščitne ukrepe (film tudi spodaj).

Dogodek dneva pa je bil napad na nekdanje oporišče zveze NATO.

Ruske sile so zjutraj izvedle letalske napade na ukrajinsko vojaško oporišče na zahodu Ukrajine, kjer naj bi bili tudi »tuji borci« oziroma – plačanci.

V ruskem letalskem napadu na oporišče Javoriv manj kot 25 kilometrov od meje s Poljsko je bilo po prvih podatkih lokalnih oblasti ubitih 35 ljudi, 134 pa ranjenih.

Pozneje sta obe strani podali višji oceni – najmanj 180 ubitih, večinoma plačancev.

Ukrajinski obrambni minister Oleksij Reznikov je sporočil, da je bil tarča napada »učni center, v katerem se šolajo tudi pripadniki mednarodnih mirovnih enot.«

Tam naj bi bili še tik pred začetkom vojne v Ukrajini inštruktorji Nata. V resnici je šlo za center, v katerem so bili nameščeni tuji plačanci, od kateih jih je po pričevanjih enega od njih preživelo le okoli 30.

Nizozemski »koordinator prostovoljcev« Gert Snitselaar je sicer popoldne sporočil, da je med ranjenimi več nizozemskih borcev.

Rusko obrambno ministrstvo (MORF) je medtem zatrdilo, da so v Javorivu »uničili 180 tujih plačancev in več kosov tujega orožja.«

Po besedah tiskovnega predstavnika ruskega obrambnega ministrstva Igorja Konašenkova so v napadu uporabili pametne izstrelke dolgega dosega.

Ministrstvo za obrambo Rusije je zatrdilo, da bo še naprej napadalo tuje plačance.

In zakaj se vse to dogaja?

Zaradi osemletnega obstreljevanja separatistov, ki zahodne države ni zanimalo. Spodaj je film, ki prikazuje trpljenje ljudi v Donbasu, ki zahodnjake ni prav nič ganilo.

In zato se je na koncu odzvala - Rusija. Film se konča z opozorilom, da pod ruševinami ležijo separatisti.

Smešno in tragično je, da v Sloveniji, ki je bila obtoževana za separatizem danes slovenska vrhuška nima nobenega posluha za ruske separatiste in slepo podpira centralistično vlado v Kijevu.

Tarča napada je bilo zjutraj tudi letališče mesta Ivano-Frankivsk na zahodu države, v ruskem letalskem napadu v Mikolajivu na jugu Ukrajine je bilo ubitih devet ljudi.

Medtem se v Kijevu pripravljajo na spopad za ukrajinsko prestolnico, ki se ji Rusi vse bolj približujejo in ji grozi obkolitev.

Po besedah vodje urada ukrajinskega predsednika Mihajla Podoljaka je Kijev dejansko že »oblegan«, ukrajinska vojska in prostovoljci pa se pripravljajo, da bodo mesto branili od ulice do ulice.

Rusija medtem opozarja, da se Ukrajina in njeni podporniki pripravljajo na lažen »kemični napad«

Poljski predsednik Andrzej Duda je že dejal, da bi morebitna ruska uporaba kemičnega orožja v Ukrajini pomenila »spremembo igre«, pri čemer bi zveza Nato morala resno razmisliti o nadaljnjih korakih.

V Mariupolu se ukrajinski vojaki že predajajo. Toda v skladu z mednarodnim pravom ruski snemalci praviloma prikažejo le, da se vojaki identificirajo, kar so dolžni storiti.

Ne silijo pa jih, da podajajo izjave proti Ukrajini.

V zadnem primeru pa ni tako - silijo jih, da vzklikajo v "slavo Rusiji".

Redno pa tako ravnajo tudi na ukrajinski strani, ob tem pa Facebook dovoljuje tudi prikazovanje mrtvih in iznakaženih ruskih vojakov, kar je prav tako zavržno in kršitev vojnih pravil. 

Naše delo na Insajder.com z donacijami omogočate bralci.

Delite članek