REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Ukrajina je izdelovala jedrsko orožje in ZDA so ji bile pri tem pripravljene pomagati

Ukrajina je izdelovala jedrsko orožje in ZDA so ji bile pri tem pripravljene pomagatiZelenski bi rad imel jedrsko bombo. Vir: Twitter

Ruska zunanja obveščevalna služba je objavila, da ima informacije, da je Ukrajina izdelovala svoje jedrsko orožje, je povedal vodja ruske obveščevalne službe Sergej Nariškin.

ZDA so vedele, da Ukrajina izdeluje jedrsko orožje, in so bile pripravljene pomagati Kijevu.

Dodal je, da so ZDA vedele, da Ukrajina izdeluje jedrsko orožje, in so bile pripravljene pomagati Kijevu.

V tem primeru bi torej Washington ravnal podobno kot v primeru Izraela, kjer so ameriške obveščevalne službe prav tako »gledale proč« ali celo pomagale pri izdelavi jedrskega orožja, o katerem se v Tel Avivu sicer ne želijo opredeljevati in vztrajajo pri politiki dvoumnosti.

Zanimivo je, da so tudi nekateri ameriški geopolitiki ocenjevali, da bi posedovanje jedrskega orožja Ukrajino obvarovalo pred napadom Rusije.

Putin-izstrelitev Topola - M
Ruski predsednik nosi s seboj kovček, ki omogoča hitro uničenje - sveta... Vir: Twitter
Ko je ogroženo preživetje države, je to edina okoliščina, v kateri bi lahko uporabila svoje jedrsko orožje.

John Mearsheimer, profesor univerze v Chicagu je na primer avgusta leta 2014 dejal: »No, mislim, da ni dvoma, če bi imela Ukrajina jedrsko orožje, Rusi ne bi pošiljali kopenskih sil v vzhodno Ukrajino. Mislim, da jedrsko orožje Rusiji ne bi preprečilo, da bi zavzela Krim, v veliki meri zato, ker so Rusi že bili tam.

Mnogi pravijo, da so Rusi vdrli na Krim in ga osvojili. Niso napadli Krima. Tam so že bili. Z Ukrajino so imeli dogovor, da lahko na Krimu namestijo do 25.000 vojakov. Torej so bili tam. In jedrsko orožje Ukrajini ne bi preprečilo, da bi izgubila Krim.«

»Toda v zvezi z Rusi, ki napadajo vzhodno Ukrajino, mislim, da je zelo malo verjetno, da bi to storili, če bi Ukrajina imela jedrsko orožje, saj kot veste, ko je ogroženo preživetje države, je to edina okoliščina, v kateri bi lahko uporabila svoje jedrsko orožje.

Da bi Ukrajina lahko postala jedrska sila, je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski izjavil tudi neposredno pred začetkom »posebne vojaške operacije« Rusije v Ukrajini.

Lahko bi rekli, da verjetnost, da bo Ukrajina uporabila jedrsko orožje, če bi Rusija napadla vzhodno Ukrajino, ni velika, ni pa nujno, da je zelo velika. Verjetnost je pravzaprav lahko precej majhna, a glede na posledice, mislim, da bi Rusi ostali zunaj. Zato mislim, da bi bilo v interesu Ukrajine danes in zagotovo dolgoročno imeti jedrsko orožje,« je zatrdil profesor univerze v Chicagu.

Da bi Ukrajina lahko postala jedrska sila, je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski izjavil tudi neposredno pred začetkom »posebne vojaške operacije« Rusije v Ukrajini.

Strokovnjaki so tedaj ocenjevali, da ima Ukrajina vsekakor sredstva in znanje za takšno izdelavo, ki pa bi le stežka ostala neopažena in bi bila povezana z velikimi stroški.

Toda sedaj je ta pot do varnosti Ukrajine vsekakor že zaprta.

Odpreti bo potrebno novo pot - z novim dogovorom, podobnemu Daytonskemu v BiH, ki bi ustvaril novo, federalno Ukrajino, v kateri bodo imeli veliko več pravic (tudi na področju varnosti in zunanje politike) posamezni narodi (predvsem ukrajinski in ruski) ter regije ali drugi sestavni deli Ukrajine.

In to je tisto, za kar gre v tej vojni - ne pa za okupacijo Ukrajine.

Naše delo na Insajder.com z donacijami omogočate bralci.

Delite članek