REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Mednarodnopravni kameleon: Ernest Petrič iz leta 2010 »strokovno povozil« taistega Petriča iz leta 2022!

Mednarodnopravni kameleon: Ernest Petrič iz leta 2010 »strokovno povozil« taistega Petriča iz leta 2022!Ernest Petrič v soju žarometov: »Če bi bil fašizem to, kar je zdaj pri nas, potem fašizem sploh ni nekaj slabega. Saj je to, kar je pri nas, kar v redu, mar ne?« Vir: Twitter

Ukrajinska kriza je razkrila tudi številne mednarodne pravnike, intelektualce, ki »važno vrtijo palce«, a jih, kot bi dejal pokojni Đorđe Balašević, »kupiš za špricer,« kot poje v svoji znani pesmi Namćor.

Tudi v Donbasu so se Rusi zadnja leta upirali, ob tem pa trpeli stalne napade ukrajinske vojske in plačancev kijevskega režima. Ali to pomeni, da bo profesor Petrič podprl pravico Rusov do samoodločbe? Seveda ne, odgovarja Petrič.

Tipičen je primer Ernesta Petriča, znanega po vlogi ustavnega sodnika v času Janševe afere Patria.

Študentom FDV-ja je sicer bolj znan po (že precej stari) knjigah o samoodločbi in narodnih manjšinah, v katerih je tudi precej socialističnega izrazoslovja.

Nekoč je bil visok funkcionar SFRJ, veleposlanik Jugoslavije v Indiji, pred tem pa še član Kavčičeve vlade (na kar je najbolj ponosen).

Po letu 1991 je bil tudi vztrajen kritik desnih vlad (ker je bilo to oportuno?), v zadnjem času pa je zagrizen podpornik vlade Janeza Janše.

Kot kažejo njegove objave, se je v času nezakonite intervencije in agresije zveze NATO na ZRJ, takrat kot državni sekretar na Ministrstvu za zunanje zadeve RS (MZZ), ukvarjal le s slovenskimi begunci, samega napada pa nikoli ni obsojal, pač pa ga je opravičeval.

»Državni sekretar na ministrstvu za zunanje zadeve Ernest Petrič je na današnji seji parlamentarnega odbora za mednarodne odnose (OMO) v zvezi s kosovsko krizo dejal, da za zdaj ni nobenih znakov, ki bi kazali na skorajšnji konec napadov zveze NATO na ZRJ, prej nasprotno,« so mediji poročali leta 1999.

Napadov Nata tedaj ni obsodil, čeprav so letala članic Nata 78 dni bombardirala Srbijo in Črno goro (tudi Kosovo kot srbsko pokrajino!), med drugim tudi z osiromašenim uranom in grafitnimi bombami te ubile na tisoče civilistov.

Pri tem ni bil ubit niti en »zavezniški« vojak, ker so bombe odmetavali z izjemnih višin – kar je povzročalo tudi hudo »kolateralno škodo« - ubite civliste: otroke, cele družine...

Tudi v svojih člankih je poveličeval pravico do samoodločbe – a samo Albancev. To je bila tudi slovenska uradna politika.

Mimogrede - za razliko od Slovenije, Ukrajina ni priznala Kosova.

Kosovo - samoodločba
Petričeva izvajanja o samodoločbi - toda le za Albance, ne pa tudi za Srbe na Kosovu. Vir: Posnetek zaslona
Trdil je, da je Kosovo dejansko izgubljeno za Srbijo, ker pač »sama ni sposobna obvladovati Kosova.« Toda danes Ukrajina ni sposobna obvladovati Donbasa in celo ni sposobna niti nadzorovati lastne države!

Že dejstvo, da bi bila v Srbiji lahko četrtina državljanov Albancev, ki si ne bi želeli živeti v Srbiji se mu je zdela dovolj prepričljiv razlog, da podpre odcepitev Kosova, kažejo njegove objave, npr. v knjigi o »Zunanja politika« iz leta 2010.

Trdil je, da je Kosovo dejansko izgubljeno za Srbijo, ker pač »sama ni sposobna obvladovati Kosova.« Albanci bi se namreč stalno »oboroženo upirali« ter »povzročali blokade« in zato je prav, da jim Srbija dopusti odcepitev, je bil prepričan Petrič.

Toda danes Ukrajina ni sposobna obvladovati Donbasa in celo niti ni sposobna nadzorovati lastne države!

Tudi v Donbasu so se Rusi zadnja leta upirali, ob tem pa trpeli stalne napade ukrajinske vojske in plačancev kijevskega režima.

Ali to pomeni, da bo profesor Petrič podprl pravico Rusov do samoodločbe v Ukrajini?

Če bi bil načelen in bi njegova »znanost« kaj veljala, bi to seveda storil.

A ni.

Kosovo - samoodločba
Petrič o samoodločbi.

Danes, ko si še bistveno več Rusov v Ukrajini želi odcepitev od Ukrajine, v kateri nimajo pravice do uporabe svojega jezika in kjer so prepovedane vse televizijske postaje v ruščini – se namreč sklicuje le na pravico države do njene integritete in kritizira Rusijo.

Ruski napad je kršenje Budimpeštanskega memoranduma iz leta 1994 in je »velik korak proč od sodobnega mednarodnega reda«, nam sporoča profesor.

Kako je mogoče, da na to ni opozarjal ob odcepitvi Kosova?

CNN je ob poročaju o vojni v Ukrajini popravil zemljevid sveta in Kosovo umestil kot del Srbije. Vir: Posnetek zaslona, CNN

Dr. Ernest Petrič meni, da je »Rusija z napadom kršila temeljne akte sodobnega mednarodnega reda in pa tudi določbe Ustanovne listine OZN«, ki temelji na ohranjanju mednarodnega miru in varnosti, razvoju prijateljskih odnosov med narodi ter spodbujanju družbenega napredka, boljšega življenjskega standarda in človekovih pravic.

Glede na dejstva, s katerimi ruski predsednik Vladimir Putin želi opravičiti svojo vojaško akcijo v Ukrajini, torej zaščito ruskega naroda v separatističnih regijah, zaradi genocida, pa Petrič meni, da bi, v kolikor bi Putin želel s posegom v Ukrajino zaščititi ljudi ali napad označiti kot dejanje humanitarnosti, bi moral pred tem o grozotah, ki naj bi se tam dogajale, obvestiti Varnostni svet OZN, ki skrbi za ohranjanje miru in varnosti v svetu.

»In, kolikor vem, tega ni naredil«, pravi Petrič.

Toda v njegovi knjigi o zunanji politiki ni takšnih napotkov zvezi NATO.

Namesto da bi jih kritiziral, ker so mimo mednarodnega prava napadli državo ZRJ, in namesto da bi Petrič z enakimi vatli priporočal, da se tudi v NATO leta 1999 prvo pritožijo VS OZN, je mirno sprejel in celo poveličeval zastrupljeni sadež intervencije Nata v ZRJ.

V isti sapi je žegnal novo, s silo vzpostavljeno stanje na terenu.

Donbas
Donbas. Vir: Twitter

Kar je bila seveda znova kršitev ius cogensa, nezakonita uporaba oborožene sile, kršitev peremptorne norme, zaradi česar bi moralo biti vse, kar je sezidano na tako nezakoniti osnovi - nično in neveljavno!

V Petričevi knjigi o zunanji politiki ni takšnih napotkov zvezi NATO. Namesto da bi NATO kritiziral, ker je napadel državo, namesto da bi od Nata pričakoval, da se pred tem prvo pritoži VS OZN - Petrič s hvalospevi sprejema zastrupljeni sadež njihove intervencije: novo, s silo vzpostavljeno stanje na terenu.

Rusija se pri tem pa lahko sklicije vsaj na samoobrambo (zaradi izstrelkov, ki so prileteli na ozemlje Rusije, in 8-letnega ubijanja njihovih državljanov na drugi - ukrajinski - strani meje).

Skratka, Rusija se zdaj sklicuje na zaščito svojega naroda, članice zveze NATO pa se leta 1999 na to niso mogle sklicevati, zato so si izmislile humanitarno intervencijo.

A tudi humanitarna intervencija ni dovoljena brez odločitve VS OZN.

Na Kosovu ni bilo državljanov članic zveze NATO.

Zgolj dejstvo, da Srbija pač ne more obvladati Kosova zaradi upiranja Albancev, je za profesorja bilo že dovolj, da je pozdravil nastanek - nove države: Kosova.

Ob tem Petrič jasno zapiše, da je razglasitev Kosova kot države »vzpostavila novo stanje« in da tega ne more spremeniti niti dejstvo, da Srbija tega ne priznava, saj je vzpostavljena nova država z vsemi konstitutivnimi pogoji.

Primer uzpostavitev novih režimov v obstoječih državah, v režiji Nata. Toda v Ukrajini se je zapletlo... Vir: Twitter

Ali to pomeni, da je »novo stanje« sedaj vzpostavljeno tudi v Ukrajini - v regiji Donbasa? In da sta tudi v Ukrajini res nastali dve novi državi, Doneška in Luganska ljudska republika, pa čeprav ju Kijev - ne priznava?

Petrič iz leta 2022 nasprotuje Petriču iz leta 2010! Sklepi Ernesta Petriča iz leta 2010 niso vzdržali brutalne kritike taistega Petriča iz leta 2022!

Tako kot Beograd ne priznava Kosovo, sicer kot Kosova tudi Ukrajina ne priznava.

Se torej dr. Petrič danes strinja z lastnimi sklepi in ocenami iz leta 2010?

Seveda ne.

Dr. Petrič iz leta 2022 tukaj nasprotuje dr. Petriču iz leta 2010, ko je izšla njegova knjiga v kateri modruje o neodvisnosti Kosova.

To, da je sedaj tudi v Donbasu vzpostavljeno »novo stanje«, da so se tudi donbaški Rusi (tako kot nekoč kosovski Albanci) uprli in da imata Doneška in Luganska ljudska republika vse konstitutivne pogoje (ozemlje, ljudstvo, efektivna oblast) dr. Petriča v tem primeru ne zanima – pač pa brani pravico Ukrajine do »integritete.«

Petrič iz leta 2022 torej nasprotuje Petriču iz leta 2010!

Sklepi Ernesta Petriča iz leta 2010 niso vzdržali brutalne kritike Petriča iz leta 2022!

Dovolj je, da v njegovi analizi zamenjate besedi Albanci z Rusi, republike Donbasa pa s Kosovo - in takoj se vidi, da takšne obrambe in podpore, kot so jo od Petriča dobili kosovski Albanci nikoli niso dobili donbaški Rusi.

Le zakaj? Ker so Rusi? Tako meni Putin. In nič ne kaže, da bi se motil.

Gre seveda za tipičen problem netransparentnih, hinavskih, dvojnih kriterijev, ki jih ves čas uporabljajo vsaka po svoje tudi vse najmočnejše države sveta in zaradi česar imamo na svetu vojne in spopade.

Da to delajo močne države, ki vidijo samo tuje kršitve mednarodnega prava, ne pa svojih, je seveda ena zadeva.

Če pa tako ravnajo tisti, ki naj bi bili »znanstveniki«, pa je seveda to še hujši problem, saj se s tem uničuje tudi temelj za kakršnokoli objektivno znanje.

Zakaj je temu tako, ni težko ugotoviti.

Morda zato, ker Slovenija tudi po več kot 30 letih od nastanka nima res neodvisnih inštitutov ali centrov za mednarodne odnose (vprašanje je, ali Center za mednarodne odnose na FDV-ju sploh še »živi«?), kjer bi lahko neodvisni strokovnjaki za mednarodne odnose pisali in razmišljali svobodno, ne pa v strahu, da bodo zaradi razmišljanja, ki je nasprotno državni politiki, ostali brez kruha.

Ali brez kakšne lukrativne funkcije, ki jih je v svoji karieri tako levo kot desno nanizal 86-letni Petrič.

Taisti Petrič, ki ga tako zelo jezijo petkovi kolesarski protestniki zoper avtokratsko Janševo oblast, da je z njimi šel besedni spopad.

Menda zato, kot pravi sam, ker so ga kolesarski protestniki užalili, da je (Janšev) podrepnik.

Toda video posnetek kaže drugačno resnico:

In taisti dr. Ernest Petrič, ki menda zdaj upa, da bo, ob pomoči Janše in desnosučnih volivcev to jesen na predsedniških volitvah oziroma po preteku Pahorjevega mandata - premagal ostale kandidate in tako naskočil celo fotelj predsednika Republike.

Ernest Petrič - kameleon
86-letni Ernest Petrič bi rad še naprej krojil slovensko politiko. Mednarodnopravni kameleon ima argument in barvo za vsako državno priliko...Vir: Twitter

Vse kaže, da dr. Petrič vsekakor ne bo ostal brez kruha. Ali špricerja, kot bi rekel Balašević.

Pod črto: slovenski politiki sploh nimajo dobre, neodvisne institucije, ki bi jim na področju mednarodnih odnosov z res neodvisnimi mnenji pomagala pri razumevanju dogajanja v svetu.  

Ne gre zgolj za posamičen problem, pač pa za sistemsko napako.

Kosovo in Srbija
Kosovski Albanci se lahko odcepijo od Srbije, donbaški Rusi pa se ne smejo od Ukrajine. Ko gre za napad zveze NATO, je to intervencija, ko pa napada Rusija iz istih humanitarnih vzgibov kot leta 1999 NATO Jugoslavijo, je to kršitev mednarodnega prava. In seveda se tudi kosovski Srbi ne smejo odcepiti od Kosova. Kar dokazuje že zastava Kosova, saj so si obris države dali kar na zastavo - za vsak primer. Enkrat je pomembna samoodločba, drugič integriteta države, vedno pa tako, kot določa državna politika, ki je enkrat neuvrščena, drugič pa prozahodna. Le pravična, objektivna in znanstveno utemeljena - nikoli ni. Vir: Twitter

Kajti za vse kameleone »petričevega« kova je značilno dvoje –, da se njihovi »strokovni pogledi« praviloma vedno skladajo s trenutno državno zunanjo politiko, na primer glede blokov, intervencij ali samoodločb (trenutno: vse ameriško je dobro, rusko in kitajsko pa slabo!) in da je njihovo delo vedno povezano s kakšno dobro, z državnim napajanjem povezano službico: Sinekuro.

In zato je objektivnost njihove »znanosti« točno takšna, kot slovenska politika – spremenljiva, hinavska, obračajoča se po političnem vetru - in zmeraj odvisna od odločitev velikih sil. Katerih vazalno politiko Slovenija izvršuje.

Naše delo na Insajder.com z donacijami omogočate bralci.

Delite članek